Csúcstalálkozó

2023.06.20. 11:01

Orbán Viktor: Magyarországnak egy rendezett és fejlett Szerbia az érdeke (videó)

Magyarországnak egy rendezett és fejlett Szerbia az érdeke – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Palicson, ahol megalakult a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök, Novák Katalin köztársasági elnök, Aleksandar Vucic szerb elnök és Ana Brnabic szerb miniszterelnök (b-j) a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülése utáni sajtótájékoztatón a vajdasági Palicson 2023. június 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök az eseményt követő sajtótájékoztatón kiemelte: amint Magyarország és Szerbia rájött arra, hogy nem lehetnek a történelem foglyai, azonnal elkezdett fejlődni az országok közötti kapcsolat.

Ma az egész világon mindenhol arról beszélnek, hogy ki kivel miért nem működik együtt. Decoupling, derisking, ezek a nemzetközi politika szavai. Mi egy jó példát adunk a világnak, hogy nem azt kell megmondani, hogy kivel nem akarsz együttműködni, hanem törekedj arra, hogy minél több országgal tudjál együttműködni

– húzta alá.

Budapest és Belgrád kapcsolatai történelmi maximumon vannak

Tizenkét megállapodás született Magyarország és Szerbia között, amelyek könnyebbé teszik majd a magyarok és a szerbek életét is – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök kedden Palicson, ahol megalakult a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács.

A szerb államfő közölte: Budapest és Belgrád kapcsolatai történelmi maximumon vannak, és ez vonatkozik a politikai és a gazdasági kapcsolatokra, de az emberek közötti viszonyra is.

Magyarország ma Szerbia ötödik külkereskedelmi partnere, tíz év alatt megötszöröződött a kereskedelmi forgalom

– húzta alá.

Aleksandar Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy a védelemre és a biztonságra vonatkozó megállapodásokat is aláírtak. Mint mondta: Magyarország tagja a NATO-nak, Szerbia pedig őrzi semlegességét, de az együttműködés elérte azt a szintet, hogy ez nem akadály, és így is sikeres lehet a védelmi kooperáció.

„Meg kell őrizni a függetlenségünket és a biztonságunkat, és arról is beszéltünk, hogyan tudnánk mindkét országot előmozdítani ezen a területen” – tette hozzá.

NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor; BRNABIC, Ana; VUCIC, Aleksandar
Novák Katalin köztársasági elnök (j2) és Orbán Viktor kormányfő (j), valamint Aleksandar Vucic szerb államfő (b2) és Ana Brnabic szerb miniszterelnök (b) tárgyalása a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács plenáris ülése előtt a vajdasági Palicson 2023. június 20-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / Forrás: MTI

A szerb elnök beszámolt arról, hogy az energetika területén is kiváló az együttműködés a két ország között, Magyarország segített abban, hogy nyugodt legyen az elmúlt tél Szerbiában, mert Szerbiának lehetősége volt gázt tárolni a magyarországi tárolókban. Ennek köszönhetően Szerbiának jelenleg is 560 millió köbméter gáz áll rendelkezésére az udvarnoki és a magyarországi tározókban.

„Fontos projektekről beszéltünk: a Budapest–Belgrád vasútvonal, valamint Európa legnagyobb határátkelőjének a kiépítéséről” – részletezte, majd hozzátette, hogy mindezek mellett a kelebiai–tompai átkelőn is jelentős újításokat terveznek, például egy logisztikai központ kiépítését.

A keddi találkozón a két kormány tíz munkacsoportot állított fel, amelyek a kultúrától a mezőgazdaságon át az infrastruktúráig különböző területeket fednek le, és amelyek a tervek szerint a Szerbiában és a Magyarországon élők életét is megkönnyítik majd.

Aleksandar Vucic köszönetet mondott azért, hogy az európai intézményekben a nemzetközi viták során Magyarország mindig Szerbia mellett áll, és a magyar politikusok mindig tisztelettel beszélnek Szerbiáról. „Lojális és igaz barátai leszünk mi is mindig Magyarországnak azokban a helyzetekben, amikor nem könnyű annak maradni” – hangsúlyozta a szerb köztársasági elnök. Emellett köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének is, amiért jelentős segítséget nyújtott abban, hogy ma a magyarok és a szerbek, valamint Magyarország és Szerbia kapcsolata ilyen jó legyen.

ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Aleksandar Vucic köztársasági elnök (j) fogadja Orbán Viktor kormányfőt (b) a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülése előtt a vajdasági Palicson 2023. június 20-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / Forrás: MTI

A palicsi találkozón tizenkét együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szerb fél kedden. Ezek között magára a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács megalakítására vonatkozó dokumentum is szerepel, emellett pedig a külügyi együttműködésre, a határvédelemre, a határforgalom ellenőrzésére, a Magyarország és Szerbia közötti kőolajvezeték kiépítésére, az európai integrációra, a minősített adatok cseréjére és védelmére, az infrastruktúrára, a mezőgazdaságra, a védelemre, valamint a vámügyi együttműködésre vonatkozó megállapodásokat írták alá az illetékes miniszterek és intézményvezetők.

Szerződés született e mellett a Szerbiai Gázművek és az MVM között a közös SERBHUNGAS Újvidék Kft. megalakításáról.

Újabb fejezet nyílt

A magyar és szerb kapcsolat aranykorának újabb fejezetéhez értünk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács megalakulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Palicson.

Novák Katalin kiemelte:

az, hogy Szerbia és Magyarország stratégiai együttműködési tanácsot alapított, azt tükrözi, hogy nem taktikai, hanem stratégiai jellegű döntések születnek, hiszen hosszú távon kívánják megalapozni a magyar–szerb barátságot, a magyar–szerb együttműködést.

A köztársasági elnök elmondta: 12 munkacsoportban tanácskoztak a miniszterek, akiktől azt várják, hogy munkájuknak kézzelfogható eredménye legyen és tartalommal töltsék meg a két ország között most aláírt 12 megállapodást.

NOVÁK Katalin; VUCIC, Aleksandar
Novák Katalin magyar (b) és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök (j) a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács plenáris ülésén a vajdasági Palicson 2023. június 20-án
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Novák Katalin a keddi megbeszélés témái közül kiemelte az orosz–ukrán háborút, Nyugat-Balkán stabilitásának és Szerbia Európai Uniós csatlakozásának kérdését, valamint a demográfia ügyét.

A magyar államfő elmondta: Magyarország és Szerbia kapcsolatát két szabadságszerető, szuverén nemzetnek az egymás iránti tisztelete jellemzi.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a cél eljutni a mielőbbi fegyvernyugváshoz és békemegállapodáshoz. Kiemelte, hogy mindez nem vonhatja el a figyelmet a nyugat-balkáni térségről, amelynek a stabilitása Európa stabilitásának is kulcsa. Mint mondta, itt is békére és biztonságra van szükség.

Második témaként Szerbia európai uniós csatlakozásának kérdését emelte ki. Emlékeztetett, hogy Szerbia 2009-ben nyújtotta be csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, és 2014 óta zajlanak a csatlakozási tárgyalások. Novák Katalin kiemelte: Szerbia ez idő alatt már sokszorosan bizonyította, hogy Európához tartozik. Hozzátette: ez Magyarország számára megkérdőjelezhetetlen, és ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy Szerbia jogi értelemben is csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

Szerbia schengeni csatlakozásával kapcsolatban kifejtette, hogy amíg ez nem történik meg, addig is szeretnék megkönnyíteni a két ország közti határátlépést.

Novák Katalin szólt arról is, hogy a demográfiai tél elleni küzdelemben is még szorosabbra fűzik a szerb és magyar együttműködést. Hozzátette: Magyarország e téren is kész átadni tapasztalatait Szerbiának. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy idén szeptember 14-15-én ismét megrendezik a Budapesti Demográfiai Csúcsot, a családpárti erők egyik legnagyobb nemzetközi találkozóját, és ezen a nemzetközi találkozón a demográfia kihívásaira keresik a megoldást a résztvevők. Hozzátette: Aleksandar Vucic szerb államfő is megerősítette részvételi szándékát.

Novák Katalin együttérzését fejezte ki a közelmúltban Szerbiában történt lövöldözésekkel és áradásokkal, valamint a Koszovóban történtekkel kapcsolatban.

Történelmi jelentőségű nap

Történelmi jelentőségű ez a nap Szerbia számára, amikor megalakult a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködés Tanács, mert

Szerbiának senkivel nincs ilyen együttműködése, azaz Szerbiának senkivel nincs olyan szoros kapcsolata, mint Magyarországgal

– hangsúlyozta Ana Brnabic szerb miniszterelnök kedden Palicson.

A szerb kormányfő emlékeztetett arra, hogy az első közös magyar–szerb kormányülést 2014-ben tartották meg Belgrádban, és azóta csak szorosabb lett a két ország kapcsolata. Hozzátette, ez a jó kapcsolat nem a semmiből született, keményen és szorgalmasan kellett dolgozni érte mindkét oldalon, és a felek a jövőben is a kapcsolat további mélyítésén dolgoznak.

Ez azt bizonyítja, hogy ha felelősségteljesen dolgozunk, akkor meg tudjuk változtatni a két ország kapcsolatát, akkor képesek vagyunk történelmi szintű jó kapcsolatok kiépítésére, és nem csak partnerség, hanem barátság kialakítására is, ami a jövő záloga

– húzta alá.

A miniszterelnök is köszönetet mondott Magyarországnak az európai színtéren tanúsított támogatásért, valamint azért, mert Budapest volt az első, aki felajánlotta segítségét a Szerbiát sújtó árvizek következményeinek kezelésében. „Ez csak egy példa azon alkalmak közül, amikor Magyarország segítséget nyújtott akkor, amikor a leginkább szükségünk volt rá” – húzta alá.

Korábban írtuk:

„Magyarország és Szerbia elnökei, miniszterelnökei és miniszterei ma Palicson találkoznak” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán.

Megírtuk: kedden tartja alakuló ülését a szerb–magyar stratégiai tanács a vajdasági Palicson, ahol a tárgyalások mellett több közös dokumentumot is aláírnak a felek. Magyarországot Novák Katalin államfő, Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány több tagja képviseli, míg a szerb oldalról Alekszandar Vucsics köztársasági elnök, Ana Brnabics kormányfő és kabinetje lesz ott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában