Katasztrófa

2023.07.25. 15:06

Olaszország déli részén tüzek, északon viharok okoznak vészhelyzetet (videó) – frissült

Továbbra sem sikerült eloltani az erdő- és bozóttüzeket a szicíliai Palermo térségében és a sziget más helyszínein, miközben Olaszország északi részére újabb heves viharokat jeleztek előre keddre.

MW

Kidõlt fa alá szorult autót néznek emberek Milánóban 2023. július 25-én, miután reggelre virradóan viharos széllökésekkel kísért felhőszakadás vonult végig Olaszország északi térségén

Forrás: MTI/AP

Fotó: Stefano Porta

A szicíliai Palermo repülőterét újranyitották, de a légikikötő közelében tovább folyik a lángok oltása. 

A tűz hétfőn a Palermóhoz közeli Cinisiből indult és gyorsan terjedt az erős forró szélben.

A lángok olajfa- és szőlőültetvényeket pusztítottak el, hamuvá égettek egy autókereskedést a kiállított járművekkel együtt. A füst beborította a több órára lezárt autósztrádákat. Több kisebb települést evakuáltak. Palermóban egy 88 éves nő meghalt, mivel a rosszullét miatt hozzá kihívott mentő nem tudta megközelíteni otthonát a tűzvész miatt. Egy erdész súlyosabb, két tűzoltó enyhébb égési sérüléseket szenvedett az oltás közben.

Leszakadt faágak borítanak egy összezúzott autót Milánóban 2023. július 25-én
Fotó: Claudio Furlan / Forrás:  MTI

Éjszaka evakuálni kellett a Trapanihoz közeli San Vito Lo Capo térségét is, a turisták egy részét hajókkal a tengeren keresztül menekítették a lángok elől. Továbbra is ég a növényzet Messina és Enna térségében. A szicíliai kórházakban elsőbbséget élveznek a füstmérgezéssel beszállított emberek.

Az ország északi részén nem csillapodnak a mindennapossá vált nagyerejű viharok, jégesők. Milánó utcáin óránként 100 kilométeres erősségű szelet mértek, mely fákat csavart ki, tetőket sodort le. A milánói bíróság épületébe bezúduló eső eláztatta az archívumot. A városban kedden lezárták a parkokat, és igyekeztek helyreállítani a trópusi esőzés miatt leálló tömegközlekedést.

Brescia térségében egy viharban kidőlt fa egy 16 éves cserkészlány halálát okozta. Mantovában narancsnagyságú jéglabdák hullottak a városra.
Az északnyugati Lombardia és az északkeleti Veneto tartomány kérte a kormányt, hogy nyilvánítsa őket katasztrófa sújtotta övezetté.

Nello Musumeci, a polgári védelem vezetője a SkyTG24 hírtelevíziónak hangsúlyozta, hogy az ország déli részén a következő órákban a 40 fokos hőség enyhülését várják, északon viszont további viharok követik majd egymást.

 

Európa-rekorder jégdarabot találtak egy olaszországi jégeső után
 

Az Azzano Decimo településen hétfőn este 23 órakor talált 19 centiméter átmérőjű óriásjégszem három centiméterrel vastagabb a korábbi európai rekordernél, amelyet ugyancsak Észak-Olaszországban, Padova térségében találtak mindössze pár nappal korábban, július 19-én.

A hétfőn hullott jégdarab rekordméretét leírások és fotók alapján igazolták az Európai Viharadatbázis (European Severe Weather Database, ESWD) szakértői. Az új európai rekorder már alig marad el a világrekordtól, amelyet egy 20,3 centiméter átmérőjű jégdarab állított fel 2010. július 23-án az amerikai Dél-Dakota államban, egy Vivian nevű faluban – közölte az ESSL.
 Az Észak-Olaszországban frissen hullott rekordnagyságú jégszemek összhangban vannak a viharkutató intézet kutatási eredményeivel, miszerint az elmúlt évtizedekben az európai régiók közül Észak-Olaszországban nőtt leginkább a nagy jégdarabokat hozó jégesők gyakorisága.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában