Botrány Lengyelországban

2023.11.10. 23:13

Orbán Viktor: bürokratikus terrortámadás a szólásszabadság ellen

A kormányfő azzal kapcsolatban osztotta meg a véleményét, hogy az Európai Parlament a minap felfüggesztette a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt négy európai képviselőjének mentelmi jogát - írja a Magyar Nemzet.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) felszólal az izraeli-palesztin konfliktusról szóló vitán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2023. október 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

„Bürokratikus terrortámadás a szólásszabadság ellen: az Európai Parlament feloldotta négy PiS európai parlamenti képviselő mentelmi jogát, mert felszólaltak az illegális migráció ellen. A vég kezdete… Jó reggelt, Európa!” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán. 

A kormányfő azzal kapcsolatban osztotta meg a véleményét, hogy az Európai Parlament a minap felfüggesztette a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt négy európai képviselőjének – Patryk Jaki, Beata Kempa, Beata Mazurek és Tomasz Poreba – mentelmi jogát, eleget téve egy varsói kerületi bíróság indítványának.

A négy képviselő ellen korábban Rafal Gawel, egy Norvégiában élő, Lengyelországban pénzügyi csalás miatt elítélt lengyel baloldali aktivista indított pert „Lengyelország területén elkövetett rasszista bűntettek” címén. 

A felperes szerint az említett képviselők a 2018-as lengyel helyhatósági választásokat megelőző kampány során megosztották a közösségi médiában pártjuk egy, az Európába irányuló illegális bevándorlásról szóló, annak negatív következményeire rámutató videófilmjét.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában