Ország-világ

2017.04.26. 01:26

A Bakonyvasút napját rendezik most szombaton

A Bakonyvasút Napját az idei évben vasúttörténeti kiállításunk helyszínén, Porva-Csesznek megállóhelyen tartjuk majális formájában.

Szeghalmi Balázs

Az ünnepi rendezvény 10:00-kor lesz Porva-Cseszneken, így Győr felől a 7:25-kor induló, Veszprém felől a 8:15-kor induló vonatokkal célszerű a helyszínt megközelíteni.


A program 10 órától a következő:


- a vendégek köszöntése, a vasút és a Szövetség elmúlt egy évének értékelése (Bödecs Barnabás, a szövetség elnöke)


- a Bakonyvasút szerepe, jövője európai szemmel (meghívott vendégünk Dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió Oktatási Biztosa)


- a Bakonyvasút Szövetség 2017. április 15-én végződött, bérletes utasoknak meghirdetett ajándék akció nyereményeinek átadása, kérjük a nyertesek lehetőségük szerint jöjjenek el a helyszínre.


- az új tablók és szerzemények ünnepélyes átadása (meghívott előadó Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója)


- Dr. Rómer Flóris és Dr. Darnay-Dornyay Béla emléktáblájának megkoszorúzása


A beszédekkel párhuzamosan, egész estig emellett színes programválasztékkal kedveskednek az érdeklődőnek:


- 11:30 perckor vasúttörténeti túra indul Porva-Csesznek- Hódos-ér- Vinye- Porva-Csesznek útvonalon Mészner Viktor vezetésével, ahol a csatlakozók megismerhetik az egykori Hódos-éri kisvasút történetét és nyomvonalát, és számos érdekességet hallhatnak a Bakonyvasútról, építéséről, melynek egyes elemeit a helyszínen meg is csodálhatnak. A túra hossza Vinyéig 7,5, Porva-Csesznekig kb. 13 km hosszú. A túrán a részvétel ingyenes.(Igény esetén a 11:43-kor érkező vonatot bevárják.)


- Egész nap: Én vonatom "aszfalt" rajzverseny a peronon, a résztvevők hűtőmágnest kapnak, eredményhirdetés óránként, a díjazott meglepetés ajándékot kap!


- Egész nap (és május elsejéig): Kézi hajtányozás Porva-Cseszneken! A méltán népszerű, és ritkán látott kis piros hajtány újra Porva-Cseszneken lesz, és lehetőség lesz azt kipróbálni a használaton kívüli második vágányon. 


- Egész nap: Mókuspróba 3-tól 99 éves korig, szórakoztató feladatokkal, kihívásokkal, nyereményekkel a vendégháznál.


- Kötélpálya és csúszó kötélpálya a Cuha fölött 10 órától, kihívás fiataloknak, idősebbeknek egyaránt.


- A nap folyamán folyamatos filmvetítés a kiállításnál, korábbi nosztalgiavonatokról készült videókat,drónfelvételeket, vasúttörténeti kisfilmeket nézhetnek meg a látogatóink.


- A büfében sör és virsli, kibővített kínálattal várjuk a kedves résztvevőket.

A vasúttörténeti túrán való részvétel díjtalan, a hajtányozás, a mókuspróba és a kötélpálya igénybe vételének díja 300 Ft/fő mely összeggel a rendezvény lebonyolítását támogatják. A kiállítás megtekintése és a további programpontok ingyenesek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában