Függetlenség?

2023.09.04. 14:48

Milliós összeg érkezik Brüsszelből a 444-nek

Több száz millió forintot kap Brüsszelből a Political Capital és a 444.hu (Magyar Jeti Zrt.) közös vállalása, a Lakmusz – írja legújabb tényfeltáró cikkében a Tűzfalcsoport.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: TippaPatt

A Political Capital és a 444.hu (Magyar Jeti Zrt.) közös vállalása a Lakmusz egyenesen egy 2025-ig tartó szerződést kapott Brüsszeltől – írta legújabb tényfeltáró cikkében a Tűzfalcsoport.

Mint a portál kifejti, a Lakmusz kiegészülve a Mérték Médiaelemző Műhellyel, illetve az IDEA Alapítvánnyal közösen többszázezer eurós üzletet kötött. 

Milliós összeg Brüsszelből a 444-nek

 A 2025-ig tartó programra összesen 1 millió 440 ezer eurót kap 6 szervezet. A Political Capital 312 ezer 975 eurót, az AFP 311 ezer 156 eurót,a Mérték 162 ezer 907 eurót, az IDEA Alapítvány 132 ezer 332 eurót, míg a francia Epresspack nevű platformszolgáltató 114 ezer 757 eurót zsebel be a brüsszeli projektből.

A pénz legnagyobb részét a 444 kapta, összesen 405 ezer eurót (154 millió 920 ezer forint). 

Mint a portál kifejti: az Európai Bizottság pályázati weboldalán azt írják, hogy a projekt keretei között egy „független” multinacionális központot hoznak létre Magyarország számára. Ez a független központ a Lakmusz, amely − szerintük − Magyarország egyetlen sikeres tényellenőrző szervezete. A pályázati weboldalon azt is írják, hogy a Lakmusz alapítói „a dezinformáció terén a legmegfelelőbb tudományos szakértelemmel rendelkeznek az országban.” 

Mire kérték a pénzt?

„Több száz tényellenőrzést kívánunk közzétenni és számos csatornán terjeszteni, beleértve a partner saját platformjait. A tényellenőrzők munkájának támogatására szigorú tudományos elemzéseket végzünk számítási módszerekkel és gépi tanulással: három AI-alapú eszköz segít jobban felderíteni a dezinformáció forrásait, dinamikáját és hatását. A projekt emellett figyelemmel kíséri a platformok dezinformáció elleni politikáinak végrehajtását, és tájékoztatja az illetékes magyarországi szabályozó hatóságokat. A médiaműveltségre irányuló erőfeszítéseink a tinédzserekre, a tanárokra és a médiára összpontosulnak, beleértve a tényellenőrző képzést is” – írta a  a 444-Political Capital a „mire kérjük a pénzt rovatban.” 

A Tűzfalcsoport elemzői szerint ezekből egyelőre semmit nem láttunk megvalósulni, ellenben a Lakmusz és a 444 tele „van politikailag motivált, tényellenőrzésnek beállított furcsasággal”. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában