Diplomáciai botrány

2023.02.08. 22:51

Menczer Tamás: a szlovák külügyminiszter mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerda este bejelentette, hogy Rastislav Kácer külügyminiszter kijelentései miatt berendelte a minisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Kácer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok.

Rastislav Kácer

Forrás: AFP

Fotó: Andrei Punkovschi

Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen

 – írta az államtitkár a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Hozzátette: 

„Kácer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Kácer miniszter úrnak.

A magyar–szlovák partnerség és a V4-es szövetség bőven túléli az olyan figurákat, mint Rastislav Kácer” – szögezte le Menczer Tamás.

Rastislav Kácer a Markíza szlovák televízió Na telo (Testre szabva) plus című kedd esti műsorában úgy fogalmazott: amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor Magyarország részéről Szlovákia területi integritásának megbontására vonatkozó követelés fenyegetne.

Nem sokkal később Kácer kijelentéseit honfitársa, Igor Matovic volt szlovák miniszterelnök is hazugságnak minősítette.

 Matovic Gyimesi György szlovák parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, Kácer durván hazudik, tudatosan félrevezető kijelentéseket tesz és szlovák területek megszerzésének szándékával vádolta meg Magyarországot. A volt kormányfő szerint Kácer – kijátszva a magyarkártyát – összeesküvés-elméleteket táplál a nyilvánosságban. Szerinte ez szorosan összefügg az előre hozott választásokkal. Teszi mindezt a diplomácia első embereként, bizonyítékok nélkül, holott az lenne a feladata, hogy ápolja és tovább mélyítse a már meglévő baráti kapcsolatokat magyarországi szomszédjainkkal – vélekedett. 

Matovic szerint az ilyen vádak durván sértik a diplomáciai szabályokat, ezért felszólította a külügyminisztert, hogy kérjen bocsánatot Magyarországtól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában