Keresztény örökség

2023.09.27. 09:34

A magyarok háromnegyede kiáll az ország kultúrája mellett

A választókorú magyarok 75 százaléka szerint Magyarország kultúrája és hagyományai alapján is keresztény nemzet sőt, 86 százalékuk - követve ezeket a hagyományokat - meg is van keresztelve – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából.

MW

Ünnepi szentmise a Mária-napi búcsún a Segítő Szűz Mária kegytemplom zarándokudvarán 2023. szeptember 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Ahogy arra több szervezet is rámutatott

az elmúlt időszakban, Európában a Krisztus-hívőkkel szembeni cselekedetek nemcsak megszaporodtak, hanem erőszakosabbá is váltak.

Nem véletlen, hogy 

a keresztény örökség Nyugat-Európában szorongatott helyzetbe került, hiszen egyfelől az illegálisan érkező iszlám tömegek, másfelől az eltörlés kultúráját hirdető baloldali szélsőségesek vonták ostrom alá.

Hazánkban viszont az Alaptörvény ismeri el a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, mely szerint Magyarország keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége, ahogy minden gyermek számára biztosítja a keresztény értékrend szerinti nevelést.

Ezzel összhangban nálunk erős a keresztény hagyományokhoz való állampolgári kötődés: 

a válaszadók háromnegyede (74,9 százalék) gondolja azt, hogy Magyarország kultúrája és hagyományai alapján keresztény ország – sőt, a megkérdezettek 86,4 százaléka pedig arról nyilatkozott, hogy meg is van keresztelve.

(Az alábbiakban a felmérés eredményei láthatók grafikonon szemléltetve).

Forrás: Alapjogokért Központ

Mindez azt mutatja, hogy az egyébként is magas, vallásos meggyőződés akár még tovább erősíthető. Magyarország ennek érdekében sokat tett az utóbbi években:

elkötelezetten védi Európa határait az iszlám térhódítással szemben, a Hungary Helps program révén a világ minden pontján segíti a hívőket, sőt, a magyar kormány, a nyugati liberális elitekkel ellentétben vállalta a keresztény hagyomány védelmét.

 Ferenc pápa ennek kapcsán maga is elismeréssel nyilatkozott hazánkról, az üldözött keresztényekért nyújtott segítséget kiemelve.

(Az erős keresztény hagyományokhoz való állampolgári kötődést mutatja az alábbi diagram).

Forrás: Alapjogokért Központ

A közvélemény-kutatás honlapjukon is elérhető.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában