A baloldalt támogatja

2022.11.27. 12:02

Biden embere gátlástalanul szervezkedik Budapesten

Az elmúlt években egyre gyakrabban hallani az Egyesült Államok partnerországai részéről azt, hogy dacára a Washingtonhoz fűződő politikai, valamint katonai szövetségesi státuszuknak, a fővárosaikba kirendelt nagykövetek, illetve ügyvivők esetenként kendőzetlenül kritikusak a környezetükkel szemben, mely által gyakran belpolitikai tényezőkké válnak - írja az Origo. Kifejezetten a demokrata elnöklések alatt kirajzolódó nagyköveti magatartásminta éppenséggel Joe Biden amerikai elnök Budapesten állomásozó amerikai nagykövete, David Pressman kapcsán is helytállónak tűnik. Igaz, ő kivételesen gátlástalanul viselkedik, nyilvánvalóan a sokmilliárdos amerikai támogatással lebukott dollárbaloldalt próbálja támogatni.

David Pressman a bemutatkozó filmjében

Ami az Egyesült Államok és hazánk szövetségesi kapcsolatát illeti, túlzás nélkül kijelenthető, hogy a közép-európai régióban Washington számára Budapest mindig is egy kiemelten fontos terület volt, elég csak a közelmúltban itt szolgált amerikai nagykövetek és ügyvivők sűrű körforgását szemügyre venni. Ugyanakkor az elmúlt évtizedben Budapestre kirendelt nagykövetek – vagy éppenséggel ügyvivők – kivétel nélkül akkor tettek meg mindent azért, hogy a magyarországi belpolitikai folyamatokat kommentálják, kritizálják, vagy éppen átformálják, amikor megbízó leveleiket az amerikai baloldal elnökei hagyták jóvá - olvasható az Origo cikkében.

Példának okáért így volt ez a 2010 és 2013 között a Barack Obama által megbízott Eleni Kounalakis nagykövetasszonynál, aki a nemzeti kormány első kétharmados felhatalmazása után az Alaptörvényt érintő indokolatlan kritikája folyományaként aktív szereplőjévé vált a magyar közéletnek. Ám az őt követő ideiglenes ügyvivő, André Goodfriend rövid, de botrányos itt tartózkodása és belpolitikai ténykedése talán a magyar választópolgárok számára még most is könnyedén felidézhető.

Emlékezetes, Goodfriend nevéhez fűződik a magyar közéletben az „amerikai kitiltási ügynek" hazudott, valójában álbotrány,

amelyről később kiderült, hogy a direkt politikai nyomásgyakorláson, valamint a magyar ellenzék segítésén kívül, semmilyen olyan politikai természetű ügylet nem állt a háttérben, amely az Orbán-kormány hatáskörébe tartozott volna.

A destabilizációs kísérlet sikertelenségét hűen érzékeltette, hogy Goodfriend egy másik belpolitikai ügy kapcsán még arra is hajlandó volt, hogy a nagyobb publicitás jegyében megszegje a diplomáciai protokollt, és részt vegyen egy ellenzéki tüntetésen, amely később a Fidesz-székház erőszakos ostromával végződött. Mondani sem kell, az ügyvivő soron következő kollégája, a szintén az Obama-adminisztráció alatt Budapestre delegált Colleen Bell nagykövetasszony idővel elődjeihez hasonlóan viselkedett.

S noha konkrét nemzetközi szerződés tiltja a belügyekbe történő diplomáciai beavatkozást az 1961. évi bécsi egyezmény formájában – amelyet egyébként mind Washington, mind pedig Budapest is ratifikált –, minden jel arra enged következtetni, hogy Joe Biden embere, David Pressman amerikai nagykövet tovább ápolja Budapesten a baloldali diplomata kollégáinak örökségét.

Mint ismert, Pressman – aki egyébként annak a Just Security nevezetű nemzetbiztonsági témákkal foglalkozó online fórum tanácsadói elnökségének a tagja, amelyet a Soros György alapította Open Society Foundations (OSF) is anyagilag támogat – már a budapesti kiküldetését megelőzően megszegte a diplomáciai protokollt. Ugyanis az Egyesült Államok Szenátusának külügyi bizottsági meghallgatásán nemcsak, hogy vitatta a magyar jogállamiság sértetlen mivoltát, hanem mint azt többek között mondta, „eufemizmusnak tartja azt, ha valaki hanyatló demokráciáról beszél hazánkkal kapcsolatban, hiszen az leplezi a sajtószabadság leépítése, az igazságszolgáltatás befolyásolása mögött meghúzódó szándékosságot".

Azonban Biden embere a hazánkba érkezését követően sem tartotta magát a hivatalára vonatkozó nemzetközi egyezményekhez, valamint szerződésekhez, ugyanis nemrég azzal hívta fel az irányítása alatt álló Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségére a figyelmet, hogy az egy, a vezető kormánypárti politikusokat és különböző közéleti véleményformálókat negatív színben feltüntető videót tett közzé a közösségi médiában. Ezt követően pedig a nagyköveti státuszát felhasználva egy bizalmas megbeszélést folytatott két magyar bíróval, akik az Országos Bírói Tanács tagjai.

Feltűnő, hogy ez efféle magánbeszélgetésekben Pressman úgy tűnik, kifejezetten járatos, hiszen egyrészt annak az International Bar Association emberjogi bizottságának a társigazgatója, melynek alapítószervei között szintén feltűnik a Soros-féle OSF, másrészt évekig annál a Bois Schiller & Flexner nevű ügyvédi irodánál dolgozott, amely Joe Biden jelenlegi demokrata elnök több ízben is kompromittálódott fiát, Hunter Bident is foglalkoztatta.

Ha valakiben ezek után továbbra is kétely merülne fel Biden emberének politikai meggyőződése, illetve nemzetközi politikában kialakított pozíciója kapcsán, annak érdemes felidézni, hogy Pressman az imént említett korábbi ügyvédi iroda megbízásából azt az Alexander Vindman nevű amerikai alezredest is képviselte, aki a Donald Trump korábbi elnök elleni mondvacsinált impeachment eljárásban Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnök védelmére kelt azért, hogy megóvja Joe Biden addigra már kínos hírekkel összefüggésbe került fiát, Hunter Bident.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában