Gyász

2024.01.05. 13:38

Orbán Viktor: Hálásak vagyunk Jacques Delors-nak azért, amit értünk tett (videó)

A kormányfő részt vett a 98 éves korában elhunyt politikus búcsúztatásán Párizsban.

Jacques Delors búcsúztatása Párizsban

Forrás: Facebook/Orbán Viktor oldala

Hálásak vagyunk Jacques Delors-nak azért, amit értünk tett - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a TF1 francia televíziónak pénteken Párizsban, ahol részt vett az Európai Bizottság december 27-én elhunyt volt elnökének búcsúztatásán. 

A kormányfő emlékeztetett: a francia politikus 1989-ben, a kommunista rendszer idején látogatott el Magyarországra. "Az átmenetre készültünk, én az antikommunista ellenállási mozgalomban tevékenykedtem, és neki volt bátorsága eljönni még az első (szabad) választások előtt". Magyarországon "ezért olyan európai vezetőként emlékezünk rá, mint aki harcolt vagy legalább megpróbált tenni valamit a szovjet megszállás alatt lévő közép-európai országok szabadságáért és szuverenitásáért". "Mi, magyarok nagyon hálásak vagyunk neki azért, amit értünk tett" - tette hozzá.

Európai megemlékezés Jacques Delors tiszteletére. Elment Magyarország barátja és Európa vezetője a rendszerváltás utáni, sorsfordító időkből. Köszönünk mindent!

– írta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Facebook-oldalán.

 

Macron: Jacques Delors békítette ki Franciaországot Európával és Európát a saját jövőjével

Jacques Delors valóban kibékítette Franciaországot Európával és Európát a saját jövőjével – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő az Európai Bizottság volt francia elnökének állami búcsúztatásán pénteken Párizsban, írja az MTI.

MACRON, Emmanuel; DELORS, Jacques
Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartásán a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán 2024. január 5-én
Fotó: Stephanie Lecocq / Forrás: MTI/EPA/REUTERS POOL

„Jacques Delors mindig a megbékélésért dolgozott, alternatívákat keresett, hidakat épített” – fogalmazott a francia elnök az Invalidusok díszudvarán rendezett ünnepélyes gyászszertartáson, amelyen számos európai vezető, valamint és állam- és kormányfő, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt.

A szocialista politikus 98 éves korában hunyt el december 27-én. Tíz éven át, 1985 és 1995 között állt az uniós végrehajtó testület élén, és egybehangzó vélemények szerint kulcsfontosságú szerepet töltött be az euró létrehozásában és az Európai Unió mai formájának kialakításában.

MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor; DELORS, Jacques
Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, j6) kezet fog Emmanuel Macron francia államfővel Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartásán a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán 2024. január 5-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

„Jacques Delors lépésről lépésre hozzájárult Európa mai arculatának kialakításához” – fogalmazott Emmanuel Macron, megemlékezve az euró atyjáról, aki az Európai Bizottság vezetőjeként létrehozta az egységes piacot, kezdeményezte a schengeni megállapodások aláírását, elindította az Erasmus programot, megreformálta a közös agrárpolitikát.

Az ő nevéhez fűződik „egy emancipációs szociáldemokrácia lehetősége” – mondta az államfő. „Az egyesült Európa, Schengen, az Erasmus, Maastricht lehetősége, amelyet a közös értékek forrasztanak egybe Compostelától a Balkánig, az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig” – tette hozzá.

A francia elnök szerint Jacques Delors halála után is folytatódik az általa megkezdett út.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában