Adomány

2024.03.14. 06:34

Beigazolódott a gyanú: Soros György állhatott a guruló dollárok mögött

Mindössze egy – magyar állampolgársággal is rendelkező – személytől származott a 2022-es választások előtt a magyar baloldalhoz becsatornázott csaknem kétmilliárdos adomány 90 százaléka, adta hírül a Mandiner, az Action for Democracy pénzügyi beszámolójára hivatkozva.

Soros György

Forrás: AFP

Fotó: GEORG HOCHMUTH

A Mandiner birtokába került dokumentumból az is nyilvánvaló, milyen módszerrel próbálhatták elfedni Korányi Dávidék, hogy szinte teljes egészében a spekuláns támogatásaitól függ a szervezetük működése.

Az Action for Democracy ködösítő kommunikációjával ellentétben nem mikroadományokból, hanem egy nagy adományozó – minden bizonnyal Soros György – pénzéből finanszírozták a baloldali ellenzék 2022-es választási kampányát – derül ki a tengerentúlon bejegyzett szervezet a portál által megszerzett amerikai pénzügyi beszámolójából.  

Milliárdos összegű „mikroadomány” is érkezhetett 

A Mandiner birtokába került, Korányi Dávid által készített dokumentumban ugyanis feketén-fehéren az szerepel, hogy a 2022. december 31-ével lezárult pénzügyi időszakban 

az Action for Democracy több mint 11 millió dolláros, azaz csaknem 4 milliárd forintos költségvetését kitevő adományok mintegy 90 százaléka mindössze egy kiemelt adományozótól származott.  

Ez egyértelműen cáfolja a baloldal és Korányiék korábbi állításait, amelyek szerint „mikroadományokból” gyűlt volna össze az a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak juttatott csaknem kétmilliárd forint, amivel egy eltitkolt kilétű, titokzatos adományozói kör kormányváltást szeretett volna előidézni hazánkban a legutóbbi országgyűlési választásokon. 

Nyitva hagyhatta a pénzcsapokat a spekuláns 

A Mandiner birtokába került dokumentumból az is kiderül, Korányi Dávidék szervezetének nincs oka azt hinni, hogy a titokzatos gigaadományozójukkal ne folytatódna a kapcsolat a belátható jövőben. 

Mégis, bármiféle megakadás ebben a kapcsolatban (például ha nem sikerülne megújítani a támogatási szerződéseket, vagy visszatartanák a forrásokat) ellehetetlenítő hatással lenne arra, hogy az A4D finanszírozni tudja a jelenleg is zajló műveleteit

– fogalmaztak az Action for Democracy beszámolójában, amiből kiderül, teljes egészében Soros Györgytől függhet a tevékenységük, és azt remélik, a jövőben is használhatják a spekuláns forrásait.

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában