Terrorizmus

2023.10.31. 16:27

Robbantással fenyegetőzött egy muzulmán öltözéket viselő nő Párizsban, hasba lőtték a rendőrök (videó)

Rálőtt a francia rendőrség kedd délelőtt a párizsi metróban egy nőre, aki szemtanúk szerint terrortámadással fenyegetődzött és azt kiáltotta, hogy Allah akbar! – közölték rendőrségi források, írja az MTI.

MW

Rendőrök a párizsi Francois Mitterrand Nemzeti Könyvtár megállójánál, miután a hatóságok rálőttek egy nőre, aki szemtanúk szerint terrortámadással fenyegetődzött a metróban 2023. október 31-én. A nőt életveszélyes állapotban kórházba szállították

Forrás: MTI/AP

Fotó: Michel Euler

A rendőrök az utasok riasztása után léptek fel a testét teljesen elfedő muzulmán öltözéket, abaját viselő nővel szemben, aki azzal fenyegetődzött, hogy robbanóeszköz van nála. A rendőrök a Francois Mitterrand Nemzeti Könyvtárnál lévő megállóban félreállították a nőt, miközben kiürítették a megállót.

Miután a nő ellenállt a hatósági intézkedésnek, és azzal fenyegetőzött, hogy „mindent felrobbant”, a testi épségüket féltő rendőrök hasba lőtték. A nőt életveszélyes állapotban kórházba szállították – jelezte a párizsi ügyészség, amely arról is tájékoztatott, hogy sem a nőnél, sem az átvizsgált metrómegállóban nem találtak robbanóeszközt.

Az ügyben két vizsgálat indult. A párizsi bűnügyi rendőrség „terrorizmus dicsőítése, halálos fenyegetés és hatósági személy megfélemlítésének” gyanúja miatt nyomoz, míg a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN a rendőrségi lövés körülményeit vizsgálja, mint minden esetben, amikor egy rendőr használja szolgálati fegyverét.

A merényletfenyegetések – pályaudvarokon, iskolákban, közhivatalokban, múzeumokban – mindennapossá váltak Franciaországban október 13. óta, amikor egy radikális iszlamista halálra késelt egy tanárt az északi Arras egyik gimnáziumában. A merényletet követően a kormány a legmagasabb szintűre emelte a terrorkészültséget az országban.

Clément Beaune közlekedési miniszter kedden az LCI hírtelevízióban elmondta: október 18. óta száz hamis bombariadó érkezett a franciaországi repülőterekre.

„Minden esetben feljelentést teszünk, semmi nem marad büntetlen" – hangsúlyozta a tárcavezető. Jelezte, hogy az elmúlt napokban valamelyest csökkent a riasztások száma, feltételezhetően azért, mert a kormány „nagyon határozott álláspontot képvisel”. Elmondta, hogy a Gare de Lyon nevű párizsi pályaudvaron egy embert előállítottak, az ügyben eljárást indult, és hozzátette, hogy kibertámadási kísérletek is történtek.

A bombariadók mellett a miniszter tájékoztatása szerint majdnem megduplázódott az egyébként is gyakori lakossági bejelentések száma, amelyek a közlekedési járműveken, a pályaudvarokon és a repülőtereken felejtett, tulajdonos nélküli csomagokra figyelmeztetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában