Ország-világ

2015.09.01. 11:31

Gyes Ausztriából: a terhesség felmondás elleni védettséget jelent

Ausztriában a gyes folyósításának az a feltétele, hogy a szülő közös háztartásban éljen gyermekével és utána osztrák családi pótlékot kapjon valamelyik szülő.

kisalfold.hu

Olvasói kérdés

Három éve dolgozom Ausztriában, egy múzeumban idegenvezetőként és a gyerekprogramokban, a takarításban, a kávézóban,
a kiszolgálásban, a rendezvényfelügyeletben is részt veszek. Határozott idejű munkaszerződésem van minden évben: többnyire márciustól december végéig, heti harminc órára szólóan. A fennmaradó hónapokban munkanélküliként voltam regisztrálva Magyarországon, munkanélküli-ellátást kaptam. Most kisbabát várok. Igényelhetem-e Ausztriából a gyest? Úgy tudom, hogy Ausztriában kell orvoshoz mennem. Ez igaz? Magyarországon szeretnék szülni.



Ausztriában a gyes folyósításának az a feltétele, hogy a szülő közös háztartásban éljen gyermekével és utána osztrák családi pótlékot kapjon valamelyik szülő. A családi pótléknak pedig az a feltétele, hogy a munkavállaló ausztriai munkaviszonya be legyen jelentve az osztrák társadalombiztosításhoz.

A terhesség felmondás elleni védettséget jelent. Viszont határozott idejű munkaviszony esetében, ha már előre meghatározták, hogy a munkaszerződés december 31-ig érvényes, akkor az nem hosszabbodik meg a várandósság miatt. Az előre meghatározott időpontban, év végén megszűnik. Ha olvasónk gyermeke a jövő évben születik meg, akkor már nem lesz osztrák társadalombiztosítása és sajnos nem tud ausztriai ellátásokat igénybe venni. Ha a világra jött gyermek édesapja Ausztriában dolgozik a születéskor, utána akkor az ő jogán lehet majd ellátásokat igényelni, gyest, családi pótlékot. Ha a hamarosan édesapává váló férfi nem az osztrákoknál dolgozik és nem is várható, hogy ott fog munkát vállalni, akkor olvasónk megpróbálhat egyezkedni jelenlegi munkahelyén, kérheti, hogy alakítsák meglévő munkaviszonyát határozott idejűről határozatlanra. Ha tud majd ausztriai ellátásokat igényelni, akkor is lehetősége van arra, hogy Magyarországon járjon terhesgondozásra, orvoshoz és természetesen szülhet is itthon. (A tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szö-
vetség.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában