Vélemény

2023.07.01. 22:21

Jeffrey Sachs: Washington ragaszkodása a NATO ukrajnai jelenlétéhez, a vég nélküli háború és válság receptje

A Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődés Központjának igazgatója szerint lehetséges egy jó és békés átmenet a valódi többpólusú világba, viszont többen, köztük a hadiiparban érdekelt szereplők, ennek ellent tartanak.

MW

Jeffrey D. Sachs professzor részt vett a 2017-es világboldogság-jelentés kiadásában

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Luiz Rampelotto

A világnak egységesnek kellene lennie, hogy szembe tudjon nézni a közös kihívásokkal, mint a világgazdaság működőképessége, és a természeti környezet megóvása - mondta Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának elnöke a magyar közmédiának nyilatkozva.

A Columbia Egyetem professzora az MTI-nek és a Kossuth Rádiónak adott interjúban kifejtette, hogy az Egyesült Államok nem az egység irányában lép, hanem a NATO-t próbálja kiterjeszteni, növelni a katonai költségvetéseket. Az amerikai tudós hozzátette, hogy országának az ukrajnai háború lezárásához kellene hozzájárulnia, megvédve Ukrajnát, ugyanakkor elismerve azt, hogy minden érintett szereplőnek vannak biztonsági érdekei, és biztosítva, hogy ezek érvényre jutnak.

Úgy vélte, hogy az Egyesült Államok a mai napig ragaszkodik a NATO ukrajnai jelenlétéhez, ami a vég nélküli háború és válság receptje.

A Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődés Központjának igazgatója hozzátette ugyanakkor, hogy lehetséges egy jó és békés átmenet a valódi többpólusú világba, viszont többen, köztük a hadiiparban érdekelt szereplők, ennek ellent tartanak.

Jeffrey Sachs a közelmúltban részt vett és előadója volt Budapesten az MCC Budapest Peace Forum címmel megrendezett nemzetközi külpolitikai konferenciának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában