Fontos témák

2023.10.17. 11:25

Orbán Viktor az orosz elnökkel tárgyalt (videó)

A miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén.

Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta.

Kifejtette: 

az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak

 – ismertette a közleményben Havasi Bertalan.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélésén az orosz elnök az Izvesztyija oldal beszámolója szerint arról beszélt, hogy „annak ellenére, hogy a mai geopolitikai viszonyok között a kapcsolattartás és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei nagyon korlátozottak, nem lehet mást tenni, mint hogy elégedettséget okozzon az, hogy számos európai országgal fenntartjuk és fejlesztjük kapcsolatainkat. Az egyik ilyen ország Magyarország.” 

Az orosz elnök szerint a két ország közötti kapcsolat hosszú évek óta egymás érdekei alapján nyugszik, Putyin megjegyezte, hogy ez sok területre kiterjed, elsősorban a gazdaságra.  

„Tavaly jelentős – több mint 80 százalékos – növekedést értünk el a kereskedelmi és gazdasági együttműködés terén. Sajnos idén az első hét hónapban mínusz 35 százalékos csökkenést tapasztaltunk” – tette hozzá Putyin. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy további intézkedéseket kell megvitatni a kereskedelmi forgalmi mutatók növelése érdekében. Hozzátette:

Nagyon fontos, hogy lehetőségünk legyen eszmecserére Magyarországgal a kétoldalú kapcsolatokról, a világ és Európa helyzetéről.

Putyin: Orbán Viktor tudja, hogyan kell megvédeni hazája érdekeit

Orbán Viktor az európai politikusok azon kis csoportjába tartozik, akik tudják, hogyan kell megvédeni az érdekeiket, kitartóan, következetesen teszik ezt, szerintem elég tapintatosan – mondta Vlagyimir Putyin egy orosz televízióban.

Az orosz elnök hozzátette, hogy kettőjük álláspontja nem mindig esik egybe, ennek ellenére ez nem akadályozza meg őket abban, hogy beszélgessenek, és megoldást keressenek különböző kérdésekre – adta hírül a Magyar Nemzet.

Orbán Balázs: elegünk van az amerikai nagykövet képmutatásából!

Elegünk van az amerikai nagykövet képmutatásából! – írta X üzenetében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

„Ha az a kérdés, hogy ki üzletel az oroszokkal, akkor az amerikaiaknak lejjebb kellene venniük a hangerőt. Csak nukleáris fűtőanyagból több mint kétszer annyit vásárolnak, mint korábban” és erről egy lista is van – fogalmazott Orbán Balázs.

A miniszterelnök politikai igazgatója az Egyesült Államok budapesti nagykövetének X üzenetére reagált, amelyben David Pressman az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokat kifogásolta Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója után.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában