LIBE-jelentés

2021.11.30. 19:08

Konzervatív EP-képviselők közleményben álltak ki a kormány mellett

A hazánkba látogató LIBE bizottság jobboldali tagjai szerint az ő véleményük nem került bele a misszió végkövetkeztetéseibe.

Ahogy azt a Magyar Nemzet korábban megírta, hétfő este az Európai Parlament állampolgári jogi (LIBE) szakbizottságában a testület szeptember végi, magyarországi jogállamisági missziója került terítékre. A Zöldpárti delegációvezető, Gwendoline Delbos-Corfield ugyanis elkészítette összegző jelentését a jogállamisági vizitről, amely – kisebb meglepetésre – lesújtó véleményt fogalmazott meg hazánkról – írja a Magyar Nemzet.

A politikus, az EP magyar dossziéjának felelőse arra is ígéretet tett, hogy az uniós parlament mielőbb újabb jelentést szövegez meg Magyarországról – ebben a missziót összegző dokumentum elemei hangsúlyosan szerepet kapnak. Nem titkolt cél, hogy az Európai Parlament a hetes cikkely szerinti eljárásban és a jogállamisági rendelet körüli vitában egyaránt nyomást gyakoroljon.

A magyar missziót összegző, több mint harmincoldalas dokumentum olyannyira egy tőről fakadó véleményeket fogalmaz meg, hogy a hazánkba látogató LIBE-delegáció konzervatív tagjai, Nicholas Bay, a francia Nemzeti Tömörülés, valamint Jorgé Buxadé, a spanyol Vox EP-képviselői kedden közleményben tudatták:

elhatárolódnak a LIBE bizottságban megfogalmazott jelentéstől.

Mint arra emlékeztettek, a szeptember 29. és október 1. közötti, úgynevezett tényfeltáró látogatás nem szolgált mást, minthogy az európai baloldal megpróbálja bizonyítani az előzetesen már megfogalmazott, politikai indíttatású rágalmait.

– Mi Magyarországon azt tapasztaltuk, hogy – más, az állandó támadásokból kimaradó tagállamokkal ellentétben – a közbeszédben sokféle vélemény helyet kap és minden szervezet szabadon véleményt formálhat. A magyar alkotmányos intézmények munkája kiegyensúlyozott, magas szakmai színvonalon, mindenféle politikai beavatkozás nélkül végzik a munkájukat. Végtelenül sajnáljuk, hogy a baloldali képviselők által összeállított jelentés következtetései kizárólag a magyar kormánnyal szemben nyíltan kritikus szervezetek és személyiségek véleményét tükrözik, és nem vesznek figyelmembe más hangokat. Kifejezetten sajnáljuk azt is, hogy a mi álláspontunk sem jelenik meg megfelelően – írták a képviselők, hozzátéve: kérvényezték a szakbizottságban, hogy jelentés következtetéseiben szerepeljen, hogy elhatárolódnak a dokumentum tartalmától.

Egyértelműen elhatárolódunk tőle, és aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy az uniós intézmények egyre gyakrabban avatkoznak be tagállamok belügyeibe

– zárul Bay és Buxade közös nyilatkozata.

Emlékezetes, a héttagú LIBE-delegációban mindössze a két politikus képviselte a konzervatív véleményeket. Ráadásul a Momentum elnöke, Donáth Anna is helyet kapott a vizsgálódó EP-csoportban.

Levélben is jelezték, hogy kimaradt a véleményük

Bay és Buxade egyébként a LIBE elnökének, a spanyol baloldali Juan Fernando López Aguilarnak levélben is megfogalmazta az ellenérzéseit a vizit egyoldalú következtetéseivel kapcsolatban.

A Magyar Nemzet látta a múlt heti keltezésű levelet, amelyben azt írták:

egyetlen észrevételük sem került bele a végső szövegbe, így kérik, hogy a szakbizottság elnöke legalább az attól való elhatárolódáshoz való jogot biztosítsa számukra.

Nicholas Bay a levélben egyúttal emlékeztette López Aguilart arra, hogy 2018-ban egy lengyel tényfeltáró misszió alkalmával a lengyel jelentésbe bekerülhetett, hogy nem ért egyet annak tartalmával.

A Magyarországról szóló újabb LIBE-jelentés ezen a linken olvasható.

Borítókép: Jorge Buxade Villalba a spanyol Vox EP-képviselője 2020. február 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában