Ország-világ

2018.11.19. 07:36

Itt a tél: akár 10 centinél is több hó hullhat a Dunántúlon kedd délutánig - fotók, videó

Hóesésre ébredtek több településen a megyében, Sopronban, Kapuváron, Csornán is havazott. Az utak megyeszerte nedvesek.

kisalfold.hu

Ön mit tapasztalt? Várjuk olvasóink fotóit: [email protected]


17.00 - Akár 10 centinél is több hó hullhat kedd délutánig a Dunántúlon


Az előrejelzések alapján főleg Vas és Zala megye egyes részein akár 10 centiméternyi friss, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó hullhat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei továbbra is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, de a közlekedőknek érdemes lesz fokozott óvatossággal vezetniük az intenzívebb havazásban érintett területeken.


 A meteorológiai előrejelzések alapján bár a hétfő délutáni órákban fokozatosan megszűnik a vegyes halmazállapotú csapadék, de a Nyugat-Dunántúlon éjszakáig még átmenetileg 1-3 centiméternyi friss hó hullhat. Az éjszaka második felében ugyanakkor délnyugat felől újabb, intenzívebb csapadékzóna éri el az országot, melynek nyomán az Alpokalján reggelig 5-10 centiméternyi magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó hullhat, kedd délutánra pedig a Soproni- és a Kőszegi-hegységben a hóvastagság meghaladhatja a 10 centimétert is.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei így továbbra is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. Vasárnap óta egyébként a havazásban érintett nyugati megyékben, így Győr-Moson-Sopron megyében 132, Vas megyében 229, míg Zala megyében 120 tonna útszórósót juttattak ki a téli feladatok végzése során a közútkezelő munkatársai.


 A szakemberek arra figyelmeztetik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat mindenképpen cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása ugyanis nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál az autók féktávjának hossza így érdemben csökkenthető, ami a balesetek kockázatát is redukálhatja.

Érdemes időben útnak indulni


A közlekedőknek az intenzívebb havazásban érintett területeken várhatóan hosszabb menetidővel számolhatnak, ezért érdemes lesz időben elindulniuk, utazás előtt pedig hasznos, ha a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon tájékozódnak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről. A friss baleseti és torlódással kapcsolatos hírek itt érhetőek el. Míg reggel 5 és este 22 óra között, nagyjából 3 óránként a következő linken országos, átfogó összesítéseket olvashatnak a közlekedők az időjárási helyzethez kapcsolódó útállapotokról itt.


14.30 - Friss fotók Sopronból:

 

Fotók: G. M.



13.00 - Sopronban még mindig szállingózik a hó - írta olvasónk.


Az Útinform szerint az Alpokalján, Vas és Zala megyében a Kisalföldön a Bakonyban és Veszprém megyében vegyes halmazállapotú csapadék esik. Békés megyében a határ közelében Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben valamint a főváros környékén esik az eső. Az ország többi részén felhős az idő.


A gyorsforgalmi utak, a fő-és mellékutak burkolata szinte mindenhol vizes, nedves, illetve sónedves. Csak az Északi-középhegységben találhatók száraz útszakaszok.


A nyugat Dunántúlon több helyen párásság alakult ki, Zalaegerszeg körzetében a látótávolság helyenként 300 m alá is eshet. Az ország többi területén kedvezőek a látási viszonyok.


Országszerte szélcsend van, helyenként gyenge a légmozgás.


A hőmérséklet -2 és +5 fok között változik.


10.30 - Tegnap 23 óra óta váltakozó intenzitással esik a hó Sopronban, illetve a megye nyugati felén is időszakosan. A lehulló hó csak kisebb körzetekben marad meg 1-3 cm vastagságban.


Győr térségében esik az eső. A hőmérséklet 10 órakor -1 és +2 fok között van megyénkben.


Napközben csökken a csapadék intenzitása és havazást egyre inkább havas eső, eső váltja fel, a nappali hőmérséklet régiónkban 2, 4 fok között alakul. A hó csak a Soproni-hegységben maradhat meg. 


Az első hó korábban érkezett, mint tavaly, amikor a hónap utolsó napján érkezett a hó, vastagsága akkor elérte a 14-16 cm-t.


8.35 -  Útállapot, időjárás 08:00-kor


Országszerte esik, vagy szemerkél az eső, néhol szállingózik a hó. Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben esik a hó. A gyorsforgalmi utak, a fő-és mellékutak burkolata szinte mindenhol vizes, nedves, illetve sónedves. Csak az Északi-középhegységben találhatók száraz útszakaszok.


A közép és nyugat Dunántúlon több helyen párásság alakult ki, az ország többi területén kedvezőek a látási viszonyok.


Országszerte szélcsend van, helyenként gyenge a légmozgás. A hőmérséklet -3 és +3 fok között változik.


7.35 - Olvasónk fotói videói Sopronból

 

Sopronban is havazik - november 19



 

 


Útállapot, időjárás 7:00-kor - az útinform közleménye


Országszerte esik, vagy szemerkél az eső, néhol szállingózik a hó. Csorna, Körmend, Nagykanizsa, Keszthely és Balatonvilágos térségében esik a hó. Az Északi-középhegység területén borult, felhős az égbolt.

A gyorsforgalmi utak, a fő-és mellékutak burkolata szinte mindenhol vizes, nedves, illetve sónedves. Csak az Északi-középhegységben találhatók száraz útszakaszok.


A látási viszonyok a ország nagy részén kedvezőek, Solt és Orosháza térségében párás a levegő, Zalaegerszeg környékén pedig 100 és 300 m közötti a látótávolság.


Országszerte szélcsend van, helyenként gyenge a légmozgás. A hőmérséklet +1 és +4 fok között változik.


Útállapot, időjárás 5:00-kor


Az ország északi, északkeleti részében borult, felhős az égbolt. A déli, délnyugati megyékben, illetve a főváros térségében eső, havas eső esik, néhol szállingózik a hó.


A gyorsforgalmi utak, a fő-és mellékutak burkolata az északkeleti megyékben száraz. A csapadékos területeken azonban vizes, nedves a burkolat.


A látási viszonyok a ország nagy részén kedvezőek, Solt térségében párás a levegő, Zalaegerszeg környékén pedig 150-200 m közötti a látótávolság.


Országszerte szélcsend van, helyenként gyenge a légmozgás. A hőmérséklet -1 és +4 fok között változik.

 

Az útinform közleménye


Az M15-ös autóút kétszer két sávossá történő bővítése kapcsán november 19-én, hétfőn a délelőtti órákban lezárják az autóút 14-es jelű rajkai kijáratát. Ezért a csomópontban az M1-es autópálya irányából érkezőknek nem lehet majd kihajtani Rajka felé. Az M1-es autópályán Hegyeshalom, Győr, illetve Jánossomorja felől érkezőknek a terelőutat sárga táblák jelzik majd az M1-es autópályán, az M15-ös autóúton, az 1-es, a 15-ös, a 86-os és a 101-es jelű főúton. A terelés kiépítése után a korlátozás várhatóan az év végéig érvényben lesz.


Az előrejelzések alapján rövid időre nemcsak a hőmérséklet fordul téliesre, hanem vasárnap este, hétfő reggel több térségben is már gyenge hószállingózásra és kisebb havazásra számíthatnak az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban várhatóan érintett területeken, a forgalmasabb útszakaszokon megelőző sószórást végez majd. Bár csak lepel vastagságú hóréteg várható, de a szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.


 Megelőző sószórás


A meteorológiai előrejelzések alapján vasárnap este az ország dunántúli és déli területein, valamint a magasabban fekvő északi megyékben már hószállingózásra, gyenge havazásra számíthatnak a közlekedők. Ezekben a térségekben várhatóan hétfő délelőttig számíthatnak téliesebb időjárásra az ott élők. Ugyanakkor a jelenlegi előrejelzések alapján csak lepel vastagságú hóréteg várható, ami nem lesz tartós, mivel hétfő napközben már a 0 fok feletti hőmérsékletben olvadni fog mindenhol.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a havazás előtt, valamennyi várhatóan érintett területen, főleg a forgalmasabb szakaszokon elvégzi majd a megelőző sószórást, vagyis a preventív síkosságmentesítést. A közútkezelő egyébként 2018. november 10-e óta téli üzemeltetési rendre váltott, bár azóta havazás nem volt, néhány magasabban fekvő, főleg hegyvidéki szakaszon az éjszakai fagyok idején a síkosság kialakulásának megelőzésére már 64 tonna útszórósót és közel 22 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki.


A társaság - elsősorban 93 mérnökségének, valamint a megyei és országos központok irányításában részt vevő - szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját. A 2018-2019-es téli szezon első havazásánál is a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el a 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.


A szakemberek mindenképpen arra kérik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál az autók féktávjának hossza így érdemben csökkenthető, ami a balesetek kockázatát is redukálhatja. Általánosságban az is elmondható, hogy a hétfők a legforgalmasabb napok, a mostani havazás pedig több megyében a reggeli csúcsidőszakban is várható, ezért a közlekedők mindenképpen készüljenek arra, hogy az időjárás miatt még többen indulhatnak autóval útnak. Ezért egyrészt érdemes lesz időben elindulniuk, utazás előtt pedig hasznos, ha a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon tájékozódnak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában