Ukrán válság

2023.10.15. 07:00

Putyin szerint az ukrán ellentámadás kudarcot vallott

599. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz légitámadásban megsérült lakóházak előtt mentők a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. október 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Pavlo Pahomenko

Akna sebesített meg egy 14 éves fiút Harkov megyében 

Egy 14 éves fiú megsérült, miután felrobbant egy akna a Harkov megyei Izjumszkij kerületben – jelentette Oleh Szinyehubov kormányzó. A hírek szerint a fiú kórházba került.

Légvédelem Ukrajnának 

A nyugati országok légvédelmi rendszereket lízingeltek Ukrajnának – írja a Kyiv Independent.

"Az, hogy Ukrajna a fűtési szezonban használhatja ezeket a rendszereket, nagyon jelentős és pozitív dolog" 

- mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője.

Ötödik napja dúlnak a harcok Avdiivkában 

Vitalij Barabash, katonai vezető szerint a keleti frontvonalon fekvő Avdiivkában a heves harcok már ötödik napja folynak. Oroszország új erőket vetett be a város körülzárására.

Az ágyúzások olyan hevesek voltak, hogy a mentőcsapatok nem tudták kihozni a halottakat az összeomlott épületekből 

– mondta Barabash.

Oroszország és az Egyesült Államok is új orosz offenzívaként hivatkozott az Avdiivka körüli harcok kiújulására.

Dróntámadás Belgorodban

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) október 15-én egy sikeres dróntámadásról számolt be, amely egy energetikai létesítményt érintett oroszországi Belgorod régióban. Az SBU egyik forrása megosztotta a támadásról készült videót a Kijev Independenttel.

Robbanások voltak Herszonban és Luhanszkban 

Erőteljes robbanás történt Herszonban – számolt be a„Strana.ua" kiadvány a Telegram csatornáján.A robbanás áramkimaradást okozott a területen. Luhanszkban szintén robbanást hallottak. Egyéb részleteket nem közöltek.

Dróntámadások Kurszkban és Belgorodban 

Tizennyolc ukrán drónt a dél- oroszországi Kurszk régió felett lőttek le, kettőt pedig a Belgorod régió felett semmisítettek meg - közölte a minisztérium a Telegramon.

Korábban a kurszki régió kormányzója, Roman Starovoit azt mondta, hogy a dróntámadásnak nem esett áldozata, és a drónok törmelékei lakott területeken kívül landoltak.

A Reuters független módon nem tudta ellenőrizni a jelentéseket.

Oroszország előrehaladt Avdijivkánál 

Az október 13-án és 14-én készült földrajzi felvételek szerint az orosz erők kisebb előrelépéseket tettek Avdijivka északi és déli részén – közölte a Háborús Tanulmányok Intézete.

Putyin: az ukrán ellentámadás kudarcot vallott

Az ukrán ellentámadás teljes kudarcot vallott – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 állami televízió vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsorának nyilatkozva.

Az államfő azokra a Kijevben elhangozott nyilatkozatokra reagált, melyek szerint az ellentámadás megrekedt.

„Ami az ellentámadást illeti, amely állítólag elakadt, az igazából teljes kudarcot vallott” – mondta Putyin.

Hozzátette, hogy az ukrán hadsereg mindazonáltal újabb támadó hadműveletekre tesz előkészületeket egyes frontszakaszokon, amit az orosz fél lát és ennek megfelelően reagál is rá. Az orosz fegyveres erők taktikáját „aktív védelemnek” nevezte.

„Csapataink gyakorlatilag az egész térségben javítanak a helyzetükön. Egy elég nagy területen” – mondta, konkrétan a kupjanszki, a zaporizzsjai és az avgyijivkai csapásirányt megnevezve.

Putyin úgy vélekedett, hogy ha a Nyugat „forró” konfliktusba lép Oroszországgal, akkor az nem korlátozódik majd egy „különleges hadműveletre”. Az államfő Pavel Zarubin műsorvezetőnek arra a felvetésére reagált, hogy egy amerikai kongresszusi bizottság ajánlása értelmében fel kell készülni az Oroszországgal és a Kínával megvívandó egyidejű háborúra, beleértve a nukleáris konfrontáció lehetőségének figyelembevételét is.

Mi abból indulunk ki, hogy mi békét akarunk, de ha ők háborúzni akarnak Oroszországgal, az már egy teljesen más háború lesz, nem egy különleges művelet

– hangsúlyozta Putyin.

„Nézzék csak meg, vajon a Közel-Keleten egy különleges hadművelet? Összehasonlítható egyáltalán (ez a két háború)?” – tette hozzá.

Kétségbe vonta, hogy épeszű embernek megfordulna a fejében, hogy az Egyesült Államok háborúra készüljön Oroszország ellen, ugyanakkor hozzátette, hogy „mindannyian háborúra készülünk, mert egy jól ismert ősi elvet követünk: ha békét akarsz, készülj a háborúra”.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi hadijelentése szerint az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán öt fontszakaszon 15 rohamot vertek vissza. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok között nevezett meg egy vezetésipontot, egy rádiókommunikációs központot,. négy lőszerraktárt, egy harckocsit, 11 páncélozott harcjárművet, valamint három HIMARS-rakétát és 67 drónt.

Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint egy Szu-27-es vadászrepülőgépét vasárnap visszafordulásra kényszerített egy, az orosz határ felé közeledő RQ-4B Global Hawk típusú felderítő drónt a Fekete-tenger vizei felett.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Herszon megyében három civil életét vesztette, egy pedig megsebesült ukrán belövések következtében.

Ukrán kormányzói hivatal: az orosz erők Herszon megyét bombázták

Az orosz hadsereg 13 irányított bombát dobott le a dél-ukrajnai Herszon megyére vasárnap reggel, és találat ért egy infrastrukturális létesítményt – mondta el Olekszandr Tolokonnyikov, a régió kormányzói hivatalának szóvivője egy tévéműsorban.

A tisztségviselő kifejtette az orosz hadsereg négy települést támadott meg a beriszlavi járásban, ahová 11 irányított bombát dobott le.

Az oroszok még két bombát dobtak le a megyeszékhely peremvidékén, aminek következtében lakóházak, elektromos vezetékek és egy közelebbről nem megnevezett infrastrukturális létesítmény rongálódott meg. Tolokonnyikov hozzátette, hogy a szakemberek már dolgoznak a vezetékek helyreállításán.

Roman Mrocsko, a herszoni katonai adminisztráció vezetője az ukrán közszolgálati televízió szerint arról tájékoztatott, hogy Herszon városát is nagy erejű robbanás rázta meg délelőtt, aminek következtében több kerületben megszakadt az áramellátás.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) arról számolt be, hogy vasárnapra virradóra sikeres támadást hajtottak végre drónokkal Oroszország belgorodi területén, Krasznaja Jaruga településen egy elektromos alállomás ellen, amelyhez orosz katonai létesítmények csatlakoznak. A támadásról videofelvételt is nyilvánosságra hoztak. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az éjjel 27 drónt semmisítettek meg Oroszország légterében.

A hírportál helyi kormányzói hivatalok közléseiből készített vasárnapi összefoglalójában azt írta, hogy előző nap az orosz erők kilenc ukrán megyére mértek csapásokat az ország északi, keleti és déli részében. Harkiv megyében két helyi lakos vesztette életét és egy sérült meg, a donyecki régióban úgyszintén két civil halálos áldozata és egy sérültje lett a támadásoknak.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 880-nal 287 770-re nőtt. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit és 33 tüzérségi fegyvert.

Oroszország öt községet ágyúzott

Az orosz erők több támadást indítottak Ukrajna északkeleti részén, Szumi megye ellen. Öt községet lőttek, összesen 92 robbanást okozva – jelentette a regionális katonai igazgatás.

A támadások Junakivka, Krasznopillja, Bilopillja, Salihinye és Nova Szloboda közösségeit célozták meg.

Az orosz hadsereg számos fegyvert, köztük gránátvetőket, aknavetőket, tüzérséget és drónokat vetett be a napi támadások során. Áldozatokról vagy polgári infrastruktúrában történt károkról nem érkezett jelentés.

Tüntetés volt Odesszában

A tüntetők ismét összegyűltek a városháza előtt Odesszában, hogy felszólaljanak a költségvetési forrásokkal való visszaélések ellen, és tisztelegjenek a háborúban elesett vagy megsérült ukrán katonák emléke előtt.

Huszonhét ukrán drón elfogásáról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Huszonhét repülőgép típusú ukrán drónt fogott el éjszaka az orosz légtérben a légvédelem – közölte az orosz védelmi minisztérium vasárnap a Telegram-csatornáján.

A tárca szerint a pilóta nélküli repülőszerkezetek közül tizennyolcat Kurszk megye felett, kettőt pedig Belgorod megye felett a levegőben semmisítettek meg. Hét drónnal kapcsolatban a tárca nem bocsátkozott részletekbe.

Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzója szombat éjjel még 12 ukrán drón lelövéséről számolt be. A politikus szerint Zorino község területére törmelék zuhant, de a senki sem sérült meg.

A donyecki hatóságok éjszaka kiadott összesítése szerint az ukrán hadsereg egy nap alatt 36 lövedéket lőtt ki a régió lakott területeire; a belövések következtében egy nő megsebesült és hat ház megrongálódott.

Ötödik napja tart az avgyijivkai csata

Vitalij Barabash, a katonai közigazgatás vezetője szerint a keleti frontvonalon fekvő Avgyijivkában a heves harcok ötödik napja tartanak, miközben Oroszország folytatta új erők bevetését a város körülvételére.

Az ágyúzások olyan hevesek voltak, hogy a mentőcsapatok nem tudták kihozni a halottakat az összeomlott épületekből – mondta Barabash.

Oroszország és az Egyesült Államok is új orosz offenzívaként jellemezte az Avgyijivka körüli erőszak fellángolását.

Mindennel Lőnek, amijük van. Bombák, tüzérség, több rakétavető, aknavető és sok repülőgép

– mondta Barabash a nemzeti televíziónak. Elmondása szerint 1620 ember maradt a háború előtti 32 ezres lakosú városban.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 5680-an léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 7253-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – olvasható a közleményben.

Zelenszkij: terjed a terror

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszakai videóüzenetében egyebek mellett azt mondta, hogy mivel a terror az egész világon terjed, fontos, hogy a világ egyértelműen jelezze, hogy a terror elleni védelem sehol sem fog meginogni.

Ezzel az államfő közvetlenül az orosz–ukrán háborúról beszélt, közvetve pedig az Izrael és a Hamász közti konfliktusról.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában