Ország-világ

2019.09.01. 09:45

Hétvégi retro: a győri férfi útja a pannonhalmi apátságtól a tihanyi levendulásig – fotók

Másfél hónapja olvashatták ugyanezeken a hasábokon Zátonyi István kalandjait. A győrszentiváni világutazó 12 éven át járta a világ tengereit. Miután az Atlanti-óceánon zátonyra futott a gőzös, amelyen gépmesterként szolgált, búcsút mondott a tengerészéletnek és hazatért szerelméhez Győrszentivánra. Mostani írásunkban a fiával, Zátonyi Zsigmonddal folytatjuk a győri család történetét. Képzeletben nem utazunk egzotikus tájakra, mint nyár közepén. Zátonyi Zsigmond élete során két olyan helyszínen alkotott, amely napjainkban is népszerű kirándulócélpontja sokaknak.

Szeghalmi Balázs

Homályba taszított évtizedek

Ha a lila pompában tündöklő levendulamezők mellől feltekintünk a pannonhalmi bazilika sziklaszilárd kupolájára, el nem képzelhetjük, hogy egykoron alig érkeztek látogatók Szent Márton hegyére nyáron. Pedig volt ilyen idő. A második világégés és az ’56-os forradalom leverését követően nem volt „ajánlott” idejárni. A negyvenes évek végén mindent elmond a korszellemről, hogy a bencés gimnáziumot 1948 júniusában államosították, a monostorral összekötő folyosókat lefalazták.

Az iskola mint egyházi oktatási intézmény 1950-ben indulhatott újra. Egyike volt annak a nyolc katolikus gimnáziumnak, amely a kommunizmus éveiben is fennmaradhatott Magyarországon. Akárcsak a Pannonhalmi borvidék, az apátság idegenforgalma is teljesen elhomályosodott a hazai szocializmus első két évtizedében.

Zátonyi Zsigmond a pannonhalmi vár főkapujánál.

Titkos zugok

Bár az túlzás, hogy a madár sem látogatta a monostort, mégis a ’60-as évek közepéig kellett várnia arra, hogy az apátság turisztikai vonzerejét elkezdjék kiaknázni. 1966-ban került Szent Márton hegyére Zátonyi Zsigmond, innentől adjuk át a szót neki.

„Mihályi Ernő bencés tanár vett a szárnyai alá, kiváló művészettörténeti előadásokat tartott. Napról napra gyarapítottam a tudásom, majd idegenvezető lettem” – hallottuk az idős férfitől. Zátonyi Zsigmond TIT-tagként az apátság kincseit, értékeit rendszeresen tartott diavetítéses előadásokkal népszerűsítette. A saját fotóiból válogatott, közel 400 felvételből álló, másfél órás előadást zenével, versekkel színesítette. Ezeket főleg nyugdíjasklubokban, szanatóriumokban, SZOT-üdülőkben tartotta. Sajátos előadói stílusa, közvetlensége, alapos felkészültsége és humora garancia volt a sikerre. Ötletére az eminens bencés diákok kirándulócsoportokat vezethettek, miután vizsgát tettek. A gimnazisták fizetsége 80 forint volt alkalmanként.

„Igyekeztem beszélni a monostor zugairól, amelyeket a turisták nem láthattak. Ilyen a bazilika feletti »gyilokfolyosó«, ahonnan Uros apát és negyven szerzetese nyilazta a várat ostromló tatár hordát. A lenyűgöző pompájú barokk refektóriumról, a káptalanteremről, a harangtoronyról és a nők előtt klauzúraként lezárt belső területekről is szót ejtettem” – elevenítette fel Zátonyi Zsigmond.

A félmilliomodik látogató, Gazsó Istvánné köszöntése 1972 szeptember 29-én.

Tiltott, aztán tűrt orgonakoncertek

„A hatalom hogyan értékelte a munkáját?” – kérdeztük. „Többször voltam raporton. Hol megyei, hol országos szinten. Szerettem orgonakoncerteket szervezni a bazilikába, az igény egyre nagyobb volt rá. Legányi Norbert főapát biztosított arról, hogy a koncertekre előteremtik a pénzt. Ám erre kis idő után nem volt szükség, annyi jegyet adtunk el. Valószínűleg ez szúrta a szemét a hatalomnak. Többször figyelmeztettek, hogy vallási propagandát folytatunk és ennek nem lesz jó vége. Végül onnan érkezett a segítség, ahonnan nem számítottam.

Egy Bogdanov nevű, magas rangú szovjet katona látogatott az apátságba. A bazilikában hallotta, mennyire szépen szól az orgona. Megérintette a lelkét. Mondtam neki: nem biztos, hogy sokáig fog szólni. Megtudta, hogy el akarják lehetetleníteni a koncerteket, majd megígérte: intézkedik. Pár hét múlva kisebb szovjet delegációval tért vissza, amelynek orgonakoncertet is kért. A megyei pártvezetés nem tudta hova tenni a történteket, de ezt követően nem merték fúrni a komolyzenei előadásokat” – közölte Zátonyi Zsigmond. Hozzátette: „láttam, amikor Bogdanov térdet hajtott az oltár előtt”.

A győri férfi 92 koncertet szervezett Pannonhalmára. Olyan művészeket sikerült megnyernie, mint Peskó György, Gergely Ferenc vagy Hoffmann László. A pannonhalmi apátság pedig „hódító útra indult”, évről évre több turista látogatott a monostorba. Egyre többen érkeztek a tengerentúlról is. Az Ázsiából érkezett vendégeket kínai és japán nyelven is kalauzolták a szerzetesek. A ’70-es években akadt olyan év, amikor 220 ezren látogattak Szent Márton hegyére.

Az ünnepi orgonakoncert után 1986. augusztus 20-án.

Lila öröm a Tihanyi-félszigeten

Zátonyi Zsigmond és családja amire még nagyon büszke lehet, hogy a ’80-as években újraültették a tihanyi levendulást. A ’20-as években dr. Bittera Gyula öt holdon alakította ki az első ültetvényt, majd a ’60-as évek derekán felszámolták a lila virágú növényeket a félszigeten.

A feleségével a tihanyi levendulásban.

„Bittera Gyula nyomdokain haladva élesztettük fel Tihany egyik nevezetességét az elvadult ültetvényen. Hat hektárt béreltünk a nemzeti parktól, illetve a Belső-tótól nem messze vásároltunk egy szántót. Itt 300 négyszögölön termesztünk a mai napig levendulát. Emlékszem, az első párlás után pár liter olaj maradt. Innen indultunk, hogy aztán 1995 és 2000 között évenként 1–1,5 hektárt vessünk be új növényekkel. Bár a nemzeti parkkal nem sikerült szerződést hosszabbítanunk 2012-ben, örömmel tölt el, hogy a Tihanyi-félszigeten 40 ezer levendulabokor él. A csodaszép, illatos növényekben évről évre rengetegen lelik örömüket” – búcsúzott Zátonyi Zsigmond.

Zátonyi Zsigmond időskori portréja.

Zátonyi Zsigmond világutazó édesapjának kalandos életéről ide kattintva olvashatnak, nézhetnek fotókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában