Honvédelem

2023.06.19. 23:10

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország biztonsága csak a legfejlettebb eszközökkel garantálható

A 21.századi modern haderő fejlesztése és Magyarország biztonságának garantálása csak a legfejlettebb eszközökkel érhető el - jelentette ki a honvédelmi miniszter hétfőn Párizsban, a Le Bourget-i nemzetközi légibemutatón.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében idézte Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki hangsúlyozta: Magyarországnak lépést kell tartania a technológiai újításokkal. Hozzátette: a magyar kormány folyamatosan keresi az új megoldásokat és a legjobb haditechnikai eszközöket Magyarország és a magyar emberek biztonságáért.

 

A honvédelmi miniszter Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter meghívására vett részt az 54. alkalommal megrendezett szakkiállításon.        

 

A közlemény szerint a tárcavezető elmondta: Magyarországnak az erős és elszánt haderő felépítése mellett olyan modern, csúcstechnológiát képviselő védelmi eszközökre van szüksége, mint például a nyáron beérkező Airbus 225M többcélú helikopterek. A beszerzések mellett a védelmi ipar fejlesztése adja meg azt a hátteret, amellyel a Magyar Honvédség "teljes értékűen képes megfelelni a 21.századi elvárásoknak".

Franciaország, Észtország, Magyarország, Belgium és Ciprus közösen vásárol Mistral rakétákat

Franciaország, Észtország, Magyarország, Belgium és Ciprus közösen vásárol Mistral rövid hatótávolságú föld-levegő légvédelmi rakétákat - jelentette be hétfőn Emmanuel Macron francia államfő, aki az európai védelem alapjainak megerősítését szorgalmazza.

"Ez egy nagyon szép példája az európaiak szuverén együttműködésének egy olyan típusból, amely nagyon is hatékony, és amely nem volt eddig eléggé fedezve" - idézte a köztársasági elnöknek egy párizsi légvédelmi konferencián elmondott beszédét az AFP hírügynökség.

Az öt európai ország szándéknyilatkozatot írta alá "több száz Mistral rakéta" beszerzéséről - mondta egy elnöki tanácsadó a hírügynökségnek, kiemelve, hogy "ez az első közös vásárlás ebből a típusú eszközből".

A Mistral célkövető föld-levegő rakétát az európai multinacionális vállalat, az MBDA gyártja. A francia SATCP rakétán alapuló eszköz fejlesztését 1974-ben kezdték el, első változatát 1988-ban rendszeresítették a francia hadseregben, a célpontokat 6 kilométeres távolságig el tudja érni.

Franciaország az európai álláspontok összehangolása céljából szervezte a párizsi légvédelmi konferenciát, miután Németország októberben elindította a légvédelmi európai kezdeményezést (Euro Sky Shield) 17 ország részvételével, de azt sem Franciaország, sem Olaszország, sem Lengyelország nem támogatta. Az elképzelés német (Iris-T), amerikai (Patriot) és izraeli (Arrow-3) légvédelmi rendszerek vásárlása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában