Tranzit

2023.08.25. 17:26

Orbán Viktor: magyarnak lenni egy küldetés, valószínűleg a világ egyik legszebb küldetése (videó)

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a kétharmad 2012 óta még mindig „áll mint, a cövek” és még nem látni a végét.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Tizenegy év után most Tihanyban a Tranzit fesztiválon beszélt Orbán Viktor. Bohár Dániel, a Megafon munkatársa és a beszélgetés házigazdája köszöntötte a miniszterelnököt. 

A kétharmad áll mint a cövek

A miniszterelnök elmondta, hogy utoljára 2012-ben tartott előadást Kőszegen a Tranzit fesztiválon, ahol úgy fogalmazott : a kétharmad áll, mint a cövek. Bohár Dániel ezzel kapcsolatban megkérdezte Orbán Viktort, a kétharmad a magyar nemzetegység garanciája-e.

A kormányfő azt válaszolta, hogy gyakran elég színvonalas viták születnek abban a kérdésben, hogy vajon természetellenes dolog-e, ha egy politikai párt hosszú ideje többségben van. Kijelentette:

nincs egyenes arányban a politikai többség a demokrácia minőségével.

Előbb-utóbb minden korszakban létrejön egy nagy kormányzó párt. A miniszterelnök itt felidézte Tisza Kálmán kormányzását, majd a Tisza István-féle vezetést, utána Bethlen konszolidációs időszaka jött, majd ez történt volna a kisgazdapárttal is, ha nem úgy alakul a történelem, ahogyan alakult.

Távlatkülönbség van a kormány és a baloldal között

A miniszterelnök kiemelte, hogy nagyon nagy erőkkel szemben kell helytállnia Magyarországnak. Az emberek keresik azt a pártot, amely a legtöbb esélyt adja arra, ami nekik fontos. Van ennek a gondolatnak nemzetközi párja is, a CSU Bajorországban, tehát nem kell a magyaroknak magyarázkodni, 

nyugodtan nevezhető európai jelenségnek az, hogy hosszú ideje többségben kormányoz egy politikai párt.

Az ellenzéket Orbán Viktor ekképpen írta le: 

a futballban az amatőröket a profiktól egy világos vonal választja el. Vannak az amatőrök, a gyerekek, akik közé ha bedobsz egy labdát, mindegyik ráveti magát.

Ehhez képest a profik oda futnak, ahol majd a labda lesz. A mostani kormányzópárt és ellenzék közötti különbséget ez írja le a legjobban. 

A kormányzópártnak ugyanis van egy távlati terve és össze van rendezve a mozgása

– mutatott rá.

Minden csapatnak még a gyermekded módon futballozóknak is ugyanakkor vannak tulajdonosai, finanszírozói 

– folytatta. 

A kormányfő szerint a baloldal világtrendeket képvisel szellemi és ideológiai értelemben és nagy világerőket képvisel szociológiai-pénzügyi értelemben. Megvannak azok a nagy pénzügyi csoportok, akiknek világos szándékaik vannak a világra Európára és hazánkra nézve. Ezek az erők keresik az ágenseiket, amit a magyar baloldalban találnak meg, akik sokkal inkább úgy gondolkodnak a politikáról, hogy hogyan tud Magyarország részévé válni a nagy világerőknek. 

Ezzel szemben a kormányzópártok a nemzeti érdekek mentén gondolkodnak.

– emelte ki a miniszterelnök.

A magyarság kötelességekkel jár

A kormányfő szerint mindenkinek tisztáznia kell magában, hogy magyar-e, és hogy ez bír-e jelentőséggel számára az életében, hogy jó-e ebben a „magyar flow-ban lenni". A miniszterelnök kijelentette:

Én szeretek a magyar flow-ban lenni! 

Hangsúlyozta, ebből kötelesség is fakad, amit teljesíteni kell, bármi is legyen az. Szerinte sokfajta módon lehet magyarnak lenni, de a legfőbb kérdés, hogy ezt a küldetés máshol is látják-e?

Csak egyetlen esetben nem tűnik el a magyar nyelv, kultúra és történelem, ha azt fenntartjuk

– szögezte le.

Mint fogalmazott, egy angolszásznak és egy németnek nincs ilyen küldetése. 

Ahhoz, hogy magyar nyelv legyen, azt fenn kell tartani.

ORBÁN Viktor; GYÜRK András
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) felkészül a pódiumbeszélgetésére a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Van egy közös a liberálisokban és a kommunistákban

A kormányfő arról is beszélt, fontos dolog olyan helyen tanulni, ahol folyamatosan okos emberek között lehet lenni, mert sokat lehet tőlük megtudni annak érdekében, hogy az olyan bonyolult kérdésekre válaszokat tudjunk kapni, mint hogy a ma látott rendszereket, a mai ellenfeleket össze lehet-e vetni korábbi időszakokkal.

A liberálisokkal és a kommunistákkal azért van nehéz dolgunk, mert első látásra ezek nagyon távol vannak egymástól

– fogalmazott a kormányfő.

Majd úgy folytatta: aztán meglepődik az ember, amikor azt látja, hogy a kommunizmus összeomlása után a kommunisták nagy része liberális lett.

Az ember rájött arra, hogy a választóvonal az ember megértésénél van. A kommunisták és a mostani liberálisok között egyezés van abban, hogyan látják az embert. Most a liberálisok és a baloldal azt mondják, hogy az életben te magad vagy legfontosabb

– mondta Orbán Viktor, aki szerint 

ennek a felfogásnak nagy politikai tábora van a nyugati világban.

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ezek után a miniszterelnök úgy fogalmazott:

A másik felfogás az emberről, a jobboldali-konzervatív felfogás meg azt mondja, vannak a világban fontosabb dolog az egyénnél: család, haza, Isten és a vele való kapcsolat.

Hatalmas volt a baloldali fölény 

Orbán Viktor szerint a legizgalmasabb viták a 19. század második felében a 20. század elején, a liberálisok és a konzervatívok között voltak. Az ezt követő évtizedekben sok változás volt, de vissza fog térni az a világ, ami a totalitárius szellemi irányzatok megelőzése előtt. Ez azt jelenti, hogy:

a liberálisok és a konzervatívok fognak egymással szemben állni, a nagy viták közöttük fognak zajlani.

A két politikai csoportosulás hamar ráeszmélt, hogy az 1990 utáni hagyományos felosztásának mindjárt vége van, és erre kezdtek berendezkedni. 

 A konzervatívok azonban későn ébredtek fel, így nagyjából egy tízéves lemaradásban vannak. Mire ők nemzetközileg már megszervezték magukat s beszivárogtak az egyetemekre, alapítványokba és a médiába, a konzervatívok csak akkor kezdtek vakarózni 

– hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a baj viszont az, hogy a liberálisok nagy fölényben vannak. Magyarországra ez nem igaz, nemzetközileg viszont egyértelműen hátrányban vagyunk. Meglátása szerint azért nincs nemzetközileg megszervezett versenyképes konzervatív erőtér, mert az ellenfél tízéves előnyét nagyon jól használja fel. Mi pedig nem vagyunk elég kitartóak, nem teszünk bele elég munkát, így lassan dolgozzuk fel a hátrányt.

Az pedig, hogy hazánkban a jobboldal van fölényben túl azon, hogy mi megszerveztük magunkat, a baloldalnak is köszönhető. Nagy szerencsénk volt a riválisainkkal. Visszafizette a jó Isten azt a 40 évet, amit elvettek tőlünk

– fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő úgy látja a baloldal globálisan a Góliát, míg a jobboldal Dávid.

Antropológiai természetű viták

A politikai választóvonal antropológiai természetű a jobboldal és a liberálisok és a kommunisták között

 – mondta Orbán Viktor. 

Vannak akik az egyénnél fontosabb dolgokat (nemzet, vallás, család) egy ésszerű rendszer mellett rendezik el – ez a konzervatív oldal egyik része. 

A kereszténydemokrata ág szerint pedig vannak szent dolgok

 – tette hozzá. 

Az emberi lét kérdéseire adott válaszok konvergálnak a jobboldalon és a baloldalon is 

– mondta Orbán. 

A magyar jobboldal is színes világ, mégis együtt kell működnie

Orbán Viktor mindig abban reménykedett, hogy sikerül megszorongatni az európai birodalomépítési erőket egy-egy EP-választáson. 

Az Európai Néppárt nem teljesítette ezt a küldetését

 – tette hozzá. 

Az EP folyamatosan együttműködik a baloldali erőkkel, és átveszi a témáit. 

Nekünk az a célunk, hogy a jobboldali erők ne a baloldallal működjenek együtt, a jobboldalnak együtt kell működnie

 – tette hozzá. 

A magyar jobboldal is színes világ, mégis együtt kell működnie 

– fogalmazott a kormányfő. 

Ha csak azt nézzük, hogy a nyugati sajtó megdicsérjen minket, akkor rossz pályán vagyunk – tette hozzá. 

Nincsen meg a jobboldali egység Európában 

– fogalmazott a kormányfő. 

Ezért veszélyes az angolszász politika

Úgy gondolják, morálisan mindig nekik van igazuk, másnak nem lehet A kormányfő kifejtette: az angolszászok a legjobb példái annak, hogy nem csak képviselik az érdekeiket, hanem azt is állítják, hogy minden kérdésben ők képviselik a morális felsőbbséget, morálisan mindig nekik van igazuk, ami ennél fogva másnak nem lehet. Sőt utóbbiak ennél fogva rossz emberek is – tette hozzá.

Az ukrán háború esetében is megfogalmazták a morálisan helyes álláspontot

 – mondta a kormányfő. 

Mint fogalmazott, ez az angolszász politikai kultúra a mai napig jelen van, és ékes példája a „jóemberkedés”.

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő szerint most a legnagyobb az esélye annak, hogy jobboldali európai parlamenti többség legyen, de ehhez egységre van szükség. Orbán Viktor úgy véli: 

Európába bele van építve a nemzetállami és birodalmi koncepció.

A magyar nemzeti érdek, hogy csak a szuverén Európában érvényesíthetjük a legjobban az érdekeinket. 

A baloldal a birodalmi típusú gondolkodás mellett áll

 – tette hozzá.
Egész addig, amíg a britek részei voltak az EU-nak, addig a nemzetállami szuverén koncepció és a birodalmi elképzelések egyensúlyban voltak. Ha nem tudjuk megvédeni magunkat a birodalmi gondolattal szemben az európai intézmények világában, akkor létrejön egy Európai Egyesült Államok, és abban nem járhatunk jól. 

Van stratégia, amivel le lehet győzni az oroszokat

Eddig sok százezren haltak meg a háborúban, és ezt meg kell állítani – mondta Orbán Viktor.

Úgy nem lehet megállítani a háborút, hogy lesz egy béketerv, csak egy tűzszünet tudja megállítani.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a mindennapok része lett a háborúról való okoskodás, borzalmas dologról beszélünk. Az első hiba az volt európai részről, hogy a háborút globalizáljuk. 

Az angolszászok kitaláltak egy konstrukciót a háborúban: az ukránok harcolnak és meghalnak, mi pedig ehhez adunk pénzt és fegyvereket

– ismertette Orbán.
Az elmúlt egy évben kiderült, hogy ezzel a stratégiával nem lehet legyőzni az oroszokat.  

A jobboldalnak továbbra is lázadnia kell!

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a '68-asok kiadták azt a jelszót, hogy menetelés az intézményekbe, és ők el is foglalták azokat, ahol a gondolatokat formálják. Szerinte a konzervatívok ekkor még nem tudták, hogy ennek milyen súlyos következményei lesznek.

Meg kell érteni a baloldali stratégiát

 – mutatott rá a miniszterelnök, hangsúlyozva: 

a '68-asok elfoglalták az intézményeket, és a mai napon ők vannak hatalmon sok országban.

Orbán Viktor felidézte: amikor a Fidesz 2002-ben kikapott az országgyűlési választáson, akkor sokan arra figyelmeztették, hogy „1998 és 2002 között kormányon voltunk, de hatalmon nem”.

Hangsúlyozta: a hatalom továbbra is a baloldal kezében volt, mert történelmileg ők uralták a gondolatformálás fő intézményeit, például a médiát.

A jobboldalnak továbbra is lázadnia kell, és harcolni, hogy ne fosszák ki az országot

 – jelentette ki Orbán Viktor.  

Közös akarat az, hogy Magyarország gazdag, erős és biztonságos legyen

Az én véleményem nem jelenik meg a nyugati fővonalban, mert azt morálisan rossznak tartják – mondta Orbán Viktor. Szerencsére kerülőutakon ugyanezt mondja Trump is, és azt meg is nézik 240 millióan –  tette hozzá. 

Azt akarjuk, hogy Magyarország gazdag, erős és biztonságos legyen, és erre kell tervnek lennie

 – ismertette a kormányfő. 2010-ben is volt erre terv, és ma Magyarország biztonságosabb, erősebb és gazdagabb, bár annak mértékéről lehet vitatkozni – mondta Orbán Viktor.

Még 10 év kell ahhoz, hogy a céljainkat elérjük.  

Minden adott az előrelépeshez

Orbán Viktor szerint egy jó látószögre van szükség, hogy jól lássuk a terepet. 

Meg kell értenünk, hogy milyen lehetőségeket rejt a jövő, de nincs bizonyosság 

– tette hozzá. 

Ha nem tudjuk megmondani, hogy a saját nemzeti közösség hogyan és mivel tud előrébb jutni, akkor nincs esély az előrelepéshez.

Van néhány olyan erőssége a magyarságnak, amire lehet sikert építeni.

Míg a magyarságnak van egy szigetszerű nemzeti tudata, addig a franciának és németnek egy lokális tudata volt a 19. századig. Az utóbbi pedig egy hatalmas versenyelőny.  

A magyar nyelv is folyamatosan építkezik, és kreatív gondolkodást igényel, és nem bevett sémákkal dolgozik – tette hozzá. Végül pedig gyors észjárásúak vagyunk, eszesek vagyunk – fogalmazott a kormányfő. 

Ha ezeket mind összerendezzük, akkor látszik, hogy a magaslesről hogyan fogunk előrébb jutni 

–  ismertette a kormányfő.   

A hatalom a közös cselekvés képessége

A hatalom a közös cselekvés képessége – jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte a politika lényege, hogy képes legyen arra, hogy elmagyarázva a helyzetet közös cselekvést hozzon létre.

Ha ezt sikerül végrehajtani, akkor nagyok leszünk, erősek leszünk, és tisztelni fognak minket

– zárta szavait a miniszterelnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában