Friss adatok

2024.03.07. 10:11

Influenza: csökkent a betegek száma, de így is több mint 44 ezren fordultak orvoshoz

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján február 26. és március 3. között 44 500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett jelentésében, írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Akut légúti fertőzéssel 251 900 ember kereste fel az orvost.

Azt írták:

a 9. héten influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult betegek 42,2 százaléka gyerek, 30 százaléka a 15–34 évesek, 19,6 százaléka a 35–59 évesek, míg 8,2 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A múlt héten Vas vármegye kivételével valamennyi közigazgatási területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A laboratóriumba küldött 324 légúti mintában az influenza pozitivitási aránya 22,6 százalék, a SARS CoV-2-é 1,7 százalék volt.

Kórházba a 9. héten 284 embert vettek fel súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 31-en szorultak intenzív ellátásra – írták.

Tovább csökkent a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön a honlapján azt írta, hogy az év 9. hetében a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben tovább csökkent, az értékek már elérték a tavaly nyárra jellemző minimum-értéket.

A vizsgált városok közül emelkedő tendenciát egyik mintavételi helyen sem mértek, 9 mérési helyszínen stagnált a tendencia, míg csökkenés volt tapasztalható Békéscsaba, Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely és Veszprém esetében.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Szombathely, Veszprém, Székesfehérvár, Pécs, Szolnok, Békéscsaba, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, valamint  Budapest központi és déli részén az „mérsékelt”, máshol az „alacsony” tartományba esik.

Közölték azt is, hogy a 9. héten az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvizekben országos átlagban tovább csökkent. Az adott héten négy mintában volt jelen kimutatható mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

Az aktuális eredmények alapján a következő hetekben az influenza esetszámok csökkenése várható – jegyezték meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában