Ország-világ

2015.08.05. 10:37

Lecsukják, aki szeszt ad el egy tininek

Írországban megbüntetik azt, aki tizennyolc éven alulinak alkoholt vesz és azt is, aki azért, hogy hozzájusson a szeszhez, azt hazudja, hogy nagykorú. Szlovákiában és Belgiumban akár szabadságvesztéssel is sújtható az, aki kiszolgál egy tizennyolc év alattit alkohollal vagy cigarettával.

Rimányi Zita



A 18 év alattiakat a hazai nyári ellenőrzések több mint kétharmadában kiszolgálták cigarettával és alkohollal.  Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogyan büntetik a szabályszegést külföldön. Röviden azt mondhatjuk: szigorúan.

Olaszországban 2013 óta 18 év alattiak nem vásárolhatnak szeszt, dohányárut az üzletekben. A vendéglátóhelyeken 16 év alattiakra vonatkozik a tiltás. A szabályszegők büntetése 2 ezer euróig terjedhet (600 ezer forint). A diszkókban hajnali 2 óra után nem lehet szeszt árulni, automatából csak tb-kártyával lehet cigarettát venni, így ellenőrzik a vevő korát. Erről Parmában élő olvasóink írtak. Sánta Anikó és Giuseppe Barbieri leveléből kiderült: ha visszaeső szabályszegő a kereskedő, a vendéglátós, három hónapig nem nyithat ki. A kint élő magyarok tapasztalatai szerint a pénztárakban, a pultoknál gyakran elkérik a fiataloktól a személyit és egy milánói étterem felszolgálója is ezt teszi.

Ausztriában tartományonként eltérő a szabályozás, a bírság forintra átszámított értéke akár 4,5 millió is lehet. Burgenlandban a dohánytermékek árusítása a 16 év alattiaknak tiltott. Karintiában a röviditalok árusítása és fogyasztása is tilos kiskorúaknak, de aki betöltötte a tizenhatot, sört, bort és pezsgőt is vehet.

Németországban sem szolgálhatják ki a fiatalokat az üzletekben cigarettával, szeszes itallal – írta Galgóczi Róbert hamburgi olvasónk.

Németországban sem szolgálhatják ki a fiatalokat az üzletekben cigarettával, szeszes itallal – írta Galgóczi Róbert hamburgi olvasónk.
Szlovákiában a vendéglátóhelyet, ha fiatalkorúnak ad el cigarettát, 6630 euróig (mintegy 2 millió forint) terjedő bírság fenyegeti. Aki egy év alatt kétszer is megszegi ezt az előírást, annak a büntetését megduplázzák. Pozsonyban a tavalyi ellenőrzésen sok trafikban és boltban kaptak dohányárut a fiatalkorúak. Alkoholt is tilos árusítani északi szomszédainknál 18 éven aluliaknak, ezt a rendőrség és az önkormányzat is ellenőrizheti. Aki szándékosan ad el szeszt nekik, akár hároméves szabadságvesztést kaphat. Ha valaki más veszi meg a fiatalnak az alkoholt, azt is büntetik.

Az Egyesült Királyságban alkohol esetében ötezer font (több mint kétmillió forint) lehet a bírság. Az is ekkora büntetést kap, aki elmúlt 18, de fiatalkorúnak próbál italt venni. A 18 éven aluli is szabálysértést követ el, ha alkoholt akar beszerezni.

Azt a helyet, ahol három hónapon belül háromszor adnak el alkoholt a tiltott korosztálynak, átmenetileg bezáratják és akár 9 millió forintnak megfelelő büntetéssel sújthatják. Londonban dolgozó olvasónk, Ildikó arról is írt, hogy az nem törvényellenes, ha 16 év felettinek sört, bort, cidert rendel egy felnőtt az asztalnál fogyasztott ételhez.

Németországban előírják, mit fogyaszthat, meddig maradhat egy szórakozóhelyen a 18 éven aluli fiatal. Ennek ellenére egy tévéműsorban azt lehetett látni, hogy a benzinkutaknál, a bevásárlóközpontokban, a trafikokban az esetek felében kiszolgálták őket cigivel, szesszel – írta a Hamburgban élő Galgóczi Róbert.

Az Európai Fogyasztói Központ (EFK) tájékoztatása szerint Hollandiában tavaly év elején emelték 18 évre a korhatárt. Belgiumban, ha fiatalnak adnak el szeszt, cigit, 6 ezer euró (mintegy kétmillió forint) lehet a büntetés, de bírósági eljárás is lehet az ügyből, s öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható a szabályszegő. Lettországban még az alkoholtartalmú italok reklámjában is fel kell tüntetni, hogy tilos kiskorúaknak árusítani.
 

Százezer forint bírság

Hazánkban a fiatalkorúak alkohollal, cigarettával történő kiszolgálását 100 ezer forintot meghaladó bírsággal büntethetik és a hatóság megtilthatja a termékek forgalmazását akár egy évre. Ismételt jogsértés esetén az üzletet ideiglenesen bezárathatja.

Ausztria


Alkohol, dohányáru:Vendéglőkben, elárusítóhelyeken, nyilvános helyeken érvényes, hogy dohánytermékek árusítása 18 éven alattiak számára tilos, éppúgy, mint a fogyasztásuk. A röviditalok árusítása és fogyasztása 18 éven alattiak számára tilos. Egyéb alkoholtartalmú italok (sör, bor, pezsgő…) árusítása és fogyasztása 16 év alattiak számára tilos. A mozikban alkoholok és dohánytermékek reklámozása 18 óra előtti vetítéseken tilos.

Továbbá ez a törvény szabályozza: a filmek, játékprogramok korhatár-megjelölését a vendéglátóhelyeken, diszkókban, éjszakai bárokban való tartózkodást szerencsejátékokon való részvételt.

Büntetés:
Alkohol vagy dohánytermékek árusítása esetén vagy a dohányzás, alkoholfogyasztás megengedése esetén a szabálysértő 50.000 euróig büntethető.
Statisztikai adatok, 2014 HBSC-tanulmány:
Az iskolások 16%-a vallja magát esetenkénti dohányzónak.
A 15 évesek 10%-a és a 17 évesek 16%-a dohányzik rendszeresen saját bevallása szerint.
A 17 éves fiúk 53%-a és a 17 éves lányok 33%-a legalább hetente fogyaszt alkoholt.



Szlovákia



Ami a cigarettákat, illetve a dohánytermékeket illeti, azt a Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ellenőrzi. Ha eladnak egy fiatalkorúnak cigarettát, akkor az eladót 330-tól 6630 euróig terjedő bírság fenyegeti. A törvény szerint a felügyelőség, ha törvényszegést észlel, köteles büntetni, nem oldhatja meg a helyzetet például az eladó figyelmeztetésével. Ha egy év leforgása alatt kétszer is megszegik ezt az előírást, a büntetést megduplázhatják. Ezekben az esetekben az objektív felelősség elve az érvényes, mindig az adott üzlet, trafik vagy étterem tulajdonosát büntetik.

Ami pedig az alkoholt illeti, ugyanúgy, mint a dohánytermékeknél, a vonatkozó törvény értelmében ebben az esetben is tilos árusítani a 18 évnél fiatalabb személyeknek. A törvény betartását a rendőrség és a községi hivatalok munkatársai is ellenőrizhetik. A helyszíni bírság 166-tól 6640 euróig terjed, ha sikerül igazolni, hogy az illető szándékosan árusította az alkoholt fiataloknak, úgynevezett szándékos bűncselekményt követett el, akkor akár három éves szabadságvesztést is kaphat. Ha valaki más veszi meg a fiatalnak az alkoholt, akkor nemcsak azt büntetik, aki eladta, hanem azt is, aki megvette a fiatalkorúnak.
A szigorú bírságok ellenére is aránylag probléma nélkül vehetnek az országban fiatalok alkoholt. Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy az alacsonyabb kategóriájú falusi kocsmákban szemrebbenés nélkül eladnak szeszesitalt fiatalkorúaknak, városi, nagyobb bárokban, menő diszkókban már azért valamivel nehezebb a dolguk, itt jobban odafigyelnek a törvény betartására, hiszen a rendőrség gyakran tart rajtaütésszerű ellenőrzéseket.

A fogyasztóvédelmi felügyelet tavalyi ellenőrzéseiről írt cikket az Új Szó:
Pozsony. Sok trafikban és boltban probléma nélkül kapnak dohányterméket fiatalkorúak, sőt gyerekeknek is eladnak cigarettát. Ez derül ki a Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelet tavalyi ellenőrzéseiből. Két országos akció során 666 értékesítő helyet vizsgáltak meg, és 160 helyen tapasztaltak hibát.

Az első, júliusban szervezett akció során 441 próbavásárlást végeztek fiatalkorúak – 16–17 évesek – és gyermekkorúak – 11–15 évesek. „A próbavásárlás során 119 helyen adtak el dohányterméket 18 évesnél fiatalabbaknak" – áll a jelentésben. A 119 esetből 69-ben gyermekkorúak, 50 esetben pedig fiatalkorúak jutottak cigarettához. Az ellenőrzés szerint a kisboltok eladói hanyagabbak vagy kevésbé ismerik a törvényt: a 119 helyszínből 92 kisebb bolt vagy trafik volt, az üzletláncokban 29 esetben jutottak cigarettához fiatalok. Igaz, a kisebb boltokban 297 próbavásárlást végeztek, míg üzletláncokban csak 114 ellenőrzést.

Regionális szempontból Nagyszombat megyében sértették meg legtöbbször a dohányárusítást korlátozó törvényt: itt a próbavásárlások csaknem fele – 45,6 százalék – során minden gond nélkül kaptak a fiatalok cigarettát. A második akció során is Nagyszombat megye végzett az élen, az esetek 40,1 százalékában adtak el cigarettát fiatalkorúnak. Az októberi második akció alkalmával 255 próbavásárlást végeztek országosan, ebből 41-szer jutottak cigarettához a fiatalok. A második akció során Eperjes megyében egyetlen alkalommal sem adtak el dohányárut fiataloknak.

A szlovák kereskedelemfelügyeleti hatóság (Slovak Trade Inspection) tájékoztatása szerint sem dohányárut, sem dohányt nem tartalmazó, de „dohányzásra alkalmas" terméket (pl. elektromos cigaretta) nem lehet 18 éven aluli személynek értékesíteni. Arra a természetes vagy jog személyre, aki megsérti ezt a rendelkezést, a kereskedelemfelügyeleti hatóság 331 €-tól 6638 €-ig terjedő pénzbírságot szab ki.

Az alkoholtartalmú italokkal szembeni védelemről szóló 219/1996. Coll. számú törvény szerint 18 éven aluli személyeknek tilos alkoholtartalmú italokat értékesíteni. Az e rendelkezés megsértése esetén hatáskörrel és illetékességgel rendelkező város illetve helység hatósága 150 €-tól 6638 € összegig terjedő bírságot szabhat ki a jogsértő természetes vagy jogi személlyel szemben.


Németország

Németországban a kiskorúakat, 18 éven aluliakat, szigorú törvény védi. Jugendschutz, fiatalkorúak védelme. Több cikkely szól arról, hogy a fiatalok hol jelenhetnek meg, mit fogyaszthatnak és meddig maradhatnak. Kihágás esetében a kíséret nélküli kiskorúakat hazakísérik. A törvényszegő rendezőt kérdőre vonják és figyelmeztetik. Ismétlődés esetében szigorúan pénzbírsággal vagy koncesszió-elvonással büntetik. Több cikkely szól arról is, hogy a kiskorúaknak mit szabad eladni, illetve mit szabad kiszolgálni. Ez esetben is a törvényszegő kereskedőt figyelmeztetik. Ismétlődés esetében büntetnek.

A tévében láttam egyszer egy adást, ahol fiatalkorúakat bíztak meg, hogy vegyenek szeszes italt, amit a törvény tilt. Küldték őket benzinkutakhoz, bevásárlóközpontokba és út menti trafikos boltokba. Bizony az illetékes boltok felelős eladói nagyon szégyenletes viselkedést tanúsítottak. A fiatalok 50%-át kiszolgálták. Kérdőre vonták őket. Azzal mentegetőztek, hogy a fiatalok életkorát 18 éven felülinek vélték. Igazolványt nem kértek. Minden nem eladott áru csökkenti a forgalmat. Ez a valódi ok! A 18. életév peremvidékén tényleg nehézkes a fiatalkorúak védelme, meg a felnőttek helyes magatartása.

A törvény tilalmai:
Vendéglátóüzemekben tartózkodás gyermekeknek és 16 éven aluli fiataloknak csak akkor engedélyezett, ha nevelő vagy felügyelő személy kíséretében vannak. Kihágás esetében a vendéglőst pénzbírsággal, ismétlődés esetében koncesszió-elvonással büntetik.
Nyilvános táncmulatságokon 16 éven aluli fiataloknak nevelő vagy felügyelő kísérete nélkül nem szabad részt venni, viszont 16 éven felülieknek engedélyezett, hogy 24 óráig maradhatnak. Kihágás esetében a rendezőt pénzbírsággal büntetik.
Vendéglőkben, egyéb nyilvános árusító helyeken pálinkát, pálinkát tartalmazó italt vagy élelmet, ami nem kevés pálinkát tartalmaz gyermekeknek és fiatalkorúaknak, meg egyéb alkolholtartalmú italokat gyermekeknek és 16 éven aluli fiatalkoruaknak nem szabad adni, sem a fogyasztást engedélyezni. Kihágás esetében a tulajdonost pénzbírsággal, ismétlődés esetében koncesszió-elvonással büntetik. Vendéglőkben, egyéb nyilvános árusító helyeken dohányárut gyermekeknek és fiatalkorúaknak nem szabad eladni, sem a dohányzást nem szabad engedélyezni. Nyilvános helyeken dohányárut gyermekeknek és fiatalkorúaknak nem szabad árusítani. Kihágás esetében pénzbírsággal büntetnek.

Egyesült Királyság



Az Egyesült Királyságban az alkoholfogyasztást szigorú törvények szabályozzák.

Törvényellenes
- Alkohol tartalmú italt 18 éven alulinak eladni, vagy azt engedélyezni (ha egy beosztott teszi, akkor is a tulajdonos a felelős) büntetése elérheti az 5000 fontot
- 18 éven aluli személy részére alkoholt vásárolni, megpróbálni vásárolni, büntetése elérheti az 5000 fontot
- A 18 éven aluli személy is szabálysértést követ el, ha vásárol vagy vásárolni próbál alkoholt (kivéve, ha nyomozásban tesztvásárlóként vesz részt). Büntetési tétele 1000 fontig terjedhet.
- 18 éven aluli személynek alkoholt fogyasztani a törvény által kijelölt (alkohol tartalmú ital árusítására engedéllyel – licenc- rendelkező) helyeken,
A fentiek alól kivétel, ha a személy 16 vagy 17 éves és nagykorú társaságában van. Ebben az esetben legálisan ihatnak, de nem vásárolhatnak sört, bort vagy cidert az asztalnál fogyasztott ételük mellé
- Alkoholt adni 5 éven aluli gyereknek
- Kiskorú személy számára engedélyt adni alkohol árusítására, max 200 fonttal büntethető
Nem törvényellenes:
- 16 év feletti személy részére sört, bort vagy cidert vásárolni amennyiben, együtt fogyasztanak el egy asztalnál fogyasztható ételt egy engedéllyel rendelkező helyen
- 5 és 16 év közötti gyereknek alkoholt fogyasztania otthon vagy más magánterületen

Az alkohol árusítása licenchez kötött.

Vannak olyan üzletek, amiknek kizárólag alkohol árusítására van engedélyük, itt 16 éven aluli személy csak nagykorú kísérő jelenlétében tartózkodhat, szabálysértés esetén a büntetési tétel 1000 font.
Szabálysértés az is, ha 3 hónapon belül 3 alkalommal adnak el alkoholt 18 éven alulinak, ilyenkor a büntetőeljárás részleges bezárással is zárulhat: 48 és 336 óra közötti időtartamban nem árulhat alkoholt a kérdéses hely, illetve a maximális büntetés 20000 font is lehet.


Európai Fogyasztói Központ Magyarország (EFK)

Az alkoholtartalmú italok és dohányáruk kiskorúak részére történő értékesítésével kapcsolatos jogi szabályozás kialakítása az EU tagállamainak diszkrecionális jogkörébe tartozik.
Ausztriában az alkoholos italok és a dohányáruk értékesítésének korhatárát minden szövetségi állam egyedileg szabályozhatja, és az országszerte egységesen 16 év. Jogellenes a 16 éven aluli kiskorúaknak dohányárut vagy alkoholtartalmú italt értékesíteni, valamint törvény tiltja az e korhatár alatti személyek dohánytermék- és alkoholfogyasztását bármely nyilvános helyen.



Belgium

Az általános korhatár 16 év a dohánytermékek és az alkoholtartalmú italok, speciális szabályként pedig 18 év a szeszesitalok esetén. (A szeszesitalok definícióját az ’Act of 7 January 1998 concerning the structures and rates of excise duty on alcohol and alcoholic drinks’ tartalmazza.) A kapcsolódó jogsértések esetén a közigazgatási hatóság hatásköre arra terjed ki, hogy figyelmeztetést adjon a jogsértőnek, illetve közigazgatási bírságra tehet javaslatot.

A dohány- és alkoholtartalmú termékek kiskorúak részére történő értékesítését a Federal Public Service Health elnevezésű közigazgatási hatóság dohány- és alkohol-felügyeleti szolgálata ellenőrzi. Amennyiben jogsértést észlel a vizsgálatai során, akkor hivatalos jelentése alapján a hatóság jogi osztálya megállapítja a közigazgatási bírság 156 €-tól 6000 €-ig terjedő összegét. Bírósági eljárásra akkor kerül sor, ha a bírságot a jogsértő elmulasztja befizetni.

A belga jogalkotó a fenti törvényi rendelkezések megsértőjét büntetőjogi szankciókkal is büntetni rendeli. Az a gyártónak illetve importőrnek nem minősülő személy, aki a fenti rendelkezéseket megsértve értékesít dohányárut vagy alkoholtartalmú italt, 8 naptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel és / vagy 26 – 1000 € közötti pénzbüntetéssel büntethető. Az, aki a fenti termékek gyártója vagy importőre, és a kiskorúakra vonatkozó fenti törvényi tilalmakkal tudatosan ellentétesen árusítja a termékeket, 8 naptól hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel és / vagy 50 – 3000 € közötti pénzbüntetéssel sújtható.

A dohánytermékek reklámozását a belga jogszabályok tiltják, a kiskorúak közterületen történő dohányzása azonban nem tiltott. Hollandiában 2014. január 1. óta 18 év a korhatár, amely alatti személyeknek törvény által tiltott a dohányáruk és az alkohol tartalmú italok értékesítése.

Lettország

A 18 éven aluli személyeknek tilos alkoholt és dohányárut eladni illetve kiszolgálni. Az alkoholtartalmú italokkal kapcsolatos hirdetésekben és reklámokban külön fel kell hívni a figyelmet arra, hogy tilos az árusításuk kiskorúak részére (a ’Handling of Alcoholic Beverages Law’ alapján). A dohányárukat tilos reklámozni, és a vonatkozó törvény azt is tiltja, hogy dohányáru kinézetű vagy alakú termékeket (pl.: édességet, ropogtatnivalót, játékot, stb.) gyártsanak vagy értékesítsenek (lásd: ’Law On Restrictions Regarding Sale, Advertising and Use of Tobacco Products’).

Litvánia

A fogyasztóvédelmi hatóság tájékoztatása szerint a dohányáruk ellenőrzéséről szóló törvény (Law on Tobacco control of Republic of Lithuania) alapján 18 éven aluli személyeknek tilos dohányárut értékesíteni. E törvényi rendelkezés megsértése esetén a jogsértő vállalkozásnak 869-1448 € közötti bírságot kell megfizetnie, és három éven belüli újabb jogsértés esetén további 1448-2896 € közötti bírság szabható ki vele szemben a kereskedő engedélyének bevonása mellett. Az alkohol-ellenőrzésről szóló litván törvény (Law on Alcohol control of Republic of Lithuania) ugyancsak 18 évben határozza meg azt a korhatárt, amely alatti személyeknek tilos az alkoholtartalmú italok értékesítése. E törvényi rendelkezés megsértése esetén 869-1448 € közötti bírságra számíthatnak a vállalkozások.

Írország

Tiltja az alkohol árusítását 18 éven aluli személyek részére. Aki e rendelkezést megsérti, azt az elsőfokon eljáró kerületi bíróság ún. sommás ítéletben maximum 4000 € összegű bírsággal sújtja az első, míg a második vagy többedik jogsértés esetén maximum 5000 €-ig terjedő összegű bírságot szabhat ki rá. Az is büntetendő cselekmény, ha valaki 18 éven aluli személy részére vásárol alkoholt, valamint az is, ha valaki alkoholt ad 18 éven alulinak, kivéve, ha az az illető kiskorú otthonában, szülői felügyelet mellett történik. E törvényi rendelkezések megsértése esetén a jogsértő személy ugyancsak a fenti büntetésekre számíthat (max. 4000 € első, és max. 5000 € összegű második vagy többedik jogsértés esetén). Az is jogsértésnek minősül Írországban, ha valaki, annak érdekében, hogy alkoholt vegyen, azt színleli, hogy elmúlt 18 éves. Ilyen jogsértés esetén az elkövetőt az ír kerületi bíróság max. 500 € összegű bírság megfizetésére kötelezheti sommás ítéletében.

A dohánytermékekkel kapcsolatban ugyancsak 18 év a korhatár, amely alatti személyeknek még akkor sem értékesíthető dohányáru, ha azt másnak veszik (a ’Public Health Tobacco Act 2002-2004’ alapján). E rendelkezés megsértése esetén nem csak az eladó, hanem a vállalkozás tulajdonosa illetve menedzsere is büntethető. Az e jogsértéseket elbíráló kerületi bíróságok sommás ítéletükben jogsértésenként max. 3000 € összegű bírságot szabhatnak ki.


Szlovénia

A szlovén társhatóság azt a tájékoztatást nyújtotta, hogy mind az alkoholtartalmú italok, mind a dohányáruk tekintetében 18 év alatti személyeknek tilos az értékesítés (a ’Restriction of the Use of Tobacco Products Act’ és az ’Act Restricting the Use of Alcohol’ értelmében). A dohányáruk esetén e rendelkezések kikényszerítésére a piacfelügyeleti hatóság, alkoholtartalmú italok esetén pedig mind a piacfelügyeleti hatóság, mind a rendőrség rendelkezik hatáskörrel. Az alkalmazandó bírságok köre a vonatkozó jogsértések esetében aszerint differenciálódik, hogy a jogsértő természetes vagy jogi személy. Az előbbi esetén 400-1000 € közötti bírság, az utóbbi esetén 2000-33000 € közötti bírság szabható ki dohányáruk tiltott értékesítése esetén. Az alkoholtartalmú italokkal kapcsolatos jogsértéseket elkövető természetes személy 417-2086 € közötti bírsággal, jogi személy pedig 2086-33338 € közötti bírsággal sújtható.

Olaszország



2013 januárjától szigorították, 18 év alattiak nem vásárolhatnak szeszt, cigit, de vendéglátóhelyeken továbbra is csak a 16 év alattiakra vonatkozik ez a tiltás. A szabályt megszegők büntetése 250-től 2 ezer euróig terjedhet. Aki visszaeső, annak három hónapra felfüggeszthetik a működési engedélyét. Ellenőrzésekről, azok tapasztalatairól nem hallani, nem olvasni a lapokban, de mindenhol ki vín írva a tiltás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában