Ország-világ

2019.05.03. 10:12

2020-tól az lehet a választási listán elnökjelölt Kaliforniában, aki közzétette adóbevallását

A kaliforniai szenátus csütörtökön törvényjavaslatot fogadott el arról, hogy a 2020-as választásokon az elnökjelölti listán csakis azok szerepelhetnek, akik öt évre visszamenőleg közzétették adóbevallásukat.

MTI

A törvényjavaslatot nagy többséggel, 27:10 arányban fogadta el a helyi szenátus, elemzők szerint válaszként arra, hogy Donald Trump elnök kijelentette: más elnökjelöltektől eltérően ő nem kívánja nyilvánosságra hozni az adóbevallását, mert azt szerinte még mindig vizsgálja az adóhatóság. 


Ha a törvényjavaslat a kaliforniai kormányzó aláírása után hatályba lép, és Donald Trump változatlanul nem hozza nyilvánosságra az adóbevallását - a törvény megkövetelte öt évre visszamenőleg - akkor előfordulhat, hogy a neve nem fog szerepelni az elnökjelölti listán az előválasztáson Kaliforniában.


A nyugati parti állam az Egyesült Államok legnépesebb tagállama, és az első között tartja meg az előválasztásokat.


"Mi úgy hisszük, hogy Donald Trumpnak - ha valóban nincs semmi rejtegetnivalója - elő kell állnia az adóbevallásaival" - jelentette ki az amerikai sajtónak Mike McGuire helyi demokrata párti politikus, aki a törvényjavaslat egyik előterjesztője volt. 


A kaliforniai szenátus mind a tíz republikánus politikusa a törvényjavaslat ellen voksolt. Brian Jones, a helyi republikánusok egyik szenátora szerint ez a törvényjavaslat rossz politikai lépés, amint fogalmazott: "árt a kaliforniaiaknak". 


Az állam törvényhozása egyszer - 2017-ben - már megszavazott egy hasonló törvényjavaslatot, de azt az akkori kormányzó, a demokrata párti Jerry Brown megvétózta. Brown szintén nem kívánta közzétenni az adóbevallását. 


A jelenlegi kormányzó, a demokrata párti Gavin Newsom szóvivője közölte: a megszavazott törvényjavaslat már megérkezett a kormányzói hivatalba, és a kormányzó érdemei szerint fogja azt elbírálni.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában