Felkavaró felvétel: így vágják át az időseket az unokázós csalók

Húszmilliót szerzett meg egy 74 éves asszonytól egy bűnöző.

Elkapták az unokázós csalásokra szakosodott budapesti nyomozók J. Lászlót, amint a II. kerületben egy 74 éves asszonytól húszmillió forint értékben vette át a kicsalt készpénzt és ékszereket – jelentette be az augusztus 11-i sikert Nagy-Kovács Dávid őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság alosztályvezetője.

A rendőrség bemutatott egy hangfelvételt is, amelyen az unokázós csaló előbb sikertelenül próbál becsapni egy idős nőt, majd második áldozatát már sikeresen ráveszi, hogy szedje össze a lakásban lévő készpénzt és ékszert, csomagolja be és egy reklámszatyorban dobja ki neki az ablakon – írja a Magyar Nemzet.

A trükk rendszerint az, hogy idős ember gyermekeként vagy unokájaként jelentkezik a bűnöző telefonon, azzal, hogy balesetet szenvedett és azonnal ki kell fizetnie a kárt, amit okozott, mert egyébként a károsult nagyon elbánik vele.

A viktimológia (áldozattan) szerint az idős emberek jóhiszeműségük, segítőkészségük és esetenként életkorukból adódó meggyengült egészségi állapotuk miatt kiemelten veszélyeztetettek.

Ők a hagyományos erkölcsi értékek mentén élve fel sem tételezik, hogy valaki be akarja őket csapni.

A BRFK unokázós csalókra szakosodott alosztályának nyomozói a közelmúltban tudták meg, hogy a budapesti J. László egy II. kerületi idős nőtől készül átvenni egy nagyobb pénzösszeget. A nyomozók a férfit azt követően fogták el, miután megszerezte a húszmillió forint értékű valutát és ékszereket.

A XIII. kerületi rendőrök július 28-a óta nyomoztak az akkor még ismeretlen tettes ellen, aki elfogásáig három másik idős nyugdíjastól szerezte meg megtakarított pénzét, családi ékszereit. A bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható J. Lászlót a nyomozók két hét alatt azonosították és fogták el.

A nyomozás adatai szerint a sértetteket J. László jelenleg még ismeretlen társa hívta fel vezetékes telefonjukon és az idősek megtévesztésére minden esetben ugyanazt a sémát alkalmazta:

a férfi a beszélgetés során rendőrnek adta ki magát, és azt állította, hogy egyik családtagjuk súlyos balesetet okozott és azért, hogy ne kerüljön börtönbe, óvadékot kell fizetniük.

Az álrendőr a beszélgetés közben kifaggatta az időseket családtagjaikról, így sokszor maguk a sértettek árultak el olyan információkat, amelyet a csalók a beszélgetés során felhasználtak, hogy még hitelesebbé tegyék a kitalált történetet.

Az áldozatok meggyőzése érdekében volt, hogy a hívó átadta a telefont mellette lévő társának, aki a sértettektől megszerzett információkat felhasználva eljátszotta a bajba került rokont; így a stressztől és a jól koreografált történettől az idősekben fel sem merült a gyanú, hogy egy megszervezett csalás áldozatai lettek.

A telefonáló miután meggyőzte a sértetteket, társát, J. Lászlót az idősek lakcímére vagy egy megbeszélt találkozási helyre irányította, ahol a férfi a pénzt és az ékszereket átvette.

A BRFK unokázós nyomozócsoportja a zseblopási alosztály nyomozóival közösen fogták el J. Lászlót, akit előállították a XIII. kerületi Rendőrkapitányságra, ahol négyrendbeli csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A bíróság augusztus 14-én J. László bűnügyi felügyeletét rendelte el, holott a rendőrség szükségesnek tartja a letartóztatását.

A nyomozók az idős nőnek a tettes által kicsalt valutát és ékszereket hiánytalanul visszaadták. A rendőrök J. László még ismeretlen társai ellen jelenleg is nyomoznak.

Ön se váljon áldozattá!

A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy az idős emberek azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a hozzátartozót, akire a telefonáló hivatkozik; ha nem sikerül elérni, és megismétlődik a pénzt kérő hívás, kérjenek néhány óra türelmet azzal, hogy még össze kell szedni a pénzt. Közben gondolják végig, pontosan mit mondott a jelentkező. Ha gyanúként felmerül, hogy bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon! Forró nyomon az egész bandát el tudják fogni a nyomozók. A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri: figyeljenek idősebb hozzátartozóikra, akik gyakran betegségekkel is küszködnek. Ha szükséges, mindennap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait, intelmeit. Akár visszatérően is figyelmeztessék az idős hozzátartozójukat, hogy ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, mert bűnözők is felhasználhatják az információkat. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg a személyleírásukat, esetleg a gépjármű rendszámát.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Az EESZT segít mindenkinek
Döntetlent játszott a Ferencváros
A Ferencváros 3-3-as döntetlent játszott a norvég Molde FK otthonában szerdán a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező negyedik, utolsó fordulójának első mérkőzésén.
Orbán Viktor a Szent László Kórházba látogatott (videó)
A miniszterelnök közösségi oldalán posztolt.
Migrációkutató Intézet: konszenzusos javaslatot készített az Európai Bizottság
Még hosszú időbe telik, hogy ebből kézzel fogható jogszabálycsomag legyen.
Többen meghaltak egy nigériai tartálykocsi felrobbanásában
Kilenc gyermek is meghalt a balesetben, amely egy benzinkút mellett történt a Lokoja-Zariagi autópálya mentén.
Gyász
,,Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál... Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy feleségem, édesanyánk, nagymamánk, testvérünk és rokonunk, NÉMETH JÓZSEFNÉ szül. Fülöp Terézia életének 70. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. szeptember 26-án, szombaton 13 órakor lesz a lébényi katolikus temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal, és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSAPLÁR TIHAMÉRNÉ szül. Kelemen Vilma (kertész) életének 77. évében elhunyt. Utolsó útjára 2020. szeptember 26-án, szombaton 15 órakor kísérjük a mecséri temetőben. Engesztelő szentmise lelki üdvéért 14.15 órakor lesz a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a szeretet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem foghatjuk dolgos két kezed, nem simíthatjuk őszülő fejed. Nem tekint ránk aggódó szemed, marad a csend, mindent köszönünk Neked. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk, testvérünk, anyósunk, sógornőnk és rokonunk, DOBAI DEZSŐNÉ szül. Erdős Gizella 78 éves korában, türelemmel viselt betegség után csendesen elhunyt. Temetése szeptember 25-én, pénteken 13 órakor lesz az óvári temetőben. Az engesztelő szentmisére 12 órakor kerül sor a piarista kápolnában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSÉFALVAY FERENCNÉ szül. Dobos Gizella életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetése szeptember 25-én, pénteken 15 órakor lesz a dunakiliti temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmise. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédmamánk és rokonunk VARGA ISTVÁNNÉ szül. Martók Terézia (MÉZES TERI) életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 15 órakor lesz a gartai temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmise lesz a gartai Szent Sebestyén-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
HELYESBÍTÉS ,,Nem vársz már bennünket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De abban reménykedünk, hogy jó helyre mentél, hisz Te a jónál is jobbat érdemeltél. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédnagymamánk, testvérem és rokonunk, ÖZV. BERTALANFY MIKLÓSNÉ szül. Németh Gizella 85 éves korában türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 25-én, pénteken 14.30 órakor lesz a fertőd-eszterházi temetőben. Előtte, 14 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk IFJ. POZSGAI IMRE halálának 7. évfordulójára! Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt, nem jön vissza soha. Várni valakit, aki nem jön többé, az emlékét őrizzük szívünkben örökké. Szerető szüleid, lányod: Eszter
„Beteg voltam, de nem búcsúztam senkitől, mert azt gondoltam, meggyógyulok. De a halál könyörtelen volt, el kellett mennem. Búcsúzom így mindenkitől, kik ismertek és szerettek: Isten Veletek! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesapám, Nagypapánk, Testvérem és Rokonunk, MOLNÁR MIKLÓS életének 61. évében, hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 15 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Gyászoló család
„Ha meghalok, ha elmegyek, ne sírjatok. Testem megy el, én maradok, én mindig veletek vagyok. Veletek, itt a világban, a kertben, minden kis virágban, mit még talán kezem vetett, ne sírjatok hát, kedvesek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, testvérem, sógorunk és rokonunk, VARGA ERVIN 52 éves korában, hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 26-án, szombaton 15 órakor lesz a győrújbaráti Templomsor úti temetőben. Gyászoló szerettei
„Keresheted őt, nem leled, hiába, se itt, se Fokföldön, se Ázsiába, a múltba sem és a gazdag jövőben akárki megszülethet már, csak ő nem. Többé soha nem gyúl ki halvány-furcsa mosolya. Szegény a forgandó tündér szerencse, hogy e csodát újólag megteremtse. (Kosztolányi Dezső) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy férjem, édesapánk, nagyapánk, testvérem és rokonunk, KOVÁCS GYULA volt vízügyi dolgozó életének 88. évében, hosszú szenvedés után elhunyt. Búcsúztatása 2020. szeptember 28-án 15 órakor lesz a révfalui temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Küzdelmes volt az élete, legyen áldott a pihenése!” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyám, Nagymamánk, Anyósom és Rokonunk, DR. ERDÉLYI KÁROLYNÉ szül. Bősze Mária életének 98. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 12 órakor lesz a győr-szabadhegyi Szabadi úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Szíved pihen, a mienk vérzik, a fájdalmat csak az élők érzik. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesanyám, Nagymamám, Testvérem, Sógornőm, Barátnőm és Rokonunk, RIGÓ SÁNDORNÉ szül. Baán Margit életének 80. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 25-én, pénteken 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójából. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Isten akaratát elfogadva fájó szívvel tudatjuk, hogy Drága Fiam, Testvérem, Rokonunk, FARKAS LAJOS életének 59. évében, hosszú kitartással viselt betegség után elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 15 órakor lesz a börcsi temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk a római katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédink és rokonunk, KÓTA ANTALNÉ szül. Őri Mária életének 83. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szeptember 25-én, pénteken 15 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA SÁNDOR volt rábaszentmiklósi majd bábolnai lakos életének 70. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 16 órakor lesz a bábolnai új temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család