Mindennek megvan az ára

2023.07.13. 21:33

Jelentés a déli határ szerb oldaláról: korrupt rendőrök és milliárd eurós migránsbiznisz

Mindennek megvan az ára, a szerb rendőröktől még úgynevezett időkeretet is tudnak vásárolni az embercsempészek – írja a Mandiner forrásaira hivatkozva. A lap információi szerint az illegális bevándorlók utaztatása csak a Balkánon egymilliárd eurós értékre rúghat.

MW

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

2015-ben mintegy háromnegyed milliós „forgalmat” bonyolított a balkáni migránsútvonal – emlékeztet a Mandiner, amely hatósági forrásból próbált utánajárni, mi a helyzet jelenleg a nyolcéves déli határkerítés túloldalán.

A téma aktualitását az adja, hogy 2023. június 8-án Luxemburgban az Európai Uniós belügyminiszterei minősített többséggel – Magyarország és Lengyelország ellenkezése dacára – döntöttek a migránsok kötelező szétosztásáról, illetve a határokon belül afféle bevándorlóközpontok létrehozásáról. Utóbbiakból a lap kormányzati információi szerint szabad lenne a ki- és bejárás, nagyságuk pedig Magyarországon már kezdetben is legalább tízezer fős lenne, amely előírás könnyen egy „felülről nyitott” keretszámmá alakulhat.

Orbán Viktor 2023. június 30-án a Kossuth rádióban mindezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

Több mint tízezer migránsról vagy migránsok tízezreiről beszélünk. Ráadásul arra akarnak bennünket kötelezni, hogy migránsgettókat építsünk Magyarországon. Tehát megmondták, hogy Magyarországnak több tízezer férőhelyet kell biztosítania migránsok befogadására. Ebből egy gettó lesz, egy menekülttábor, egy migránsgettó. Na, most én harcolok ez ellen kézzel-lábbal, foggal-körömmel, ahogyan csak lehet, és nem is áll szándékunkban végrehajtani ezeket a döntéseket, ezt nyíltan meg is mondjuk.

A Mandiner forrásának becslése szerint a mostanában naponta 150-200 illegális migráns lép be Szerbia határain.

Május végéig 30 ezren érkeztek déli szomszédunkhoz, közülük mindössze 440 fő kérelmezett menedékjogot, s mindösszesen csupán hat minősült végül jog szerint menekültnek, tehát nemzetközi védelemre jogosultnak.

A migránsok aztán továbbmennek, s hazánk irányába is próbálkoznak. Ebben a segítségükre van az, hogy a lap helyi forrásai szerint

 

a szerb rendőrök egy része korrupt módon jár el: sajátos módon segíti a migránsok határátlépését. Úgynevezett „időkeretet”, tehát egyfajta félrenézési időt lehet náluk vásárolni, amit az embercsempészek ki is használnak

 

Sőt, egyes egyenruhások újra és újra eladják ugyanazokat a létrákat, generátorokat, illetve egyéb felszereléseket az illegális bevándorlóknak. Ez azért lehetséges, mert a határsértők csak átmenetileg használják, majd a határ szerb oldalán hagyják az eszközöket, miközben igyekeznek átjutni a kerítésen.

Az embercsempészeknek a jelek szerint van is miből időkeretet vásárolniuk. A Mandiner hatósági forrásai szerint

 

a teljes balkáni illegális migrációs útvonal értéke elérheti az egymilliárd eurót, évente csak Szerbiában több tízmillió eurós bevételt kaszálnak a csempészek.

 

Az csempészcsoportok vezetői havonta (!) több százezer eurót keresnek, míg a kiemelt középvezetők 5-10 ezer eurót zsebelhetnek be. Napi szinten ők intézik a hatóságok velük együttműködő részének korrumpálását.

Szintén veszélyforrást jelent határainkhoz közel a fegyverek intenzív jelenléte, a csempészbandák dél-szerbiai, albániai és koszovói fegyverkereskedőktől vásárolnak fegyvereket, és hallani olyan gyakorlatról, hogy lőfegyvereikkel fenyegetőzve terelgetik a migránsokat a veszélyes útvonalak felé. A műfajból adódóan természetesen az embercsempészek olykor egymással is rivalizálnak, sőt, a hatóságokra nézve is komoly kihívást jelent az, hogy a jövedelmező üzletágból rengeteg fegyverhez jutnak – értesült a Mandiner, amely szerint 

a brüsszeli tervek megvalósulása esetén a migránsközpontok, illetve -gettók magyar oldalon történő létrehozása az embercsempészet felfutását, a fegyveres erőszak felerősödését egyaránt határainkon belülre importálhatja.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában