Nemzeti ünnep

2023.10.23. 18:01

Navracsics Tibor: Veszprémben mind a mai napig őrzik Brusznyai Árpád és társai emlékét

Veszprémben mind a mai napig őrzik Brusznyai Árpád és forradalmár társai emlékét – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az október 23-i ünnepségen hétfőn Veszprémben. Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester azt hangsúlyozta, hogy 1956. október 23-tól a szovjet csapatok november 4-i bevonulásáig a városban a polgári józanság uralkodott.

MW

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen 2023. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A veszprémi várban, a Szentháromság téren felállított színpadon tartott díszünnepségen Navracsics Tibor azt mondta: évről évre óriási viták robbannak ki október 23. értékeléséről. Van, aki állítja, hogy alapvetően jobboldali forradalom volt a baloldali, kommunista rezsimmel szemben.

NAVRACSICS Tibor
Október 23. - Megemlékezés Veszprémben
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Hozzátette: mások szerint ez „a jobbító szándékú baloldaliak forradalma volt az embertelen kommunista rendszerrel szemben”. Van, aki azt mondja, konzervatív volt, más progresszívnek nevezi, de úgy tűnik, hogy „nem tudunk megegyezésre jutni október 23-át illetően”.

Azonban ha 1956 hőseit nézzük, akkor egyértelmű, hogy október 23-a miről szólt

– mondta Navracsics Tibor.

A területfejlesztési miniszter 

példaként említette a szabadságharc leverése után kivégzett Császár Józsefet, aki kitűzte a kivágott címerű nemzeti zászlót Veszprémben, majd november 4-én a Hősök kapujánál fegyverrel védte a várat az oroszok ellen. 

Szólt arról a 65 egyetemistáról és arról a 68 tizenéves veszprémi fiatalról is, akiket a várban gyűjtöttek össze, hogy a Szovjetunióba, több hónapos kényszermunkatáborba vigyenek.

Hangsúlyozta: 

bennük és a veszprémi forradalmárok élén álló, majd halálra ítélt Brusznyai Árpádban az a közös, hogy életüket kockáztatták az 1956-os forradalom küldetésének beteljesítéséért, hozzáfűzve, amit ők tettek, az nem más, mint kiállás az életért egy életellenes rendszerben.

Porga Gyula polgármester arról szólt, hogy Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosaként Magyarország kulturális fővárosa is lett. 

Minden okunk megvan rá, hogy egyszerre legyünk büszke lokálpatrióta veszprémiek, hagyományaikat tisztelő magyarok és a közös kultúrát ápoló európaiak

– hangoztatta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában