Ország-világ

2019.05.19. 19:02

EP-választás - nem voksolhat duplán a levélben szavazó, aki itthoni lakcímet létesít

Ha május 19. előtt tette, automatikusan felvették a település választói névjegyzékébe. Ha utána, nem fog benne szerepelni, így hiába próbál személyesen szavazni.

Hiába létesít magyarországi lakcímet a külhoni szavazó, nem szavazhat személyesen és levélben is. A május 26-ai európai parlamenti (EP-) választáson a Magyarországon és más európai uniós országban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, ehhez május 2-ig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe. A Nemzeti Választási Iroda 115 ezer külhoni magyart vett fel a névjegyzékbe. Az NVI múlt héten 85 ezer levélcsomagot küldött ki postán, 30 ezer választópolgár személyes átvételt kért. Ők hétfőtől vehették fel a szavazási levélcsomagokat (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken vagy a kijelölt, határ menti településeken.

Előfordulhat azonban, hogy a levélben szavazó - még a választás előtt - lakcímet létesít Magyarországon. Általában a lakcím létesítésekor a választópolgárt automatikusan felveszik a település névjegyzékébe. Amennyiben a külhoni választópolgár a szavazást megelőző hetedik nap - vagyis május 19. - előtt létesített magyarországi lakcímet, úgy őt felvették a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékébe, egyúttal pedig a visszaélések és kettős szavazások kiszűrése érdekében törölték a levélben szavazók névjegyzékéből. Ez azt jelenti, hogy ha a választópolgár a lakcím létesítése előtt fel is vette a levélszavazási csomagját és akár vissza is juttatta az NVI-hez, a szavazathoz tartozó azonosító nyilatkozat ellenőrzésekor azt nem fogják érvényesnek elfogadni, hiszen a választópolgár már nem szerepel a levélszavazók névjegyzékében.

A választópolgár így csak személyesen szavazhat a lakóhelye szerinti szavazókörben. Amennyiben azonban a választópolgár május 19-ét követően létesít magyarországi lakcímet, őt már nem lehet felvenni a szavazóköri névjegyzékbe és nem szavazhat személyesen, csak levélben. Mindez tehát azt jelenti, hogy e határidőt követően hiába létesít a külhoni szavazó a voksolás előtt lakcímet Magyarországon, nem szavazhat levélben és személyesen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában