Ország-világ

2018.04.04. 18:27

Fokváros egyelőre megmenekült a vízhiánytól

Jövő év nyaráig még biztosan lesz ivóvíz Fokvárosban, így egy évre kitolják a ,,Zéró nap" lehetséges idejét.

A szakemberek „Zéró napként" említik azt a napot, amikor a számítások szerint elfogy az ivóvíz az aszály sújtotta 4,5 milliós lélekszámú nagyvárosban. Az eredeti forgatókönyv szerint Fokvárosban május 11-én zárták volna el a csapokat. A fogyasztási korlát azonban marad. Még februárban vezették be az 50 liter/ fő fogyasztását. Aki ennél több vizet használ sokkal többe is kerülhet hiszen a vízdíjat akkor 500 százalékkal megemelték. - írja a BorsOnline.

 

kép: BorsOnline

kép: BorsOnline


A hatóságok az év elején még arra számítottak, hogy ez a nap már most 2018 áprilisában eljön. A Fokvárost vezető ellenzéki párt azonban márciusban azt közölte, a vízzel való takarékoskodásnak köszönhetően csak májusban fog bekövetkezni. Most úgy látják jövő évben várható a katasztrófa számukra.


Annak érdekében, hogy minél később jöjjön el a "Zéró nap", a hatóságok arra kérték a Fokvárosban élőket, hogy naponta inkább csak 40 litert fogyasszanak, nehogy kimerítsék a személyre szabott 50-et.

 

kép: BorsOnline

kép: BorsOnline


Fokvárosban általában a déli féltekén május környékén beköszöntő tél során szokott esni az eső. A dél-afrikai meteorológiai szolgálat szerint az elkövetkezendő három hónapban az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadék várható.


Eközben a szakemberek továbbra is megpróbálnak újabb lehetőséget feltárni. Akár a már régóta említett tengervíz sótalanítását. Hiszen Fokváros, Afrika csücskén, két óceán találkozásánál fekszik. Sajnos ez a város csak az első a sorban, hogy a túlnépesedés és a klímaváltozás miatt egyre több helyen kell majd komoly vízhiánnyal számolni.


Borsonline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában