Ország-világ

2019.05.08. 17:47

Kiszivároghattak a történelemérettségi feladatai - Oktatási Hivatal: nem kell megismételni az írásbelit

A megjelent híresztelésekkel ellentétben az Oktatási Hivatal nem íratja újra a történelem írásbeli érettségit.

Munkatársunktól

Nem kell megismételni a történelem írásbeli érettségi vizsgát - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerda este az MTI-vel.


"A megjelent híresztelésekkel ellentétben az Oktatási Hivatal nem íratja újra a történelem írásbeli érettségit. Az esszékérdések esetleges kiszivárogtatása ügyében az Oktatási Hivatal a rendőrségi feljelentést megtette, a tények feltárása a nyomozó hatóságok feladata" - olvasható a közleményben.


Az OH korábban arról tájékoztatta az MTI-t: május 8-án, az írásbeli vizsga megkezdése után bejelentést kaptak arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelemérettségi feladatsorának esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A hivatal ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A BRFK az MTI megkeresésére szerda délután azt közölte, hogy megérkezett a feljelentés, amelynek alapján elrendelték a nyomozást ismeretlen tettes ellen. 

Előzmények:


A középszintű történelemérettségi esszéfeladatainak témái már tegnap este kiszivárogtak - erről terjed egy fotó a Facebookon. Az Oktatási Hivatal az Eduline-nal azt közölte, az írásbeli vizsga megkezdését követően bejelentés érkezett hozzájuk arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában még a vizsga előtt közzétehették az esszétémákat, ezért ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tettek.


"2019. május 8-án, a történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően az Oktatási Hivatalhoz bejelentés érkezett arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelem érettségi feladatsor esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A Hivatal ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett" - közölte az Eduline-nal az Oktatási Hivatal.


"A mai napon a történelemérettségi volt a soron. Mikor kiléptem a teremből, hatalmas megkönnyebbüléssel vettem tudomásul, hogy ez nem is volt annyira nehéz. Két perccel később évfolyamtársaim közlik, hogy az ő osztályuk tegnapi nap folyamán már este 10-kor tudta az esszét témáját, mások értesültek több helyről, az interneten kering a titkos forrás az esszétémákról, noha ez nem a megoldókulcs, de az érettségi 50%-át ez teszi ki! Azóta több településen az országban a diáktársaim erről beszélnek, hogy volt, aki tudta és volt, aki nem tudta" - írta korábban a portál egyik olvasója.


Több Eduline-olvasó jelezte, hogy egy olyan screenshot kering a különböző közösségi oldalakon, amelyen szerepelnek a mai középszintű történelemérettségi esszétémái - állításuk szerint ez a kép már tegnap este elkezdett terjedni.


A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére szerda délután azt közölte, hogy megérkezett a feljelentés, amely alapján el is rendelték a nyomozást ismeretlen tettes ellen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában