Látogatás

2023.10.26. 23:18

Novák Katalin: a csendes-óceáni térség szerepe felértékelődik, ezért is fontos a jó kapcsolat Pápua Új-Guineával

A csendes-óceáni térség szerepe felértékelődik, ezért is fontos a jó kapcsolat Pápua Új-Guineával - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök, aki állami látogatásra érkezett szerdán Pápua Új-Guinea Független Államba.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök a 100 éve Pápua Új-Guineában tevékenykedett Molnár Mária keresztény misszionárius emlékére állított, a Magyarországi Református Egyház által adományozott harang felavatásán Pityilu-szigeten 2023. október 26-

Forrás: MTI/Sándor-palota

Fotó: Sándor-palota/Sándor-palota/Bartos Gyula

A köztársasági elnök ötven tehetséges pápua új-guinea-i diáknak ajánlott fel felsőoktatási ösztöndíjat Magyarországon. 

Novák Katalin emlékeztetett, hogy

 első alkalommal látogatott el magyar köztársasági elnök Pápua Új-Guineára, a két ország között pedig csaknem 40 éve jöttek létre a diplomáciai kapcsolatok. 

Pápua Új-Guinea és Magyarország is keresztény országok, ami szintén alapot ad a két ország közötti jó kapcsolatoknak - jelentette ki Novák Katalin, hozzátéve: a látogatás alkalmat ad arra, hogy megemlékezzenek egy bátor magyar keresztény nőről, Molnár Mária misszionáriusról, aki mintegy 100 éve tevékenykedett itt. 

Molnár Máriára emlékezve csütörtökön felavatták és megáldották azt a harangot, amelyet a Magyarországi Református Egyház adományozott. 

Novák Katalin a tiszteletére adott programon elmondta, hogy 

Magyarország a jövő év második felében az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnöke lesz; ez tovább mélyítheti Pápua Új-Guinea kapcsolatát Magyarországgal és az EU-val is. 

Szólt arról is, hogy Magyarországnak sosem voltak gyarmatai, "megtanultuk, hogy tisztelnünk kell a többieket", hogy mindig van valami, amit tanulhatunk a másiktól. 

"Mi, magyarok tiszteletteljes nemzet vagyunk", Pápua Új-Guinea és Magyarország kapcsolatát is erre a kölcsönös tiszteletre kell alapozni - jelentette ki. 

Pápua Új-Guinea és Magyarország népe, kultúrája, történelme, földrajzi helyzete egészen más, "közös bennünk azonban a kereszténység"  - hangsúlyozta Novák Katalin. 

A köztársasági elnök az ország főkormányzójának feladatait ellátó Soroi Eoe-val a gazdasági kapcsolatok erősítéséről és a környezetvédelemről tárgyalt, pénteken a miniszterelnökkel folytat megbeszélést. 

Első ízben látogatott magyar államfő Pápua Új-Guineára, és a térségben is alig jártak még magas rangú magyar vezetők - mutatott rá Csenger-Zalán Zsolt nagykövet a közmédiának. Kiemelte:

 Óceánia és a szigetvilág, Ausztrália felértékelődik a mai geopolitikai helyzetben, nyersanyagok tömegei találhatók a térségben, és mindez lehetőséget jelent a magyar vállalkozásoknak, befektetőknek.

 Azt mondta, a magyar köztársasági elnök által felajánlott felsőoktatási ösztöndíj program megalapozhatja a jövőben a magyar cégek jelenlétét a térségben. A Magyarországon tanuló diákok, visszatérve anyaországukba, magukkal hozzák a kialakított kapcsolatrendszert. 

A nagykövet közölte, hogy a köztársasági elnököt a legmagasabb szintű katonai tiszteletadás mellett hivatalos látogatáson fogadták, a parlamentben pedig díszvacsorát adtak a tiszteletére. 

Balog Zoltán püspök a közmédiának csütörtökön úgy fogalmazott: "13 ezer kilométerre jöttünk el, hogy egy csodálatos magyar református asszonynak az emlékét ápoljuk".

 Több százan, több ezren gondolnak Molnár Máriára, aki 100 évvel ezelőtt járt itt, ezen a szigeten, és megtérítette, kereszténnyé tette az embereket. 

A harangot a Magyarországi Református Egyház adományozta a sziget szolgálatára, hogy istentiszteletre szólítsa a közösséget - közölte a püspök, hozzátéve: az egyház azt a harangot pótolta, amelyet még 1937-ben a felvidéki magyarok öntöttek, de elvitte a tájfun.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában