Ország-világ

2019.03.06. 08:00

Endometriózis - Magyarországon kétszázezer nő szenved a betegségben

A nők kétharmada még sosem hallott az endometriózisról, pedig minden tizedik közülük érintett és a meddőségek negyven százalékának hátterében ez a betegség áll.

D. Pusztai Andrea

Idéntől az endometriózis is adókedvezményre jogosít, a márciusi világnap pedig jó alkalom arra, hogy minderről többet tudjunk.


Az endometriózisról legfőképp azt kell tudni, hogy létezik. Tíz éve még ritka kórképnek gondolták, ma már krónikus népbetegségként tekintenek rá. Az endometriózis csaknem 80 millió nő mindennapjait keseríti meg világszerte. Magyarországon minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett, a meddő nők negyven százaléka pedig a betegség miatt képtelen teherbe esni.


A betegség oka, hogy a méhet bélelő szövettípus megjelenik másutt a szervezetben, jellemzően a hasüregben. A hormonokra reagálva havonta megvastagodik, azután vérzés kíséretében lelökődik. Mivel azonban a vér nem tud távozni, ciszták, aztán összenövések alakulhatnak ki, vagyis a kismedencében található szervek falai összehegesedhetnek. Ez a folyamat fájdalmas, és különösen a menstruáció ideje alatt fokozódik. 


A betegek átlagosan négy orvosnál fordulnak meg öt év alatt, mire megszületik a diagnózis. Ráadásul gyakran már csak akkor, amikor hiába minden próbálkozás, várat magára a gyermekáldás. 

 

A kisbéri Lengyel-Molnár Anett két éve azon dolgozik, hogy minél többen tudomást szerezzenek a betegségről. Fotó: Mészáros Mátyás

A kisbéri Lengyel-Molnár Anett két éve azon dolgozik, hogy minél többen tudomást szerezzenek a betegségről. Fotó: Mészáros Mátyás


A kisbéri Lengyel-Molnár Anett öt éve hallott először az endometriózisról, egy meddőségi kivizsgálás utolsó lépcsőfokaként elvégzett laparoszkópiás műtét derített fényt arra, hogy ebben szenved. Hormonkezelés és műtétek sora várt rá. A 35 éves fiatalasszony két éve eldöntötte, hogy önkéntesként bekapcsolódik az ismeretterjesztésbe. Az ő történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők azon a rendezvényen, amelyet az „Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány a betegség márciusi világnapjának alkalmából szervezett országos kampánya részeként mára Győrbe hirdetett meg. Lengyel-Molnár Anett a Kisalföldnek elmondta: egyre többen szereznek tudomást a betegségről és mind több orvos képezi magát ebbe az irányba. Hozzátette: a gyógyszerek, a kontrollok, a beavatkozások mind kiadással járnak, ezen enyhít az idén év elején életbe lépett rendelkezés. A mellrákban, méhnyakrákban, petefészekrákban szenvedők mellett az endometriózissal diagnosztizált betegek is élhetnek a havi 7450 forint adókedvezménnyel.


A betegségről, az adókedvezmény igénybevételének módjáról az Endometriózis Magyarország blogon lehet részleteket olvasni. Az „Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítványnál érdeklődve a Kisalföld megtudta: vannak kérdések, amelyekre még várják az adóhivatal válaszát. Nem tudni például még pontosan, hogy kire hogyan vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, és mikor tekintik ideiglenesnek, illetve véglegesnek az állapotot. Végül azt is tisztázni kell, tényleg kötelesek-e a háziorvosok térítés nélkül kiállítani a betegségről szóló igazolást, ami a kedvezmény érvényesítéséhez kell, ezért ugyanis néhány helyen pénzt kérnek.

Még lehet csatlakozni


Az „Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány ingyenes tájékoztató rendezvénye az endometriózisról ma (03.06) délután fél ötkor kezdődik Győrben az ÁNTSZ Jósika u. 16. szám alatti épületében. Mindenkit szívesen látnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában