Ország-világ

2018.03.20. 07:25

Erős közepes hótolásból - több szóróanyagot és gépet vetettek be megyénkben

Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében az emelt állami finanszírozás révén több sót és kálcium-klorid oldatot vethettek be a szakemberek. Az autósok mosolya mégsem őszinte: a tél első, február eleji támadásakor nem sikerült jól a nyitány. A nehéz kezdet után a Magyar Közút "rendezte sorait". Hírgrafika.

Szeghalmi Balázs

Felkészülés


A szokatlanul meleg január után váratlanul ért bennünket az igazi tél februárban. Az első hó február 7-én esett Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében. Ne szépítsük: a 7-8 cm-es hótól káosz alakult ki az utakon. Sok volt a baleset, a sózás alig éreztette hatását, Hofi jól ismert poénja szájról szájra járt: "felkészültünk a télre, csak hóra nem számítottunk". A kisalfold.hu Facebook-oldalára érkezett Olvasói hozzászólásokból az látszik, hogy az M1-es autópályán és a főutakon a februári végi hófúvás idején már elfogadható körülmények között lehetett közlekedni.

 

Akcióban a Magyar Közút munkagépei. Az idei tél során a soproni járásban több falvak közötti összekötő utat le kellett zárni. Fotó: Magasi Dávid

Akcióban a Magyar Közút munkagépei. Az idei tél során a soproni járásban több falvak közötti összekötő utat le kellett zárni. Fotó: Magasi Dávid


Kétszer több anyag


A februári végi zord hidegben nem történt több baleset, mint az átlagos napokon. Itt kell megjegyezni: mínusz 8 fok alatt nem segít a sózás, mínusz 3-4 fok a határvonal, amikor még hat a szóróanyag. A körülmények az ideálistól messze voltak, jóval lassabban lehetett haladni, a szél pillanatok alatt visszahordta a havat az útra. Különösen a soproni járásban, ahol jelentős hótorlaszok alakultak ki.


A kommentek alapján a legtöbb panaszt a nagy települések úthálózata kapta. A városokban a Közút csak a magasabb rendű utakat kezeli. Ha mégis önkormányzati utakra "tévednek", akkor elől felhúzzák a lapátot, hátul pedig zárják a sószórót. "Bár a 2017-2018-as téli szezon nem ért véget, eddig kétszer több síkosság-mentesítő anyagot használhattunk fel Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében, mint egy éve. A két megyében összesen 18 új járművet helyeztünk forgalomba" - tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól.


Segít a traktoros


"Abban az esetben, ha a téli időjárási körülmények nem az egész országot sújtják, akkor élünk a gépeink megyén vagy országon belüli átcsoportosításával. A soproni járásban tapasztalt hófúváskor Kecskemétről és Soltról érkezett hómarók segítettek" - mondta a Közút kommunikációs vezetője. Szükség esetén a Közút egyéni vállalkozókat is megbíz. Igaz, több traktoros akkor is segít a bajba jutottakon, végzi az utak tisztítását a hótól, ha nem kap érte pénzt.

Közösségben az erő


Eshet a hó, hordhatja a havat, pozitív példa Pázmándfalu. A településen havazást követően szinte mindig tükörsima úton közlekedhetünk. Mi a titkuk? - kérdeztük Nagy Imre Gusztáv polgármestertől. "Egy vállalkozóval kötöttünk szerződést, neki két lokálpatrióta traktoros segít. Ha hófelhőkről hallanak az időjárás-jelentésekben, már szolgálatba is helyezik magukat" - hallottuk. A faluban "csak" tolják a havat, sót nem vetnek be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában