Erőszak

2023.09.11. 13:26

Európai terrorfenyegetettség: a letartóztatottak között többségben vannak a dzsihádisták

Az Europol legújabb jelentése szerint a terrorizmus továbbra is komoly fenyegetést jelent Európában: tavaly az Európai Unió területén mintegy 380 letartóztatás történt terrorista bűncselekmények miatt. A tagállamok 2022-ben összesen 28 megvalósult esetet jelentettek az uniós szerv felé. A legtöbb bejelentett esetet a baloldali és anarchista terrorizmus kategóriájába sorolták – írja a Magyar Nemzet.

MW

Német rendőrök helikopterhez kísérik a hét őrizetbe vett, feltételezett iszlamista terrorista egyikét Karlsruhéban 2023. július 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

A hivatal legújabb jelentése szerint a tavalyi 380 terrorizmus miatti letartóztatásból 266 a dzsihádista terrorizmushoz kapcsolódott – írta legújabb elemzésében a Migrációkutató Intézet, akik a napokban megjelent Europol 2022-re vonatkozó Terrorism Situation and Trend Report (TE-SAT) beszámolóját vizsgálták, amely az Európai Unióban végrehajtott, meghiúsult vagy megakadályozott terrortámadásokról szól.

A tagállamok 2022-ben összesen 28 megvalósult esetet jelentettek az uniós szerv felé. Ez a 2021-es (18 támadás) adatokhoz képest növekedést jelent, de elmarad a 2020-ban rögzített (56) rekordmagas esetszámtól.

A legtöbb támadást Olaszországban (12), Franciaországban (6), Görögországban (4) és Belgiumban (3) követték el vagy tervezték meg.

A baloldali terrortámadások  száma is megnövekedett a tavaly előtti, azaz 2021-es esetekhez képest.

A terrortámadások számában – az elmúlt három évben – tapasztalt eltérések részben annak tulajdoníthatók a kutatók szerint, hogy a baloldali incidenseket a jelentést tevő országok néha terrortámadásként, néha szélsőséges incidensként jelölik meg.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában