Katasztrófa

2023.07.25. 17:59

Erdőtűz pusztít egy népszerű törökországi üdülőváros környékén is

A lángok a dél-törökországi Antalya tartomány egyik népszerű üdülővárosánál, Kemernél csaptak fel. Kedden a hatóságok már tíz házat evakuáltak, valamint elrendelték a helyi kórház kiürítését is.

MW

Vizet dobnak le helikopterről a lángoló növényzetre Görögországban 2023. július 24-én.Törökország népszerű üdülőhelyén is erdőtüzek pusztítanak

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jóta Locari

A helyszínen tartózkodó Mehmet Nuri Ersoy kulturális és idegenforgalmi miniszter a sajtónak elmondta, 

az oltásban 10 repülőgép, 22 helikopter és több mint 200 tűzoltóautó vesz részt. 

Hozzátette, hogy 

a tűzben már körülbelül 120 hektárnyi erdőterület semmisült meg.

Ersin Yazici, Antalya tartomány kormányzója azt mondta, a helyi hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek annak érdekében, hogy a tűz ne terjedjen át lakott területekre.

A lángok hétfő este csaptak fel, a tűz okát egyelőre nem tudni, az erős szelek és a szárazság miatt miatt azonban az oltás csak nehezen halad, hat ember pedig füstmérgezés miatt kórházba került A Földközi-tenger térségét erős hőhullám sújtja. A török meteorológiai intézet azt közölte, kedden és szerdán akár 40 fokra is emelkedhet a hőmérséklet.

Algériában 34-en haltak meg az ország északi részén tomboló erdő- és bozóttüzekben. 

Kiégett járművek roncsai Béjaia településnél 2023. július 25-én. Az észak-afrikai országban összesen kilencvenhét erdőtüzet jelentettek
Fotó: - / Forrás:  MTI/EPA

A Görögországhoz tartozó Korfu és Ródosz szigetén pedig már több mint 32 ezer embert telepítettek ki, az utóbbi szigeten már hetedik napja égnek a tüzek. Erdőtüzek pusztítanak Szicíliában is, ahol vízhiány is nehezíti az emberek életét.

Európa-rekorder jégdarabot találtak egy olaszországi jégeső után
 

Az Azzano Decimo településen hétfőn este 23 órakor talált 19 centiméter átmérőjű óriásjégszem három centiméterrel vastagabb a korábbi európai rekordernél, amelyet ugyancsak Észak-Olaszországban, Padova térségében találtak mindössze pár nappal korábban, július 19-én.
A hétfőn hullott jégdarab rekordméretét leírások és fotók alapján igazolták az Európai Viharadatbázis (European Severe Weather Database, ESWD) szakértői. Az új európai rekorder már alig marad el a világrekordtól, amelyet egy 20,3 centiméter átmérőjű jégdarab állított fel 2010. július 23-án az amerikai Dél-Dakota államban, egy Vivian nevű faluban – közölte az ESSL.
 Az Észak-Olaszországban frissen hullott rekordnagyságú jégszemek összhangban vannak a viharkutató intézet kutatási eredményeivel, miszerint az elmúlt évtizedekben az európai régiók közül Észak-Olaszországban nőtt leginkább a nagy jégdarabokat hozó jégesők gyakorisága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában