Ukrán válság

2023.11.07. 05:45

Felrobbant az egyik legmodernebb orosz hadihajó (videó)

622. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Petro Porosenko szerint most nem lehet választásokat tartani Ukrajnában

Az ukránoknak a hadiállapot miatt törvény szerint most nincs lehetőségük politikai kampányt folytatni és választásokat tartani - jelentette ki Petro Porosenko volt ukrán államfő, az ellenzéki Európai Szolidaritás párt vezetője kedden a Facebookon.

Ahhoz, hogy legyőzzük Oroszországot, rendkívüli egységre van szükségünk, mind az ukránok, mind a világ részéről. Egyesülni azt jelenti, hogy cselekedni. Cselekedni az állam védelmében és átfogó segítséget nyújtani az ukrán fegyveres erőknek

 – fejtegette a politikus bejegyzésében. 

Nincs jogunk a politikai játszadozásokhoz, a hírveréshez és a választásokhoz, amikor az országot halálos veszély fenyegeti. Ez nem gyerekjáték, mert az ukrán államiság létezéséről van szó

– hangoztatta.
Porosenko – aki a jelenlegi elnök fő politikai riválisának számít – nyugalomra intett a választások kiírásával kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy most mindenkinek a maga feladatát kell végeznie. 

Ki kell javítani a hibákat, amelyekből sajnos, elég sok van, méghozzá helyes cselekedetekkel

 – mutatott rá az ellenzéki vezető, aki közvetlenül a jelenlegi elnök, Volodimir Zelenszkij előtt töltötte be az államfői posztot 2014-től 2019-ig.
Zelenszkij hétfőn a Telegramon közzétett üzenetében leszögezte: 

most nincs itt az ideje a választásoknak, hanem az orosz megszállók elleni harcra kell összpontosítani. Ukrajnában hadiállapot van érvényben, amelynek ideje alatt a jogszabályi előírás szerint nem rendezhetnek választásokat.

Saját kisfia okozhatta az ukrán hadsereg főparancsnok-helyettesének halálát

Hétfőn robbanás áldozata lett Hennagyij Csasztjakov őrnagy, az ukrán hadsereg főparancsnokának helyettese; a hírek szerint a katonai vezetőt az egyik születésnapi ajándékában lévő gránát robbanása ölte meg, most a BBC közölt újabb részleteteket a történtekkel kapcsolatban.

Ihor Klimenko, belügyminiszter azt állította a minap, hogy Csasztjakov 13 éves kisfia a gránáton lévő biztosítószeggel kezdett játszani. Ekkor az őrnagy elvette a gránátot, eközben azonban kihúzta a szeget, emiatt pedig a gránát felrobbant.

Az ügyészek szerint tehát a gránát véletlenül robbant fel. A hatóságok tragikus balesetnek minősítették az esetet, és türelmet kértek a lakosságtól, mivel a hivatalos vizsgálat egyelőre folyamatban van. 

Ugyanakkor számos megszólaló kételkedik a hivatalos magyarázatban. Sokan az ukrán vezetésen belüli belaharcokra gyanakodnak. 

Miután Zaluzsnij főparancsnok egy Time Magazinnak adott interjúban beismerte az ukrán ellentámadás kudarcát, heves kritikákat kapott érte Zelenszkij elnöktől, és látványosan megromlott köztük a viszony.

Így robbant fel az egyik legmodernebb orosz hadihajó

Felrobbantották Vlagyimir Putyin legújabb hadihajóját, az ukrán rakétacsapásokról videófelvételek is napvilágra kerültek. Az ultramodern hajót hatalmas robbanások rázták meg az annektált Krím egyik hajógyárában. A drámai felvételek három különálló rakétacsapást mutatnak be, amelyek hatalmas károkat okoztak.

Feltételezések szerint a robbantásokat SCALP-EG-vel követték el (a SCALP-EG egy brit–francia alacsony észlelhetőségű robotrepülőgép), amely az elmúlt hónapokban többször is kárt okozott a legfontosabb orosz célpontokban.

Oroszország korábban elismerte, hogy a támadás során megsérült egy hajó, de nem pontosította a nevét.

Ukrán kormányzó: csaknem kétszáz gyermeket evakuáltak Kupjanszk térségéből

Az ukrán hatóságok eddig 190 gyermeket evakuáltak a Harkiv megyei Kupjanszk környékéről, hogy megvédjék őket az orosz hadsereg ágyúzásaitól – közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója kedden a Telegramon. 
A tisztségviselő hozzátette, hogy a gyermekek kimenekítése tovább folytatódik. 

Szavai szerint az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg változatlanul támadásokat hajtott végre Harkiv, Izjum, Csuhujiv, Bohoduhiv és Kupjanszk térségében polgári infrastrukturális létesítmények ellen.

 A harkivi régió több mint 17 települését vették tűz alá – írta.
Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az orosz erők kedden csapást mértek egy – közelebbről nem megnevezett – infrastrukturális létesítményre Krivij Rih város mellett. Az eddigi információk szerint senki sem sérült meg. 

A kormányzó arról is hírt adott, hogy hétfő este óta az oroszok háromszor lőtték nehéztüzérséggel Nyikopol térségét, aminek következtében egy helyi lakos megsérült, továbbá károk keletkeztek egy templomban, hét lakóházban, egy melléképületben, két személygépkocsiban, valamint villany- és gázvezetékekben.

Roman Mrocsko, a déli Herszon város katonai adminisztrációjának vezetője a Facebookon arról számolt be, hogy az orosz csapatok nyolc nap alatt másodjára lőtték a megyeszékhelynek ugyanazt a területét, és egy üres raktárt romboltak le.

Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban harcoló ukrán csapatok parancsnoka arról adott hírt, hogy az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz TOSZ-1-es termobárikus rakéta-sorozatvetőt és két önjáró tarackot. Közölte, hogy az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek egy nap alatt 1322 feladatot teljesítettek, aminek következtében az ellenség vesztesége elérte az 583 főt.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 890-nel 306 860-ra emelkedett. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit és 21 tüzérségi rendszert.

Megérkeztek az első holland F-16-os harci repülők a romániai kiképzőközpontba

Megérkezett a holland légierő öt F-16-os harci repülőgépe kedden Romániába, a holland, dán és román légierő, valamint az amerikai Lockheed Martin vállalat együttműködése révén megalapított Európai F-16-os Kiképzőközpontba (EFTC) – közölte a román védelmi minisztérium (MAPN). 

A holland F-18-asok a Bukarestet a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyosó Duna-hídja mellett található fetesti-i 86-os légitámaszponton szálltak le, ahol a NATO, valamint az ukrán hadsereg F-16-osokon szolgáló pilótái számára alakítanak ki nemzetközi kiképzőközpontot.

A tárca közleménye szerint az EFTC elősegíti a szövetséges erők együttműködését, hozzájárul a közös műveleti normák kialakításához és az Észak-atlanti Szövetség védelmi képességeinek erősítéséhez a fekete-tengeri és kelet-európai térség összetett kihívásaival szemben.

A megállapodás szerint a román védelmi minisztérium az EFTC rendelkezésére bocsátja a 86-os légitámaszpontot, és a kiképző létesítményeket, míg a Holland Királyi Légierő F-16-os repülőgépeket, a Lockheed Martin pedig az oktatókat és a karbantartást biztosítja.

Az EFTC hozzájárul a román pilóták képzési folyamatának felgyorsításához, a román hadsereg ugyanis 32 Norvégiából nemrég vásárolt F-16-os repülőgép fogadására készül.

Romániába küldték az első holland F-16-osokat ukrán pilóták kiképzésére

Hollandia ma elküldte első öt F-16-os vadászrepülőgépét Romániába, amelyeket az ukrán pilóták kiképzéséhez használnak.

Hollandia 12-18 F-16-ost szállít a hamarosan megnyíló új európai F-16-os kiképzőközpontba Romániába 

- közölte a holland védelmi minisztérium.

Ukrajna nem kapott hivatalos követeléseket a lengyel szállítmányozási vállalatoktól

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, az EU lemondott az ukrán fuvarozó cégek számára a belépésre vonatkozó engedélyezési rendszerről.

A lengyelek három fontos határátkelőhelyet zártak le, hogy tiltakozzanak a háború sújtotta szomszédjuk tisztességtelen versenye ellen.

Az Ukrajnával határos EU-tag Lengyelország fuvarozóvállalatai szerint a szabályok liberalizálása a versenytársak beáramlását váltotta ki, ami a bevételeikre is hatással volt.

A lengyel fuvarozók hivatalos követeléseiket a mai napig nem adták át az ukrán fél egyetlen képviselőjének sem

- közölte az AFP.

A minisztérium közölte, megértette, hogy a lengyel fuvarozók vissza akarnak térni az ukrán teherautók külön engedélyezési rendszeréhez, de ezt csak a médiában és a közösségi médiában elérhető információkból szűrték le.

A lengyel partnerek hivatalos és indokolt álláspontja esetén nyitottak vagyunk a konstruktív párbeszédre

- tették hozzá.

Az uniós beutazási engedélyek visszaállítása mellett a lengyel kamionosok az Ukrajnából Lengyelországba való visszatéréskor hosszadalmas eljárásokat is kifogásolták. 

Lengyelország Ukrajna egyik leghűségesebb támogatója volt a háborúban, fegyverekkel látta el és menekülteket fogadott be, de az elmúlt hónapokban több vita is megterhelte a két szomszédos ország kapcsolatát, köztük az ukrán gabonaexport körüli vita.

Ukrajna 17 drónt lőtt ki a Krím felé Oroszország szerint

Oroszország kedd reggel meghiúsított egy ukrán dróntámadási kísérletet, és lelőtt több drónt a Fekete-tenger és az elcsatolt Krím félsziget felett - közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

November 7-én reggel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete arra, hogy 17 pilóta nélküli légi járművel terrortámadást hajtson végre orosz területen lévő épületek ellen.

A légvédelmi eszközök kilenc ukrán drónt semmisítettek meg, nyolc másikat pedig elfogtak a Fekete-tenger és a Krím területe felett.

A lezuhanó törmelékek egy embert megsebesítettek. 

A G7-ek Ukrajnának nyújtott támogatását nem befolyásolja a közel-keleti konfliktus

A G7-ek Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban nyújtott támogatását nem fogja befolyásolni a közel-keleti konfliktus kiéleződése

 - jelentette be Japán kedden.

A hét gazdag ország (G7) csoportja - Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok -, valamint az Európai Unió delegációi november 7-8-án találkoznak Tokióban, hogy megvitassák többek között Oroszország ukrajnai háborúját és az izraeli-gázai válságot.

Elkötelezettségünk az Oroszország elleni szigorú szankciók és az Ukrajna iránti határozott támogatás folytatása mellett egyáltalán nem ingott meg, még akkor sem, amikor a közel-keleti helyzet fokozódik

- mondta Yoko Kamikawa japán külügyminiszter.

Kamikawa elmondta, hogy a G7 virtuális találkozót szervez az ukrán Dmytro Kulebával, amelyet a tokiói találkozó ideje alatt tartanak.

A G7-országok elismerik, hogy Oroszország hosszabb távra rendezkedik be ukrajnai háborújára, és ehhez tartós katonai és gazdasági támogatásra van szükség Kijev számára.

A csoport az Oroszország elleni szankciók élére állt azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök májusban meglepetésszerűen megjelent a G7 vezetőinek hirosimai csúcstalálkozóján.

A legújabb lépésként a csoport az orosz gyémántokra vonatkozó szankciók bevezetésére irányuló javaslatokat mérlegeli.

Megsérült egy orosz hajó, miután a Krímben csapást mértek rá

Egy újonnan épített orosz haditengerészeti korvett megsérült

- közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az, hogy Ukrajna képes a krími hajóépítési infrastruktúrára találatokat mérni, valószínűleg arra készteti Oroszországot, hogy fontolóra vegye a bázis frontvonaltól távolabbra történő áthelyezést, ami viszont késleltetné az új hajók átadását.

Szevasztopol felett megsemmisítettek öt, Ukrajnából indított drónt

Hangos robbanások hallatszottak a krími Novofedorivka és Saky városok közelében. Szakij Szevasztopol kikötőjétől északra fekszik, és egy orosz légitámaszpontnak ad otthont.

Szevasztopol oroszok által beiktatott kormányzója, Mihail Razvozajev közölte, hogy a

légvédelmi rendszerek kedden kora reggel Szevasztopol felett megsemmisítettek öt, Ukrajnából indított drónt.

A törmelék a Szevasztopol külvárosában lévő Andrijivka faluban egy magánház tetejére hullott.

Kijev az elmúlt hetekben fokozta támadásait a Krím félszigeten fekvő orosz katonai célpontok ellen.

Az ukrán légicsapások károkat okoztak többek között egy fontos hajójavító üzemben, orosz hadihajókban és az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik támaszpontjában.

Oroszország a tél előtt Ukrajna energetikai infrastruktúrájának megrohamozását tervezi

Az éjszaka folyamán Odessza régióban végrehajtott orosz csapások több embert megsebesítettek és megrongáltak egy történelmi művészeti múzeumot.

Hárman megsebesültek a déli Herszon városát ért orosz támadásban hétfő éjszaka, miközben

Kijev megismételte figyelmeztetéseit, miszerint Oroszország a tél előtt Ukrajna energetikai infrastruktúrájának megrohamozását tervezi.

Az odesszai Szépművészeti Múzeum belsejéről közzétett képek a 19. századi épület faláról leszakadt műalkotásokat és a légibombázás által kitört ablakokat mutatnak.

Ukrajna külügyminiszter-helyettese, Emine Dzheppar kijelentette, hogy Kijev mélységesen felháborodott az odesszai Nemzeti Művészeti Múzeumot ért támadás miatt, és felszólította az ENSZ párizsi székhelyű örökségvédelmi ügynökségét, az UNESCO-t, hogy ítélje el a támadást.

Az UNESCO közölte, hogy határozottan elítéli a támadást, és hogy a kulturális helyszíneket meg kell védeni.

A művészeti múzeum az UNESCO világörökség részét képezi. Oleh Kiper, Odessza régió kormányzója elmondta, hogy a gyűjtemény nagy részét már a háború alatt elszállították.

Az ukrán katonai tanácsadó meghalt a születésnapján történt robbanásban

Az ukrán hadsereg főparancsnokának egyik közeli tanácsadója meghalt, miután a születésnapi ajándékai között lévő gránát felrobbant.

Igor Klimenko ukrán belügyminiszter közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Csasztjakov egy ajándékba kapott, gránátokat tartalmazó dobozt mutatott a fiának.

A fiú először a kezébe vette a lőszert, és forgatni kezdte a gyűrűt. Ekkor a katona elvette a gránátot a gyerektől és meghúzta a gyűrűt, ami a tragikus robbanást okozta

- mondta Klimenko.

A rendőrség azonosította az ajándékot adó katonatársat és lefoglaltak két hasonló gránátot is.

Csasztjakov felesége azt mondta, hogy a gránát a férje által hazahozott ajándéktáskában volt.

Gennagyij Csasztjakov őrnagy halálhíre pont azután érkezett, hogy az ukrán hadsereget megrázta a legalább 19 katona megölése egy orosz támadásban.

A katonai hierarchia és a kormány között is feszültségek vannak.

Volodimir Zelenszkij tagadta az ukrán katonai főnök - Valerij Zaluzsnyij tábornok, akinek Csasztjakov a tanácsadója volt - azon felvetését, hogy az Oroszországgal folytatott háború patthelyzetbe került. Zaluzsnyijt állítólag megdorgálták kijelentése miatt.

Az orosz légvédelem újabb ukrán dróntámadásokat hárított el a Fekete-tenger térségében

Összesen 17, Ukrajnából indított drónt fogott el és semmisített meg az orosz légvédelem kedd reggel a Fekete-tenger és a Krím félsziget fölött - jelentette be az orosz védelmi minisztérium a Telegramon.

Áldozatokról a tárca nem tett említést.   

Kilenc drónt a légvédelem megsemmisített, nyolcat pedig elektronikus eszközökkel tett ártalmatlanná.

Visszaesett az ukrán export

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint Ukrajna gabonaexportja csaknem harmadával esett vissza a tavalyi évhez képest.

A 2022 júliusa és 2023 júniusa közötti szezonban 9,8 millió tonna volt a forgalom. A minisztérium szerint Ukrajna tavaly ekkorra 14,3 millió tonnát exportált.

Amerikai feltételek

Az Egyesült Államokban a szenátus egyes republikánus tagjai átfogó amerikai határbiztonsági javaslatokat szabtak az Ukrajnának nyújtandó további segélyek feltételeként.

Olyan tervezetet dolgoztak ki, amely többek között magában foglalja a mexikói határfal egyes részein történő építkezés folytatását.

Putyin is elindul a márciusi elnökválasztáson

Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, indul a márciusi elnökválasztáson, aminek megnyerése esetén legalább 2030-ig hatalmon maradna. Úgy érzi, át kell vezetnie Oroszországot az elmúlt évtizedek legveszélyesebb időszakán – mondták a Reutersnek nyilatkozó források.

Az orosz elnök Kazahsztánba utazik

"November 9-én Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos látogatást tesz Asztanában, Kasszim-Jomart Tokajev államfő meghívására" – közölte a kazah elnöki hivatal.

A két ország vezetői várhatóan megvitatják a kazah-orosz stratégiai partnerséggel kapcsolatos sürgető kérdéseket, videókapcsolaton keresztül pedig részt vesznek a 19. Oroszország-Kazahsztán Interregionális Együttműködési Fórumon.

Moszkva egyelőre nem közölte az orosz elnök kazahsztáni látogatásának időpontját.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök az újságírók felé tart az Övezet és út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum harmadik csúcstalálkozóján Pekingben 2023. október 18-án
Fotó: Szergej Gunejev / Forrás: MTI/AP/Kreml pool

Ukrajna pozitív értékelést vár az EU-tól

Ukrajna a héten esedékes jelentésében pozitív európai uniós értékelést vár a végső EU-tagság felé vezető úton - mondta Olga Sztefanisina miniszterelnök-helyettes.

Kijev reményei szerint a jelentés javasolni fogja, hogy az EU vezetői decemberben döntsenek a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával.

A Bizottság júniusban azt közölte, hogy Ukrajna az EU által a tagsági tárgyalások megkezdéséhez meghatározott hét feltételből kettőt teljesített.

A tagsági tárgyalások jellemzően évekig tartanak, mert a tagjelölteknek széles körű jogi és gazdasági kritériumoknak kell megfelelniük a csatlakozás előtt, és az EU – amely jelenleg 27 tagállamból áll – szintén nem hajlandó felvenni háborúban álló országot.

Útlezárással tiltakoznak a lengyel kamionosok

Lengyel teherautó-sofőrök három ukrajnai határátkelőnél blokkolták az utakat, hogy tiltakozzanak a háború óta szerintük hátányos megkülönböztetésük miatt. Követeléseik között szerepel, hogy újból korlátozzák a Lengyelországba belépő Ukrajnában nyilvántartott teherautók számát, és tiltsák be az Európai Unión kívüli tőkével rendelkező szállítmányozó cégeket.

A sofőrök helyzetüket a lengyel gazdákhoz hasonlították, akik engedményeket nyertek a kormánytól, miután panaszkodtak az olcsó ukrán gabonaimport áradatáról.

Fontos embert veszített el Ukrajna

A tájékoztatás szerint Csasztjakov otthonában, a Kijev melletti Csajka településen „gránát” robbant. Egy születésnapi ünnepségen történt a robbanás.


Robbanóeszköz óvatlan kezelése miatt saját otthonában, Csajka településen meghalt egy 39 éves katona. Tizenhárom éves fiát súlyos sérülésekkel kórházba szállították

− közölte Marjana Reva belügyi szóvivő.

Az Ukrajinszka Pravda jelentette, hogy Valerij Zaluzsnij hadsereg-főparancsnok helyetteséről van szó, akinek felesége és lánya is a házban tartózkodott a robbanás idején. Előzetes információk szerint a család női tagjai nem sérültek meg. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

Az európai fegyveripar képtelen lesz ellátni lőszerekkel Ukrajnát

A norvég Nammo lőszergyártó cég jelentése szerint az európai fegyveripar nincs felkészülve arra, hogy kielégítse Ukrajna tüzérségi lőszerigényét. A vezető védelmi vállalat azt állította, hogy az európai hadiipari ágazatnak a jelenlegi termelési ütem mellett több mint egy évtizedre lenne szüksége ahhoz, hogy kielégítse Kijev tüzérségi lövedékek iránti igényét.

Az ok a három évtizedes béke és a kisebb védelmi megrendelésekben keresendő

 – jegyezte meg a vállalat, majd példaként említette, hogy Norvégia utoljára az 1990-es években rendelt tüzérségi lőszert, a svédek pedig az 1980-as években.

A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonája vállról indítható rakétával tüzel az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

A Defense Express ukrán portál újságírói elemezték a jelentést, amely szerint jelenleg egész Európa évente mintegy 500 ezer tüzérségi lövedék előállítására képes. Eközben Ukrajna igénye havonta körülbelül 600 ezer lövedékre rúg. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy az ukrán fegyveres erők éves lőszerigényét napi 20 000 lőszerrel kielégítsék, Európának a jelenlegi termelési ütem mellett körülbelül 14 évre lenne szüksége.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4544 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3652 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 45 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában