Ország-világ

2017.09.12. 20:18

A munkanélküli németek egy részét érdemes idősgondozóvá átképezni

A megfelelően átképzett munkanélküliek nagy arányban, hosszú távon el tudnak helyezkedni az idősgondozás területén Németországban - derül ki a nürnbergi munkaerő-piaci kutatóintézet (Institut für Arbeitsmarkt und Berufsforschung) kedden ismertetett adataiból.

Mivel az idősgondozás területén jelentős hiány van Németországban, ezért akár a teljes átképzés, akár a rövidebb továbbképzéseken való részvétel jelentősen javítja a munkanélküliek foglalkoztatási esélyeit. A korábban munkanélküliek közül a teljes átképzésben résztvevők 70 százaléka, míg a rövidebb továbbképzésben részesülők nagyjából fele hosszú távon el tud helyezkedni az ápolás területén - állapítja meg a nürnbergi kutatás.


Az öregedő, ápolásra szoruló népesség növekvő részaránya miatt Németországban egyre nagyobb igény van az idősek ápolásához, gondozásához értő szakemberekre, a tanulmány szerzői szerint ezért lenne kívánatos, ha a munkanélküliek egy részét az idősgondozás felé terelnék a német munkaerő-piacon.


A nürnbergi munkaerő-piaci kutatóintézet adatai szerint 2050-re 30 százalékra emelkedhet a 65 év felettiek aránya a német társadalomban.


2016 júniusában 100 szakképzettséget igénylő idősgondozói állásra 38 megfelelő képzettségű munkanélküli jutott, ekkor 11 ezer 700 betöltetlen meghirdetett idősgondozói állást regisztráltak, ez is azt mutatja, hogy már most sincs elegendő szakképzett idősgondozó az országban.


A német ágazati tanács becslései szerint mintegy 100 ezer ápoló hiányzik összesen a német munkaerő-piacról, azonban pontos számok nem állnak rendelkezésre, szervezetenként más-más a becsült hiány.


Hermann Gröhe, német szövetségi egészségügyi miniszter a Rheinische Postnak nyilatkozva kedden elmondta: jelenleg 139 ezren vesznek részt valamilyen ápolási terület képzésében, ez a szám még sohasem volt ilyen magas, a német kormány azon dolgozik, hogy az ápolói pálya vonzóbbá és anyagilag megfelelően megbecsültté váljon. Nagy különbségek vannak tartományonként az idősgondozói fizetésekben - tette hozzá a miniszter: míg például egy bajorországi szakember havi 2900 eurós fizetéssel számolhat, egyes keleti tartományokban a 2000 eurót sem éri el az idősgondozók havi juttatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában