Ország-világ

2019.06.04. 20:16

Rejtély az ódon templomban: felnyitották az ezeréves szarkofágot

A tudósok arra kíváncsiak, hogy a koporsó valóban az 1021-ben elhunyt Erkanbald érsek földi maradványait rejti-e.

MTI

Felnyitottak egy ezeréves szarkofágot a németországi Mainz legrégebbi templomában, hogy megtudják, valóban az 1021-ben elhunyt Erkanbald érsek földi maradványait rejti-e a koporsó.


Ha igazolódik a feltevés, meglesz a bizonyíték arra, hogy a jelenleg a helyi evangélikus gyülekezet kezelésében lévő Johanniskirche, a 910-ben felszentelt Szent János-templom volt a rómaiak által az i.e. 1. században alapított rajnavidék-pfalzi város első, eredeti székesegyháza, nem pedig a jelenlegi dóm, a később épült Szent Márton-katedrális, amely 1036 óta püspöki székhely.


A 11. századi kőkoporsót 2017-ben fedezték fel. Kedden felemelték a szarkofág hétmázsás fedelét és egy 14 főből álló tudóscsoport azonnal hozzálátott a maradványok vizsgálatához, hogy a levegővel való érintkezés minél kevesebb kárt okozzon a maradványokban.


A koporsóban talált ruhamaradványok és a koporsó fekvése alapján azt már megállapították, hogy egy papi személy sírjáról van szó. A fej és a combok alsó része körül aranyszegélyt találtak, vélhetően egy fejfedő és egy papi ruha tartozékát. Ezen kívül az elhunytat a templom középső hajójában temették el, keletre, vagyis a főoltárra néző irányban.


Találtak a koporsóban szövetfoszlányokat és egy finom kidolgozású szövetcipőből származó maradványokat is - közölte a kutatócsoport vezetője, Guido Faccani.


Faccani szerint a halottat a temetéskor valószínűleg égetett mésszel fedték be, hogy felgyorsítsák a holttest bomlását.


A koporsó belsejében megmunkálás nyomaira bukkantak, ezek még további vizsgálatra szorulnak.


Az elkövetkező napokban további fémmaradványok után kutatnak, a koporsóban talált szövet- és csontmaradványokon pedig DNS-vizsgálatot és kormeghatározást végeznek.


A szarkofág rejtélyének megfejtésében 14 tudós vesz részt, köztük régészek, antropológusok, fémrestaurátorok és textilelemzők.


A gondosan dokumentált munkálatok befejezése után a koporsót visszazárják az elhunyt nyugalmának megőrzése céljából.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában