Nyári egyetem

2023.09.01. 08:15

A négy visegrádi ország fiataljainak találkozója a térségbeli együttműködés új fejezetét nyitja meg

A közép-európai fiatalok találkozója választ ad a mai idők nehézségeire, megnyithatja a térségbeli együttműködés új fejezetét – jelentette ki Marek Kuchcinski, a lengyel kormányfői hivatal vezetője, tárca nélküli miniszter a délkelet-lengyelországi Krasiczynben rendezett nyári egyetemen.

MW

Áder János köztársasági elnök vendége, Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke a Sándor-palotában, Budapesten 2016. május 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Marek Kuchcinski és Mernyei Ákos Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) nemzetközi főigazgatója a rendezvény keretében két tölgyfát ültetett el a krasiczyni reneszánsz kastély parkjában. Az egyik fa a térségbeli nemzetek barátságát idézi fel, a másik pedig a Krasiczynben 2018 óta szervezett lengyel–magyar nyári egyetemet jelképezi, amelyen idén első alkalommal cseh és szlovák fiatalok is részt vesznek.

Mernyei Ákos Péter beszédében Illyés Gyula szavait idézve kijelentette: az idő kihívásaira „a fa a gyökereivel válaszol”. Az immár hatéves múltra visszatekintő krasiczyni nyári egyetem is „láthatólag nagyon erős gyökerekkel rendelkezik”, és, amint az elültetett fát is, tovább kell gondozni – tette hozzá.

Kuchcinski kijelentette: a két tölgyfa elültetése a régi kastélyparkban azt jelenti, hogy „mindnyájan bekapcsolódunk abba a történelembe, amely Közép-Európa nemzeteit köti össze”. Felidézte: az első tölgyfákat 400 évvel ezelőtt a lengyel republikánus hagyományt folytató Sapieha főnemesi család ültette Krasiczynban, a most elültetett fák növekedése pedig a jelenlegi cselekvés irányát, az együttműködést jelképezi.

Az MTI-nek Kuchcinski az ünnepség után elmondta: az, hogy a krasiczyni nyári egyetemen a négy visegrádi ország fiataljai találkoztak, „a térségbeli együttműködés új fejezetét nyitja”. A krasiczyni rendezvénysorozat „választ ad a mai idők nehézségeire, alkalmat nyújt a közös út kereséséhez” – húzta alá.

A krasiczyni rendezvényen több mint kétszáz hallgató vesz részt. A hétfőn kezdődött ötnapos programsorozat közvetlen folytatása a múlt héten Budapesten az NKE és a varsói Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet szervezésében megtartott I. Visegrádi Nyári Akadémiának.

A nyári egyetem pódiumbeszélgetésein a közép-európai politikai és gazdasági együttműködést, az oktatás és a tudomány előtt álló kihívásokat vitatták meg többek között Faragó Csaba, a Századvég Alapítvány külügyi vezetője, Mándli Klára, az Országgyűlés Hivatalának külpolitikai tanácsadója és Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója közreműködésével.

A hallgatók újságírásról, márkaépítésről, diplomáciai protokollról szóló műhelyeken, táncházakon, közös sportrendezvényeken is részt vehettek. A közeli Przemysl város katonai temetőjében az első világháborúban elesett katonák sírjainál tisztelegtek, ellátogattak a przemysli erődrendszerbe.

A nyári egyetem zárónapján, pénteken a fiatalok még Przemysl város segédpüspökével, Stanislaw Jamrozekkel beszélgetnek és közös szentmisén vesznek részt.

Szijjártó Péter: minden körülmények között a magyar-lengyel két jó barát

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában