Sokan meghaltak

2023.12.04. 11:14

Kitört az indonéziai Marapi vulkán vasárnap este, hetven túrázó volt rajta (fotók)

Legkevesebb 11 ember meghalt, 12 másik pedig eltűnt, miután vasárnap kitört a Marapi vulkán az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban - közölték a helyi hatóságok.

MW

Hamufelhőt lövell ki a Marapi tűzhányó az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban elterülő Agam körzetben 2023. december 4-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ardhy Fernando

A vulkán fölött vasárnap három kilométer magas füstoszlop kígyózott, a hamueső miatt a környéken az égbolt egy időre elsötétedett. A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon.

A Bisnis.com hírportál a katasztrófavédelmi hivatalra hivatkozva vasárnap azt közölte, hogy a kitörés időpontjából 70 túrázó volt a tűzhányón, s mentőegységeket indítottak, hogy biztonságos helyre vigyék őket.

A hatóságok hétfői tájékoztatása szerint 49 embert sikerült biztonságba helyezni, és többek evakuálása folyamatban van.

Tizenegy embert holtan találtunk

 - tudatta Abdul Malik, az indonézi kutató és mentő ügynökség vezetője Padangban, a tartomány székhelyén hétfőn.

A helyi katasztrófavédelem szerint a 2981 méter magas Marapinál hónapok óta megnövekedett tevékenységet észleltek, a vasárnapi kitörés pedig öt percen át tartott. A hatóságok három kilométeres körzetben lezárták a hegy környékét.

Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, tektonikus lemezek találkozásánál, ahol rengeteg az aktív tűzhányó; csak Indonéziában több mint 120 aktív vulkán található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában