Ország-világ

2019.01.16. 11:28

Így működik a szolgáltatási csekk az Ausztriában takarítóknak

"Úgy tudom, bevezetnek az Ausztriában dolgozó takarítóknak - azoknak, akik hetente egyszer mennek egy magánházhoz - egy úgynevezett munkaszolgáltatási csekk szolgáltatást. Mit jelent ez? Mit érdemes róla tudni?" - tette fel a kérdést olvasónk.

Munkatársunktól

Úgy tudom, bevezetnek az Ausztriában dolgozó takarítóknak – azoknak, akik hetente egyszer mennek egy magánházhoz – egy úgynevezett munkaszolgáltatási csekk szolgáltatást. Mit jelent ez? Mit érdemes róla tudni?


Mi is az a Dienstleistungsscheck? A neve szolgáltatási csekknek fordítható le. Egy egyszerű foglalkoztatási és kifizetési mód, amit azok vehetnek igénybe, akik rövidebb ideig végeznek munkákat magánháztartásokban.

Ezt a fajta foglalkoztatási formát nem most vezetik be és már többször írtunk is róla a Kisalföld IngáZóna rovatában. Az úgynevezett Dienstleistungsschecket leggyakrabban a takarítók választják. Ez egy határozott idejű foglalkoztatást jelent, ami egy hónapra szól és minden hónapban megújítható, újraindul, tehát nem jelent határozatlan idejű foglalkoztatást. A maximumbér 600,07 euró lehet havonta. S ha nem lépi át a bér a havi 438,05 eurót, akkor csak baleset-biztosítást jelent a munkavégzés idejére. Ha átlépi ezt az összeget, akkor már társadalombiztosítási és nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség is keletkezik.


Ilyen típusú foglalkoztatásban lehet alkalmazni a gyermekfelügyeletre, a háztartási munkára és az egyszerű kerti munka elvégzésére felvett személyt. Az adminisztrációt ilyenkor a munkaadó és a munkavállaló közösen végzi, online módon vagy papíralapon. S egyszerre több munkáltatója is lehet a dolgozónak ilyenfajta foglalkoztatási formában, ilyenkor arra kell figyelni, hogy a bérek ebben az esetben összeadódnak, így a dolgozónak egyéb fizetési kötelezettsége is keletkezhet. Például plusz-tb vagy -adó fizetéséről lehet szó.


A tanácsadásban az IngáZóna partnere az Ausztriai–Magyar Ügyek Tanácsadó Iroda – Hitel, állami támogatások (Andesz 2006 Bt.), szakértőik – Kőné Hérics Eszter és Mogyorósiné Vida Szabina – adnak válaszokat olvasóink kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában