Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.31. 06:21

Jemen háborúban áll Izraellel

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Síita húszi fegyveresek egy toborzógyűlésen a jemeni fővárosban, Szanaában (illusztráció)

Forrás: MTI

Fotó: Jajha Arhab

Egyiptom sebesülteket fogad be Gázából

Egyiptom kedden bejelentette, hogy kész befogadni sebesülteket a palesztin lakosságú Gázai övezetből, tekintettel az ott dúló súlyos harcokra.

Az egyiptomi egészségügyi hatóságok szóvivője el-Arís városában az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy 

orvoscsapataik már szerdától készen állnak a rafahi határátkelőnél. 

Az egyiptomi biztonsági erők is megerősítették, hogy arra készülnek: szerdától a Gázai övezet és Egyiptom határán található rafahi átkelőnél beengedik sebesültek egy csoportját az izraeli erők által ostromlott palesztin térségből.

Az AFP egyik fotóriportere kedden este arról számolt be, hogy számos mentőautó áll készen az átkelő egyiptomi oldalán.

Egy sofőr az egyiptomi és palesztin nemzeti zászlókat lengeti, miközben a palesztinoknak szánt segélyszállítmányokkal megrakott teherautón áll Egyiptom rafahi gázai határátkelőjénél 2023. október 31-én
Fotó: Khaled Desuki / Forrás: AFP

A helyi egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a Rafahtól mintegy 15 kilométerre, a Sínai-félsziget északi részén található Sejk Zuvejd városában egy 1300 négyzetméter alapterületű tábori kórházat hoznak létre a Gázai övezetből érkező sebesültek kezelésére.

Az egyiptomi döntést pár órával azt követően hozták meg, hogy 

izraeli támadás érte a Gázai övezet északi részén található Dzsabalia menekülttábort, és ebben - egybehangzó izraeli és palesztin hivatalos közlések szerint - legalább 50 ember életét vesztette és 150-en megsebesültek. 

A kairói külügyminisztérium elítélte ezt a támadást, és figyelmeztetett "a védtelen civileket érő önkényes támadások következményeire". Izrael ugyanakkor "terroristákra és terroristák infrastruktúrájára mért csapásról" számolt be, amelynek során 

végeztek a Hamász egyik vezető tagjával, Ibrahim Biarival és több társával is.

Bolívia megszakítja diplomáciai kapcsolatait Izraellel

A bolíviai kormány megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel - jelentette be kedden sajtótájékoztatón Freddy Mamani külügyminiszter-helyettes, azzal vádolva meg Izraelt, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követ el a palesztin lakosságú Gázai övezet elleni támadások során.

Bolívia 2009-ben egyszer már megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel a Gázai övezet elleni támadások miatt. A viszonyt csak 2020-ban rendezte Jeanine Ánez akkori elnök kormányzata.

Luis Arce bolíviai államfő helyi idő szerint hétfőn fogadta Mahmúd el-Alvani Bolíviába akkreditált palesztin nagykövetet, és sajnálatát fejezte ki a Gázai övezetben elkövetett "bűncselekmények" miatt. Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint nyolcezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász iszlamista palesztin szervezet által Izrael ellen elkövetett véres támadásra.

Kifejeztem a szolidaritásomat, illetve a bolíviai népét. Nem maradhatunk némák, és nem engedhetjük meg a palesztin nép szenvedését, elsősorban a gyermekekét, akiknek jogukban áll békében élni 

- írta internetes oldalán a bolíviai elnök.

Izrael: megöltek ötven iszlamista terroristát a gázai szárazföldi műveletben

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a palesztin Gázai övezetben zajló szárazföldi hadműveletben kedden megöltek "mintegy ötven" terroristát, s az izraeli hadsereg átvette az irányítást az övezetet ellenőrző Hamász szervezet Dzsabaliában található támaszpontja felett.

Daniel Hagari katonai szóvivő elmondta, hogy az izraeli légierő Dzsabalia központjában a Hamász fegyvereseit rejtő épületet támadott a Sin Bét belbiztonsági szolgálat információi alapján. Az épület alatt bunkereket építettek ki, melyek a légicsapásban beomlottak, ez a környező épületek összeomlását és sok terrorista halálát okozta

 - fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: meghalt az egyik Hamász-zászlóalj parancsnoka, az október 7-i terrortámadás egyik vezetője, Ibrahim Biari is.

Az izraeli hadsereg szerint a szárazföldi erők gázai bevonulása óta Biari irányította ellenük a harcokat az övezet északi részén. Részt vett Biari a 2004-es asdodi kikötői támadás előkészítésében is, amelyben tizenhárom izraelit gyilkoltak meg. Felelős volt két évtizeden át Izrael elleni rakéták kilövéséért és izraeli katonák elleni több támadásért.

Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvõ Nuszeirat palesztin menekülttáborban 2023. október 31-én 
Fotó: Doaa al-Baz / Forrás: MTI/AP

Az elfoglalt dzsabaliai erődítmény a negyed nyugati részén található, s a Hamász fegyveresek kiképzésére és fegyverek raktározására használta. "Az erődítményben az izraeli erők csatákat vívtak a terroristákkal, sokakat megöltek, s a repülőgépekről is további fegyveresekkel végeztek. Alagútaknákat, fegyvereket és katonai felszereléseket találtak és semmisítettek meg. A harcosok elhelyezkedtek a terepen, és átvették az irányítást" - áll az izraeli hadijelentésben.

Beszámoltak arról is, hogy Dzsabalia menekülttáborban sok palesztin helyben maradt, noha felszólították őket arra, hogy költözzenek át az övezet déli részébe.

A Hamász rendkívül kegyetlen módon továbbra is védőpajzsként használja a lakosságot

 - mondta Hagari, aki megismételte a Gázai övezet északi részének lakóihoz intézett felhívását, hogy távozzanak délre. "Jahja Szinvár (a Hamász gázai vezetője) nem törődik Gáza lakóival, szándékosan építtette ki a terrorista infrastruktúrát sok civil otthona alá"- fogalmazott a szóvivő.

Bejelentették azt is, hogy a Gázai övezet északi részén folytatott összecsapásokban meghalt két húszéves izraeli katona, Roi Volf és Levi Lifsic . "Amikor csatába ment, azt mondta, hogy tudja, hogy ezúttal a hazánkért harcol" - nyilatkozott egyikük édesapja modiini otthonuknál. "Nem az volt az álma, hogy katona legyen. Filmeket és televíziót akart csinálni. Nagyon szerettük" - tette hozzá.

Nagy erőket vetünk be mélyen a Gázai övezetben. Csaták folynak, és nagyon jelentősek az eredmények a csatatéren. Sajnos, a háborúnak ára is van, és ez az ár az utolsó napon súlyos volt 

- nyilatkozott Joáv Galant védelmi miniszter.

"Eltökélt szándékunk a folytatás és a győzelem. Hiszek bennetek, látom az arcotokat, a harcosok arcát. Bízunk bennetek, mert tudjuk, hogy nektek köszönhetően megnyerhetjük ezt a háborút. Nem lesz könnyű, nem lesz rövid, lesz ára, de nyerni fogunk" - tette hozzá a védelmi miniszter a palmahimi légibázison tett látogatásán.

Külföldi túszok szabadon engedését jelentette be a Hamász

Újabb túszok szabadon engedésére készül a Hamász - közölte Abu Ubaida, a szélsőséges palesztin szervezet fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője kedden, a Telegram közösségi oldalon közzétett videóüzenetben.

Bejelentette, hogy 

az elkövetkezendő napokban újabb külföldi túszokat engednek szabadon, de nem árult el további részleteket a foglyok számával vagy nemzetiségével kapcsolatban.

A Hamász október 7-én Izrael ellen intézett támadásának keretében rabolt el több száz embert izraeli területről.

Abu Ubaida keddi nyilatkozatában tagadta, hogy az izraeli katona, akinek kiszabadítását Jeruzsálemben hétfőn jelentették be, a Hamász foglya volt. Kijelentette, hogy a Gázai övezetben számos szervezet és személy tart fogva túszokat.

Jemen bejelentette, hogy háborúban áll Izraellel

A húszi miniszterelnök szerint az „ellenállás tengelye” összehangolja műveleteit „a cionista ellenség” ellen. A jemeni húszi lázadók azt állították kedden, hogy Izrael ellen irányított drónokat indítottak válaszul a Hamász ellen indított háborúra – írta meg a Times of Israel. Az izraeli hadsereg korábban közölte, hogy „ellenséges” repülő eszközt észlelt a vörös-tengeri üdülőváros, Eilat közelében, ahol megszólaltak a figyelmeztető szirénák. 

Az AFP francia hírügynökség kérdésére az incidensről a húszi kormány miniszterelnöke, Abdel Aziz bin Habtur azt mondta, hogy „ezek a drónok Jemenhez tartoznak”. 

A húszik, akik 2014-ben átvették az ellenőrzést a jemeni főváros, Szanaa felett, az Izraellel szembeni „ellenállás tengelyének” tagjai, és „szavakkal és drónokkal” fognak harcolni – tette hozzá. Az izraeli hadsereg szerint az incidens nem jelentett veszélyt vagy kockázatot civilekre.

A jemeni lázadókat, akiket a Hamász palesztin szervezethez hasonlóan Irán támogat, Izrael azzal vádolja, hogy ők állnak a szombaton az Izraellel határos egyiptomi Sinai-félszigeten lezuhant drónok mögött, amelyek hat embert megsebesítettek. 

Az „ellenállás tengelye”, amely „Teherántól Bagdadon, Szanaán, Damaszkuszon és Bejrúton át Palesztináig húzódik”, összehangolja műveleteit „a cionista ellenség” ellen – mondta a húszi miniszterelnök.

Az ENSZ-főtitkára a nemzetközi jog betartására szólított fel

Mély aggodalmát fejezte ki kedden New Yorkban az ENSZ főtitkára az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet közötti fegyveres konfliktus kiszélesedése és a nemzetközi jog megsértése miatt.

"A nemzetközi humanitárius jog világos szabályokkal rendelkezik, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez nem a la carte menü, nem lehet válogatni" - hangsúlyozta António Guterres.

A civilek védelme mindkét oldalon mindenekfelett való, és minden időben tiszteletben kell tartani

 - tette hozzá közleményében, hangsúlyozva, hogy arányosságra és óvatosságra van szükség minden fél részéről.

Guterres külön sajnálkozását fejezte ki, amiért már sok ENSZ-alkalmazott is meghalt a konfliktusban.

A világszervezet főtitkára ismételten azonnali humanitárius tűzszünetet szorgalmazott, valamint felszólított a segélymunkások korlátlan gázai bejutásának a biztosítására. 

Megismételte a Gázai övezetből Izrael ellen indított folyamatos rakétatámadásokkal kapcsolatos aggodalmakat, valamint az izraeli hadsereg szárazföldi hadműveleteinek kiterjesztése és a fokozott légicsapások miatti aggályait.

Határozottan elítélte Guterres a Hamász október 7-i terrortámadását, és megállapította, hogy a támadások indokolatlanok voltak. Elítélte ugyanakkor a polgári személyek megölését a Gázai övezetben is , és "döbbenetét" fejezte ki amiatt, hogy a palesztin övezetben az áldozatok kétharmada nő és gyermek.

„A cionista rezsim összeomlott!” – Katarban találkozott a Hamász vezetője az iráni külügyminiszterrel

A radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet politikai irodájának vezetője és az iráni külügyminiszter kedden Katarban megbeszélést folytatott a Hamász ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktus fejleményeiről. Iszmáíl Haníje Hamász-vezető és Hoszein Amirabdollahián iráni tárcavezető

az október 7-én kezdődött konfliktus kezdete óta már másodjára egyeztetett Dohában.  

Amirabdollahián az Irna állami hírügynökség jelentése szerint úgy fogalmazott, hogy a közel-keleti régió fontos döntés küszöbén áll. Úgy vélte, hogy a palesztin ellenállás egyértelmű győztesként áll a téren.

A cionista rezsim összeomlott

– hangoztatta. Katar 15 éve a Hamász egyik legfontosabb támogatója a térségben, és az országban élő Haníjét és Amirabdollahiánt Tamím bin Hamad Ál Száni emír is fogadta a nap folyamán.

Felcsúton játszik az izraeli válogatott 

A felcsúti Pancho Arénában játssza hazai mérkőzéseit az izraeli labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozat novemberi játéknapjain. 

A magyar szövetség (MLSZ) honlapjának keddi híradása szerint 15-én Svájc, 18-án pedig Románia lesz az izraeliek ellenfele. 

A mérkőzések rendezője minden esetben az izraeli szövetség (IFA), mivel a találkozókon nézők is részt vehetnek, a jegyek értékesítését is az IFA intézi, ugyanakkor az MLSZ a mérkőzések zavartalan előkészítéséhez és lebonyolításához minden szakmai segítséget megad. Az izraeli válogatott a palesztin-izraeli fegyveres konfliktus miatt nem játszhat hazai környezetben pályaválasztóként.

A jelenlegi helyzetben az MLSZ számára nem volt kérdés, hogy az UEFA és az izraeli szövetség – illetve áttételesen az aktuális ellenfeleik – segítségére siet, és kérésükre felajánlja semleges helyszínként a magyarországi sportlétesítményeket, ezzel járulva hozzá, hogy a válogatott összecsapásokat meg tudják rendezni az előzetesen kijelölt versenyidőszakban

– áll az MLSZ beszámolójában.

Rakétatámadások érték Izraelt, többen megsérültek

Négy ember megsebesült két rakétatámadás során Asdod városában, a rakétákat a Gázai vezetből indították

 – idézte a mentősök közleményét a Times of Israel.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy 50 éves férfit súlyos állapotban, repeszsérülésekkel szállították kórházba. A másik három embernek üvegszilánkok okoztak könnyebb sérüléseket.

Mindannyiukat a helyi Assuta kórházba szállították – írta a lap.

Hoppá: eltűnt Izrael a legnagyobb kínai online platformok térképéről 

Sem a Baidun, sem az Alibabán nem nevesítik a zsidó államot. Izrael többé nem található meg Kína vezető online digitális térképein, többek között a Baidu és az Alibaba platformokon – legalább is erről ír a Wall Street Journal internetes felhasználókra hivatkozva a Mandiner szerint.

A Baidu kínai nyelvű térképein továbbra is szerepelnek mind Izrael, mind a palesztin területek határai, valamint a régió kulcsfontosságú városai. Izraelt azonban már nem azonosítják név szerint. Ugyanez a helyzet az Alibaba térképén, ahol még Luxemburg is név szerint szerepel.

Semelyik cég nem kommentálta a jelenséget. A kiadvány szerint nem világos, hogy pontosan mikor tűnt el a térképeikről Izrael neve, de a webes felhasználók a jelek szerint az Izrael-Hamász konfliktus e hónap eleji eszkalálódása óta észlelték a fejleményt.

A kínai kormány nem foglalt állást a közel-keleti konfliktusban, felszólította a harcoló feleket az ellenségeskedések befejezésére, és elítélte a civilek elleni támadásokat.

A WHO közegészségügyi katasztrófára figyelmeztet a Gázai övezetben

Küszöbön áll a közegészségügyi katasztrófa a Gázai övezetben a túlzsúfoltság, a tömeges vándorlás, valamint a víz- és csatornahálózat és az egészségügyi infrastruktúra károsodása miatt – figyelmeztetett Christian Lindmeier, a WHO szóvivője kedden.

Lindmeier kiemelte, hogy úgy kerül veszélybe emberek élete, hogy a bombázások nem érintik őket közvetlenül, és hangsúlyozta, Gázának mindenképpen üzemanyagot kell biztosítani, hogy a vízsótalanító üzem működhessen. Izrael nem enged be semmiféle üzemanyagot a területre, arra hivatkozva, hogy a Hamász a támadásaihoz használhatja fel. 

Az UNICEF szóvivője, James Elder arra figyelmeztetett, hogy a kiszáradás miatti csecsemőhalandóság nagy kockázatot jelent egy olyan területen, ahol a rendelkezésre álló ivóvíz jelenleg a normál mennyiség 5 százaléka.

Egyre nagyobb a veszélye, hogy a gyerekek, különösen a csecsemők a kiszáradás miatt halnak meg

– mondta Elder, hozzátéve, hogy számos gyerek sós víz fogyasztása következtében betegedett meg.

Nagyjából 940 gyerek eltűnését jelentették a Gázai övezetben, közülük többen valószínűleg a törmelékek alá szorultak, mondta Elder.

Az ENSZ közleményt adott ki arról, hogy „ismeretlen okokból” hétfőn leállt a Gázai övezet déli területén a vízellátás. A gázai egészségügyi hatóságok szerint több mint 8300 palesztint öltek meg mióta Izrael válaszcsapást indított a Hamász október 7-i váratlan támadására reagálva, amelyben legalább 1400 ember halt meg Izraelben és több mint kétszázan kerültek a túszejtők fogságába.

Mi Hazánk: ki kell maradnunk az izraeli-palesztin konfliktusból

Magyarországnak ki kell maradnia az izraeli-palesztin háborús konfliktusból és az ENSZ – azonnali tűzszünetet sürgető és a kétállami megoldást pártoló – álláspontját kell támogatnia, hangsúlyozta keddi budapesti sajtótájékoztatójáén Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, a párt frakcióvezetője.

A politikus pártja tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy miközben az ukrajnai háború során a kabinet végig arra hivatkozott, hogy a béke oldalán van, és nem kötelezi el magát egyik harcoló fél mellett sem, e szintén a harmadik világháború kitörésének lehetőségével fenyegető háborús konfliktus esetében, az izraeli palesztin véres események kapcsán a kormány feladta ezt a látszólagos semlegességét, és egyértelműen Izrael és Gázában most folyó a vérontás pártjára állt.

A terrorizmus minden formáját a leghatározottabban elítéli a Mi Hazánk Mozgalom, tehát így a Hamasz terrorista cselekményeit is – fogalmazott. Hozzátette, álláspontjuk szerint minden államnak joga van az önvédelemhez, de csak a saját területén.
Toroczkai László szerint ami Gázában folyik, 

az már nem nevezhető önvédelemnek; háromezer gyermek lemészárlása az nem igazolható önvédelem, semmilyen helyzetben.

Hozzátette: az izraeli hadsereg szíriai és libanoni területek elleni akciói a konfliktus eszkalációjával fenyegetnek.

Magyar áldozatuk is lehet a Hamász terroristáinak

A Hetek hetilap adta hírül, hogy van magyar áldozata a Hamász palesztin terrorszervezet támadásának. Egy hozzátartozóra hivatkoztak, akivel pénteken interjút is közölnek.

Gránátokat dobálnak felénk, apa nagyon súlyosan megsebesült. […] Félek, hogy el kell most köszönnöm végleg tőled

– hangzik el a közzétett telefonbeszélgetésben, amelyben Amir és Mati Weiss fia, Yuval az édesanyjával beszél. „Az egész házat robbantgatják. Én is megsebesültem”, mondta el az édesanya gyermekének a telefonba. A fiú később megnyugtatásul annyit felelt, hogy „Anya, nagyon szeretlek. Minden rendben lesz.”

Az hír megerősítésére megkereste a Magyar Nemzet a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztáját, visszajelzésükre még várnak. Korábban is volt ilyen hír, de akkor a tárcától az a visszajelzés érkezett, hogy nincs halott.

Jemeni lázadók azt állítják, hogy drónokkal támadtak Izraelre

A jemeni húszi lázadók azt állították kedden, hogy Izrael ellen irányított drónokat indítottak válaszul a Hamász ellen indított háborúra.

Az izraeli hadsereg korábban közölte, hogy "ellenséges" repülő eszközt észlelt a vörös-tengeri üdülőváros, Eilat közelében, ahol megszólaltak a figyelmeztető szirénák.

Az AFP francia hírügynökség kérdésére az incidensről a húszi kormány miniszterelnöke, Abdel Aziz bin Habtur azt mondta, hogy "ezek a drónok Jemenhez tartoznak".

A húszik, akik 2014-ben átvették az ellenőrzést a jemeni főváros, Szanaa felett, az Izraellel szembeni "ellenállás tengelyének" tagjai, és "szavakkal és drónokkal" fognak harcolni - tette hozzá. Az izraeli hadsereg szerint az incidens nem jelentett veszélyt vagy kockázatot civilekre.

A jemeni lázadókat, akiket a Hamász palesztin szervezethez hasonlóan Irán támogat, Izrael azzal vádolja, hogy ők állnak a szombaton az Izraellel határos egyiptomi Sinai-félszigeten lezuhant drónok mögött, amelyek hat embert megsebesítettek.

Az "ellenállás tengelye", amely "Teherántól Bagdadon, Szanaán, Damaszkuszon és Bejrúton át Palesztináig húzódik", összehangolja műveleteit "a cionista ellenség" ellen - mondta a húszi miniszterelnök.

Belga külügyminiszter: új politikai horizontra van szükség az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához

Mivel új politikai horizont létrehozására van szükség az izraeli-palesztin konfliktus tartós megoldásához, a Közel-Kelet kiemelt prioritás lesz az Európai Unió Tanácsa január elsején kezdődő belga elnökségének napirendjén - jelentette ki Hadja Lahbib belga külügyminiszter a La Libre Belgique című belga napilap kedden közzétett beszámolója szerint.

Hadja Lahbib azzal összefüggésben, hogy a múlt hét második felében az Egyesült Arab Emírségekbe, Egyiptomba és Jordániába látogatott, a belga parlament előtt tartott hétfői beszámolójában azt mondta: utazását az erőfeszítések egyesítésétének szándéka vezette a helyzet elmérgesedése elkerülésének érdekében.

Szükség volt tisztázni és megismételni egy kulcsfontosságú üzenetet: Belgium továbbra is teljes mértékben elkötelezett az Európai Unión belül és nemzetközi partnereivel a deeszkaláció támogatása mellett, és hozzá kíván járulni "az erőszak ördögi körének" fölszámolásához mind az izraeli, mind pedig a palesztin lakosság érdekében - húzta alá.

"A nemzetközi közösségnek kötelessége választ adni a konfliktus által felvetett számos kérdésre: hogyan lehet helyreállítani a tartós békét, szavatolni a biztonságot, reményt adni a gázai fiataloknak" - fogalmazott a belga külügyminiszter, majd hozzátette: választ kell adni arra is, hogy ki fogja újjáépíteni a palesztin területeket, kinek a vezetésével és milyen pénzügyi alapokból. Közölte: Belgium rendelkezésre áll és felajánlja részvételét minden olyan kezdeményezésben, amely a békefolyamat újraindítását célozza.

A belga külügyminiszer hangsúlyozta továbbá: mindent meg kell tenni azért, hogy a humanitárius segély eljusson Gáza lakosságához. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a helyzet drámai, a több ezer halott és sebesült mellett több százezer lakóhelyét elhagyni kényszerült ember él a Gázai övezetben törmelékek között, bombák árnyékában".

Szavai szerint a palesztinok csapdába estek, csakúgy mint sok kettős állampolgár, köztük a Gázában rekedt mintegy 140 belga-palesztin állampolgár, vagy a különböző nemzetiségű humanitárius munkások, illetve a Hamász iszlamista terrorszervezet által túszul ejtett izraeliek.

A belga külügyi tárcavezető kijelentette: Belgium az összes túsz azonnali szabadon bocsátását követeli. A Hamász terrorszervezet cselekedetei nemcsak illegálisak, de erkölcsileg igazolhatatlanok. Nem válnak senki hasznára, távolabb visznek a párbeszédtől, egyformán érintik az izraelieket és a palesztinokat, erőszaknak teszik ki őket, és tönkreteszik azokat a kezdeményezéseket, amelyek újraindíthatták volna a kétállami megoldást és a két nép békés egymás mellett élését célzó békefolyamatot 

- tette hozzá a belga diplomácia vezetője.

Kiszabadította az első túszt az izraeli hadsereg

Az izraeli különleges erők kiszabadítottak egy katonanőt, akit az október 7-i támadás során rabolt el a Hamász. Ez volt az első sikeres mentőakció, amit az izraeliek végrehajtottak, de továbbra is több mint 220 túszt tartanak fogva a Gázai övezetben, köztük négy magyar illetőségűt.
Hétfőn Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a különleges erők kiszabadítottak egy katonanőt a Hamász palesztin terrorszervezet fogságából egy gázai rajtaütés során. A 19 éves Ori Megidis három hét után találkozhatott újra a családjával. Az információk szerint Megidis jó egészségi állapotban van.

@history_revealed Educational purposes only. Israeli forces rescue the first hostage from Gaza. 18 year old Ori Megidish rescued by idf ground operation. Shani Louk confirmed to be lost. #israel #idf #gaza #palestine #shanilouk #specialforces ♬ original sound - History Revealed

A későbbi mentőakciók sikere érdekében az izraeli hatóságok nem tettek közzé részleteket a műveletről.

A fiatal katonanő sikeres kiszabadítása reménysugár lehet a továbbra is Gázában fogva tartott több mint kétszázhúsz túsz családtagjai számára, akik attól is rettegnek, hogy a szárazföldi invázió veszélybe sodorhatja szeretteik életét. A miniszterelnök szerint azonban épp ez teremti meg a túszok kiszabadításának lehetőségét, mert nyomás alá helyezi a Hamászt.

Elkötelezettek vagyunk, hogy az összes túszt hazahozzuk. Úgy gondoljuk, hogy ennek a módszernek van esélye − idézi Benjamin Netanjahut a The Telegraph brit napilap.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Japán szankciókat vezetett be olyan személyekkel szemben, akik kapcsolatban állnak a Hamásszal

Japán szankciókat vezetett be olyan személyekkel és egy céggel szemben, akik, illetve amelyek kapcsolatban állnak a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista terrorszervezettel - jelentette be kedden a japán külügyminisztérium.

A büntetőintézkedések között szerepel a szóban forgó egyének és a cég Japánban fellelhető vagyonának befagyasztása. Azóta, hogy a Hamász fegyveresei október 7-én megtámadtak izraeli településeket, Tokió csak most vezetett be újabb szankciókat a szervezet ellen, és ezek összhangban vannak az Egyesült Államok által a támadás után bevezetett szankciókkal.

Az amerikai pénzügyminiszter október 18-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok gyors és határozott intézkedéseket tesz a Hamász pénzügyi támogatóival és közvetítőivel szemben, ezért szankciókat vet ki a terrorszervezet számos tagjára, illetve pénzügyi és vagyonkezelő érdekeltségeire.

Izrael újabb gázai és libanoni célpontokat lőtt, újabb Hamász-vezért likvidált

Az izraeli hadsereg újabb gázai és libanoni célpontokat lőtt, és likvidálta a Hamász egyik vezetőjét - tudatta a katonai szóvivő Izraelben kedden.

A hadsereg szóvivője, Daniel Hagari arról tájékoztatott, hogy az izraeli erők folytatták a harcot és az előrenyomulást a gázai szárazföldi hadműveletben, terroristákat semmisítettek meg a szárazföldi egységek és a légierő közös és összehangolt csapásai során, és felszámoltak több száz Hamász-célpontot. "Heves csaták zajlanak Gázában, kitartásra és türelemre lesz szükség mindannyiunktól"- mondta Hagari.

A gázai túszok száma kétszáznegyvenre nőtt az eltűntek azonosítása nyomán. Az izraeli hadsereg páncélos erőivel fokozta a gázai iszlamista fegyveresekre gyakorolt nyomást az övezet északi részén. Eltalálták a Hamász páncéltörő rakétás osztagát Gázaváros északi részén az al-Azhar Egyetemnél, mely az övezetbe történt egyre mélyebb behatolást jelzi.

A palesztin vörösfélhold támadásról számolt be a gázai Al-Kudsz Kórház közelében. Közlésük szerint folytatódnak az izraeli csapatok támadásai a gázai Tel Al-Hava negyedben. "Az épület remeg, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült civilek és a személyzet félelmet és pánikot él át" - írta az egészségügyi segélyszervezet az X-en.

Hétfő este egy gyanús személyt észleltek az izraeli csapatok, aki átkelt a Gázai övezetből Izraelbe. Reim kereszteződés közelében agyonlőtték, később kiderült, hogy fegyvertelen volt.

A katonai szóvivő jelentése szerint hírszerzési információk alapján vadászrepülőgépek tegnap este megölték a Hamász északi parancsnokságában lévő Béjt Lahia zászlóalj parancsnokát, aki az Erez kibuc és Netiv Haaszara falu elleni iszlamista csapatokat irányította a Hamász október 7-i terrortámadásában. Korábban a Hamász légierejét vezette, részt vett a terrorszervezet drónos és siklórepülős egységeinek fejlesztésében. Az izraeli hadsereg szerint kiesése jelentős csapást mért a Hamász védelmi képességeire a szárazföldi hadműveletekkel szemben.

Az izraeli erők mozgása a Háárec című újság elemzése szerint emlékeztet a 2009-es Öntött ólom hadműveletre, de két jelentős különbséggel: a Hamász azóta megerősödött és javította védelmi képességét, és ezúttal az izraeli kormány és a hadsereg jelentősebb célt határozott meg: a Hamász uralmának és katonai képességeinek megsemmisítését.

Joáv Galant védelmi miniszter és magas rangú tisztek azt jelezték, hogy a csapatoknak korlátlan idő áll rendelkezésére küldetésük végrehajtására, mely a Hamász október 7-én elkövetett terrortámadása nyomán kialakult izraeli, valamint nemzetközi legitimitáson alapul.

A háttérben tárgyalások folynak a fogolyszabadítási megállapodásról, de a Hamász számára előnyt jelent, hogy túszokat ejtett, és mindannyiuk szabadon bocsátása agresszívabb izraeli fellépést tenne lehetővé. Az eddigi tárgyalások alapján a Hamász kész megállapodni a nők, gyerekek és idősek elengedéséről, de igyekszik ezt halogatni, hogy akadályozza a szárazföldi művelet folytatását.

Kedden robbanások hallatszottak Izrael legdélebbi részén, Eilat környékén. Ellenséges repülő tárgyakat robbantottak fel az országba érkezésük előtt, melyeket a izraeli értékelés szerint Jemenből indítottak.

A hétfőn kiszabadított izraeli katonanő értékes információkat adott át az izraeli hírszerzésnek. "Elképesztő és fontos művelet volt a kimenekítése. Reményt ad, hogy továbbléphetünk. A Hamász csak a nyomás hatására lesz hajlandó tárgyalni a fogolycseréről" - nyilatkozta a szárazföldi hadművelet és a túszmentő erőfeszítések együttes hatásáról Jichák Brik nyugalamzott tábornok a ynet hírportálnak.

Az izraeli hadsereg Ciszjordániában, Rámalláhban lerombolta Szalah Al-Arúrinak, a Hamász elnökhelyettesének és külpolitikai, valamint Ciszjordániáért felelős vezetőjének a házát. Arúri jelenleg Libanonban él, korábban Törökországban, a szíriai polgárháború előtt pedig Damaszkuszban élt, miután távozásának feltételével elbocsájtották egy izraeli börtönből. Éjjel ismét izraeli razzia volt Ciszjordániában, melyben több tucat körözött szélsőséges iszlamista palesztint tartóztattak le.

Libanonból leadott lövésekre válaszul az izraeli hadsereg a libanoni síita Hezbollah milícia célpontjait támadta libanoni területen. A szervezet fegyvereit, állásait és más katonai létesítményeit lőtték.

Sárga csillaggal tiltakozik Izrael ENSZ-nagykövete

Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet nagy port kavart azzal, hogy sárga csillagot viselt a kabátján az ENSZ Biztonsági Tanács hétfői ülésén.

A nagykövet és emberei mind a ruhájukra tűzték a második világháborús náci uralom alatt a zsidók elnyomásának és megkülönböztetésének jelképét.

Erdan kijelentette, hogy a nagyszüleihez és milliónyi zsidó ember felmenőihez hasonlóan ő is hordani fogja a csillagot, a kabátja hajtókáján a "Soha újra" felirattal.

"Mostantól a csapatom és én mindnyájan addig fogjuk viselni a sárga csillagot, amíg Önök el nem ítélik a Hamász okozta szörnyűségeket. Követeljük a túszaink azonnali elengedését" - mondta Erdan.

Beszédében a nagykövet Izrael gázai offenzíváját a szövetségesek 1944-es normandiai partraszállásához hasonlította, és kigúnyolta a Biztonsági Tanácsot mondván, ha a tanács akkor már létezett volna, valószínűleg inkább arról vitáztak volna, hogy Münchenben mennyi elektromos energia és üzemanyag maradt.

Erdan ezzel válaszolt arra, hogy egyre többen aggódnak azért mennyien halhatnak meg Gázában, a már eddig megölt több ezer áldozaton felül. Hangsúlyozta, hogy a Hamász október 7-ei mészárlását követően most összehasonlítani az izraeli és a palesztin oldalon a halottak számát éppúgy elfogadhatatlan, mintha a második világháborús német és brit áldozatok számát hasonlítanák össze.

A nagykövet hozzátette, hogy tűzszünetet követelni a közel-keleti konfliktus kapcsán ugyanaz, mintha 1943-ban azelőtt kértek volna tűzszünetet, hogy a szovjetek visszafoglalták Sztálingrádot.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 8000 ember halt meg a Gázai övezetben.

@hencabenca Repost: StandWithUs - Ig: @standwithus Gilad Erdan - Israel's Ambassador to the UN, as well as his team, wore yellow Stars of David reminiscent of the Holocaust in front of the UN as a harrowing reminder of what silence in the face of evil has lead to. History doesn't forget. Be on the right side of it. #israel #israel🇮🇱 #standwithisrael #jew #jewish #hamas #hamasisisis #freegazafromhamas #stoptheterror #news #foryou #foryoupage #fy #fyp #fypシ #nekedbelegyen #nekedbe #pusztuljonforyouba #pusztuljonaforyouba ♬ original sound - Viki

Palesztin ENSZ-diplomata: Gáza földi pokollá változott

Földi pokolnak nevezte a Gázai övezetet helyi idő szerint hétfő este a palesztin ENSZ-nagykövet New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésén.

"Gáza ma a földi pokol" - jelentette ki Rijád Manszúr, utalva Dag Hammarskjöld korábbi ENSZ-főtitkár szavaira, aki 1954-ben azt mondta, a világszervezetet nem azért hozták létre, hogy mennyországot teremtsenek a Földön, hanem hogy megmentse az embereket a pokoltól.

Az emberiség megmentése a pokoltól ma az ENSZ számára a gázai palesztinok megmentését jelenti

 - húzta alá.

Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet beszél a sajtónak az ENSZ-ben, 2023. október 27-én New Yorkban
Fotó: Andrea Renault / Forrás: AFP

Manszúr kiemelte, hogy az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász között október eleje óta tartó harcokban már több mint 8000 palesztin halt meg, közülük több mint háromezren Gáza északi részén, "ahonnan Izrael emberek ezreit telepítette ki".

Mára voltaképpen már minden gázai hajléktalanná vált. Otthontalanok, családról családra vándorolnak, autóikban, utcákon alszanak, de bárhová mennek, tudják, hogy bármikor megölhetik őket

 - fogalmazott a diplomata, felszólítva a BT tagjait, hogy "tekintsenek emberként a gázaiakra és mentsék meg őket".

A rettegés a zsidók életének részévé vált

A megengedő bevándorláspolitikát folytató nyugat-európai országokhoz hasonlóan az elmúlt hetekben Svédországban is megugrott az antiszemita bűncselekmények száma. Alig két hete, hogy a svéd miniszterelnök meglátogatta a malmői zsinagógát. Ulf Kristersson utazására nem sokkal azután került sor, hogy a göteborgi zsidó közösség fenyegetettség hatására felhívásban kérte tagjait, hogy fenyegetettség miatt nyilvános helyeken tartózkodjanak a zsidó jelképek, mint például a Dávid-csillag és kipa használatától, és ne beszéljenek héberül. A nyugat-svédországi várostól mintegy háromszáz kilométerre fekvő Malmö alig négyszáz főből álló zsidó közösségét – ezzel szemben mintegy 45 ezer muszlim él a városban – is rendszeresen érik inzultusok, melyek a Hamász október 7-i támadása óta felerősödtek. 

A kormányfő az imaház előtt azt mondta, aggasztja a virágzó antiszemitizmus, miközben a gyülekezet szóvivője a svéd köztévének arról beszélt, hogy a családok aggódnak, félnek az atrocitásoktól, és már félve hagyják ott gyermekeiket az iskolában.

A miniszterelnök szavait követően – miszerint virágzik az antiszemitizmus – hétfőn újabb beismerés érkezett a svéd kormány részéről. A kabinet tízmillió koronával (330 millió forint) megemelte a zsidó gyülekezeteknek nyújtott állami támogatás összegét, egyértelműen azzal a céllal, hogy a közösségek biztonságát növelni lehessen. A kormány szerint megnőtt a svédországi zsidókkal szembeni fenyegetettség, és az állam feladata, hogy garantálja a svédek biztonságát. „Megnövekedett fenyegetést látunk a zsinagógák és más svédországi zsidó intézmények ellen. Ez egy állandóan jelenlévő antiszemitizmus, amely a felszínre tör” – mondta el Parisa Liljestrand, kulturális miniszter.

A kormány mellett a rendőrség is megszólalt. A hatóság országos hadműveleti osztályának parancsnoka szerint súlyos a zsidók helyzete Svédországban. Október 7-e óta, amikor a Hamasz megtámadta Izraelt, 45 bejelentés érkezett a svéd rendőrséghez etnikai csoportok elleni antiszemita indíttatású uszításról, mondta el Per Engström. Hozzátette, ez csak a jéghegy csúcsa, a legtöbb esetről feltehetően tudomást sem szerez a rendőrség. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Hazaért Chicagóba egy amerikai túsz

Hazaért chicagói otthonába a korábban túszként fogva tartott 18 éves amerikai Natalie Raanan.

Izrael közép-nyugati főkonzulja, Yinam Cohen azt mondta: „Miközben Natalie hazatérését ünnepeljük, emlékezünk arra a 239 túszra, köztük csecsemőkre, gyerekekre, nőkre és idősekre, akiket még mindig a Hamász tart fogva Gázában!"

Szaúd-Arábia védelmi minisztere a közel-keleti konfliktusról tárgyalt a Fehér Házban

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia egyetért annak fontosságában, hogy eltántorítsanak bármilyen állami és nem-állami szereplőt a Közel-Keleten kirobbant konfliktus kiszélesítésétől - hangzott el az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és a szaúdi védelmi miniszter hétfői tárgyalásán.

A Fehér Ház a találkozóról kiadott közleménye szerint Jake Sullivan és Háled bin-Szalmán Ál Szaúd felhívta a figyelmet a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segítség sürgető szükségességére, és egy fenntartható béke érdekében tett további lépések fontosságát is hangsúlyozták az izraeliek és palesztinok között.

A Fehér Házban tartott amerikai-szaúdi találkozó témái között szerepelt a két ország közötti védelmi partnerség erősítése, amely - a Fehér Ház közleményének szavai szerint - évtizedeken keresztül sarokköve volt a regionális stabilitásnak és elrettentésnek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén hétfőn telefonon egyeztetett a gázai övezeti helyzetről Muhammad bin Abdul Rahman Ál Szánival, Katar miniszterelnökével, aki egyben az arab állam külügyminisztere is. A megbeszélésről kiadott washingtoni közlemény szerint a két politikus kulcsfontosságúnak nevezte a civilek életének védelmét, valamint a palesztin embereknek szánt humanitárius segítséget. Antony Blinken egyben köszönetet mondott a katari erőfeszítésekért a Gázában rekedt amerikaiak és más külföldiek kijutásának érdekében, valamint az iszlamista Hamász fegyveresei által foglyul ejtett emberek elengedésében, aminek eredményeként két amerikai is kiszabadult.

A hétfői eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában