Úl világrend

2024.03.28. 23:32

Orbán Balázs: Magyarország kulcsállam lehet kelet és nyugat között

A miniszterelnök politikai igazgatója a Huszárvágás - A konnektivitás magyar stratégiája című könyvének bemutatóján azt mondta, gazdaságilag Magyarország az egyik legnyitottabb ország a világon.

MW

rbán Balázs a Huszárvágás - A konnektivitás magyar stratégiája című könyvének bemutatóján Szegeden

Forrás: Orbán Balázs Facebook-oldala

Földrajzi adottságinak köszönhetően Magyarország az új világrendben a kulcsállam szerepét töltheti be kelet és nyugat között - hangsúlyozta a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön Szegeden.

Orbán Balázs a Huszárvágás - A konnektivitás magyar stratégiája című könyvének bemutatóján azt mondta, gazdaságilag Magyarország az egyik legnyitottabb ország a világon, mivel a nyugat integrált része, de mégis tud a kelettel kommunikálni, és a kelet-nyugat irányú kereskedelem az országon megy keresztül.

Elmondta, a könyvében központi szerepet betöltő konnektivitás stratégiájának lényege az, hogy egy ország minél több kapcsolattal rendelkezzen, és ha ezeknek a kapcsolatoknak a minősége minél magasabb, annál több a relatív előny, ami az ország számára ezeken keresztül a rendelkezésre áll.

Leszögezte: a konnektivitásra építő stratégia nem egyenlő az önfeladás stratégiájával. Hozzátette, Magyarország képes megvédeni magát és képes a nemzetközi politikában a kölcsönös előnyök kialkudására is.

A magyar konnektivitás stratégiáját tizenkét pontba szedte össze a szerző, és mint fogalmazott: ha ezeket megvalósítják, prioritáskét kezelik, akkor olyan nemzetstratégiát lehet véghezvinni, amivel Magyarország "előre ugrik a nemzetközi rangsorban." Példaként említette az infrastruktúra kiépítését, a vezető iparágak kijelölését és az oktatás színvonalának növelését.

Orbán Balázs könyvében írt a rezilienciáról is, ami ellenállóképességet jelent. Elmondta, ezt szuverenitásként is lehet értelmezni, de ugyanakkor a gazdasági nyitás is egyfajta ellenállóképességet ad. Véleménye szerint az a működőképes reziliencia-felfogás, amikor "több lábon állásra építenek." Hangsúlyozta, Magyarország számára a nyitás és a diverzifikálás is jelentheti az ellenállóképességet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában