Ország-világ

2017.04.06. 08:24

Teszteltük az ADÓtraffipaxot - eláruljuk, miért olvasható kevés megyei infó az oldalon

Új, ADÓtraffipax nevű szolgáltatását egy hónapja indította útjára a NAV. Az itt látható információk hasonlítanak a rendőrség traffipaxos előjelzéseihez. Tájékoztatásnak jó, de készpénznek nem szabad venni, mivel máshol, más időpontban nyugodtan történhetnek ellenőrzések.

Szeghalmi Balázs

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága március elején jelezte, hogy a nőnapi termékeket (virág, édesség, ajándéktárgyak) árusítókat, valamint a szépészeti szolgáltatásokat nyújtókat kiemelten ellenőrzik. Azóta eltelt egy hónap, de újabb megyei akcióról nem adott hírt az ADÓtraffipax. Megkérdeztük, miért.


Piacozók figyelmébe


"Az ADÓtraffipax a jogkövető magatartás elősegítésének egyik új eszköze. Ez nem jelenti azonban azt, hogy csak a világhálón előre megadott helyszíneken és időpontokban történnek ellenőrzések. Ezeken túlmenően folyamatosan végzünk revíziókat" - kezdte Kovács Mária, a megyei adó- és vámigazgatóság szóvivője.


Egy biztos: az NAV felülvizsgálja azokat az adózókat, akiknél az online pénztárgép, illetve EKÁER adatok alapján visszaélés gyanúja merül fel. A korábbi évek ellenőrzési tapasztalatai szerint azonban vannak olyan helyszínek (piacok, vásárok, ideiglenes kitelepülések, építkezések), ahol az előzetes elemzésre nincs lehetőség. Ezért az adóelkerülés szempontjából kockázatosabb megyei területeken (győri és soproni vásárcsarnok, ETO Park melletti piac, Tarcsay úti piac) hétköznap és hétvégén gyakorlatilag mindig számíthatnak revizorok felbukkanására vállalkozások.


33 millió forintos bírság


Az első Győr-Moson-Sopron megyei tapasztalatok a nőnapi ADÓtraffipax jelzés esetében kedvezők voltak. A március 8-án ellenőrzött üzletek húsz százalékában tártak fel mulasztást az adóellenőrök. 2015-ben ez az arány negyven, 2016-ban ötven százalék volt a nőnapkor. Az adatok azt igazolják, hogy többen számítottak az ellenőrzésekre és így többen tettek eleget kötelezettségeiknek. Igaz, könnyen lehet, hogy az ADÓtraffipax mellett a korábbi évek büntetési tételei hangsúlyosan "segítették" a jogkövető magatartást most.


A legutóbbi, kiértékelt megyei átfogó ellenőrzés-sorozat eredménye szerint 220 helyszíni ellenőrzésből a megyei revizorok minden második esetben tártak fel mulasztást. A kiszabott bírság összege meghaladta a 33 millió forintot. Hat esetben az ismételt mulasztókra több napos üzletzárás is várt.


Futótűzszerűen terjedő hírek


"Nem tart attól a NAV, hogy az ADÓtraffipax révén csökken az ellenőrzések hatékonysága?" - vetettük fel. "A hatás hasonlítható ahhoz, amikor a NAV piacokon ellenőriz. A revizorok bemutatkozása után futótűzszerűen elterjed a jelenlétük híre. Ilyenkor az online pénztárgépek forgalma megsokszorozódik, az addig üres nyugtatömbök telni kezdenek. A kereskedők a revizori jelenlét hatására betartják a szabályokat. Ez a célunk az internetes alkalmazással is. A pénztárgép adatok és az ellenőrzések tapasztalatainak elemzése jó alapot ad a kockázatos tevékenységi körök, helyszínek kiválasztásához" - válaszolta Kovács Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában