Ország-világ

2019.02.14. 08:00

Hét településünk a turizmus elitjében

Kis híján elérte a 31 milliót a hazai kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az elmúlt évben, a szám 1,1 millióval, 4 százalékkal haladja meg a korábbit. A Győr-Moson-Sopron megyei adat 1,3 millió, ami 6 százalékos bővülést takar. Mindez a Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett adatsorában szerepel.

Hancz Gábor

A legtöbb turista 2018-ban is Budapestre érkezett, akik bő tízmillió éjszakára szálltak meg ott. A főváros után klasszikus fürdővárosok sorakoznak Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Balatonfüred, Zalakaros, Siófok, Sárvár sorrendben, a kilencedik helyen pedig Győr szerepel, amely a 2017-es 13 után az elmúlt évben 14 százalékos bővülést produkált.

 

Győrben a Győrkőcfesztivál idején rengeteg gyermekes család száll meg. Fotók: Kisalföld-archívum

Győrben a Győrkőcfesztivál idején rengeteg gyermekes család száll meg. Fotók: Kisalföld-archívum



Győr 2016-ban előzte meg először Sopront, azóta pedig szétnyílt az olló kettejük között. Érdekesség, hogy a megyeszékhely neve mellett 2008-ban még csupán 212 ezer, 2012-ben pedig 358 ezer vendégéjszaka szerepelt.

Borkai Zsolt polgármester az előrelépést úgy kommentálta, hogy nagy utat jártak be: korábban csak iparvárosként tartották számon Győrt, amely most már a leglátogatottabb települések közé tartozik. Szerinte számos, a közeljövőben megvalósuló fejlesztés révén tovább nőhet a turisták száma. Ezek közül talán az egyik legfontosabb a Mosoni-Duna vízszintjének megemelése – az ehhez szükséges torkolati műtárgyat már építik Gönyűnél. Egyre meghatározóbb a sportturizmus, amelynek alapját a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra elkészült létesítmények jelentik, de a Modern Városok Program keretében, kormányzati támogatással létesül egy sporthotel is. Ismert, hogy zajlik az állatkert bővítése és előkészítés alatt áll a strand területére megálmodott vízi élménypark.

 

Sopron emblematikus rendezvénye a tízezreket vonzó VOLT Fesztivál. Fotók: Kisalföld-archívum

Sopron emblematikus rendezvénye a tízezreket vonzó VOLT Fesztivál. Fotók: Kisalföld-archívum



Nemcsak Győr, hanem Sopron idegenforgalma is erősödött tavaly – 1,3 százalékkal –, így megtartotta egy évvel korábbi 15. helyezését. Barcza Attila országgyűlési képviselő a Kisalföld kérdésére elmondta: Sopron adatát nem szabad összehasonlítani azon városokéval, ahol a gyógy- és a termálvíz jelenti a fő vonzerőt. Hangsúlyozta: a város pozícióját tovább erősítheti az M85-ös autóút Csorna–Sopron szakaszának építése. „Ez azért lényeges, mert az utazási döntések meghozatalánál az egyik legfontosabb szempont egy település megközelíthetősége" – magyarázta a politikus. Hozzátette: Sopron és a Fertő a kiemelt turisztikai térségek közé került, amelynek részeként sok beruházás zajlik jelenleg is, így például a Fertő-part vagy a kerékpáros-infrastruktúra fejlesztése. Emellett a kormány Kisfaludy-programjából huszonöt szálláshely nyert támogatást a szolgáltatási színvonal emelésére. Győrön és Sopronon kívül a turizmus top 100-as elitjébe a tavalyi vendégéjszakák száma alapján a térségből Mosonmagyaróvár, Hegykő, Tata, Hegyeshalom és Komárom fértek még be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában