Szendehely

2023.06.26. 16:27

Gulyás Gergely: a kormány célja a települések közötti különbségek csökkentése

A kormány már 2010-ben célkitűzésként fogalmazta meg, hogy csökkentse azokat az infrastrukturális különbségeket, amelyek falu és város, kistelepülés és nagytelepülés között fennállnak, mert ha ezek a különbségek csökkennek, akkor jobb lesz vidéken élni - erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt hétfőn a Nógrád vármegyei Szendehelyen, ahol háziorvosi és védőnői rendelőt adtak át.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Miniszterelnökség előtt 2023. március 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Gulyás Gergely az ünnepségen hozzátette: a jobb életszínvonalhoz jó közszolgálatások kellenek. 

Azt mondta, azzal, hogy Szendehelyen 226 millió forintos támogatással megépülhetett a rendelő, valamint további 100 millió forintból fogorvosi rendelő építését is megkezdik, teljessé és korszerűvé válik az ott élő csaknem 1700 ember egészségügyi ellátása. 

A miniszter szerint a német nemzetiségi Szendehely példája mutatja:

 kétezer alatti lélekszámú településen is van lehetőség arra, hogy megújuló bölcsőde, egészségügyi ellátás, jó állapotban lévő, felújított templom legyen, "és ráadásul olyan közösség éljen itt, amely őrzi ősei hagyatékát, amely saját identitásával, akár kettős identitásával is tisztában van, és ezt minden körülmények közt megőrzendő értéknek tekinti". 

Altsach Ignác (független) polgármester elmondta, hogy a kormány támogatását 16 millió forint saját erővel egészítette ki az önkormányzat. 

Szólt arról is, hogy a nógrádi település a napokban ünnepli fennállásának 270. évfordulóját. 

A rendezvényen Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke is gratulált a helyieknek német hagyományaik éltetéséhez, Gulyás Gergely jelenlétét pedig úgy értékelte, hogy a kormánynak fontos a megye és fontos Szendehely. 

Az elnök szavai szerint a magyar vidéken az utóbbi 8-10 évben több minden történt, mint a megelőző 25-ben. Hozzátette, ez azt jelzi, hogy 

a kormány elkötelezett a vidék Magyarországa iránt. 

A rendezvény végén Gulyás Gergely, Altsach Ignác, Skuczi Nándor, valamint Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője rakta le az alapkövét a fogorvosi rendelőnek, amelyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásából építenek majd meg.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában