Nincs kivételezés

2023.12.06. 09:30

Kocsis Máté: határozati javaslatot terjesztünk az Országgyűlés elé Ukrajna EU-csatlakozásáról

„Ellenezzük, hogy Ukrajna megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat, ezzel összefüggésben határozatot terjesztettünk a parlament elé! Az Európai Bizottság nem mérhet kettős mércével. A tagjelölteknek eddig is minden egyes kritériumot teljesíteniük kellett, most sem lehet kivételezni aktuálpolitikai és ideológiai szempontok miatt” – írta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-bejegyzésében.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság nem mérhet kettős mércével. A tagjelölteknek eddig is minden egyes kritériumot teljesíteniük kellett, most sem lehet kivételezni aktuálpolitikai és ideológiai szempontok miatt.

Kiemelte: 

olyan nincs, hogy Ukrajna beelőzze a csatlakozásra váró észak-balkáni országokat. Ráadásul úgy, hogy még a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket sem teljesítette – elég csak a kisebbségek helyzetére és nyelvhasználatára gondolni.

A frakcióvezető a közösségi oldalán hozzátette: nem tisztázott, hogy az ukrán tagság milyen hatással lenne például az unió költségvetésére, a kohéziós és agrárpolitikájára. Ezért ezt a kérdéskört nulladik lépésként meg kell vitatnia a tagállamok vezetőinek. Az ügyben konszenzusra lenne szükség, de ez ma hiányzik.

Nem lehet felelősségteljes döntést hozni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, ezért arra kérjük a kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben

– zárta sorait Kocsis Máté. 

Az Országgyűlés honlapján olvasható, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője által jegyzett határozati javaslat szerint az Európai Bizottság Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére irányuló javaslata előkészítetlen, következetlen és nincs tekintettel Magyarország alapvető érdekeire. 

Az Országgyűlés stratégiai vitát tart szükségesnek az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről, és e vita lezárultát megelőzően a csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos döntések nem időszerűek

 – áll az indítvány szövegében.

Az előterjesztés rögzíteni kezdeményezi, hogy az Országgyűlés elítél és visszautasít minden politikai és pénzügyi nyomásgyakorlást, ami Magyarországot szuverén álláspontjának megváltoztatására kívánja kényszeríteni, valamint felhívja a kormányt, hogy a határozati javaslatban foglalt álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben az Ukrajna csatlakozási folyamatával kapcsolatos döntések során.

A teljes javaslat ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában