Ország-világ

2016.03.23. 09:31

Tavasz panasz nélkül

Edzésre, sétára hívogatnak a tavaszi napsütésben a parkok, terek, de minden korosztály csak fokozatosan engedjen a csábításnak. A változások megterhelik szervezetünket, ahogy a hétvégi óraátállítás is.

Kiss Tímea

Edzés, napfürdő, fűnyírás – olvasónk, [namelink name="Tabajdi Zoltán"] erre esküszik. Életmódunk változik elsősorban a tavasz beköszöntével. Kedvezően hat szervezetünkre, ha többet tartózkodunk a friss levegőn, ám megviseli, ha a (karcsúsító) tréning mellett nem gondoskodunk nyomelem-, illetve ásványianyag-utánpótlásról – a kalcium-, a magnézium- és cinkszükségletünk is megnövekedhet. És hiába süt többet a nap, a D-vitamint április végéig érdemes szedni.

 Titokban oldódó vitaminok

Ha célzott vitaminkúrát tartunk, vagy tudatos, friss zöldségfogyasztásba kezdünk, jusson eszünkbe: a vitaminok egy része vízben (a B-vitaminok mellett a C-, a H- és a P-), a másik zsírban (A-, D-, E-, F- és K-vitamin) oldódik.


– Akkor lesz hatékony a vitaminbevitel, ha változatos táplálkozás és megfelelő folyadékbevitel kíséri – utalt arra [namelink name="dr. Ladóczky-Hulló Daniella"] reumatológus, immunológus, hogy máskülönben ablakon kidobott pénz a vitaminkúra.

Baleseteket okoz az óraátállítás

Hogy a hétvégére, azaz március 26-áról 27-ére virradó éjszakára eső óraátállítás kit mennyire visel meg, az az egyéni érzékenységen múlik. (Amellett, hogy drámai a gondolat: egy órával kevesebbet alhatunk, hajnali 2-ről 3-ra ugrik a mutató.) A szakorvos azt senkinek nem javasolja, hogy kávéval vagy energiaitallal próbálja ébren tartani magát.

Tavasszal nem elég a változatos étrendre és a megfelelő folyadékfogyasztásra figyelni. A friss levegőn végzett mozgáshoz fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket. FOTÓ: Dreamstime

Tavasszal nem elég a változatos étrendre és a megfelelő folyadékfogyasztásra figyelni. A friss levegőn végzett mozgáshoz fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket. FOTÓ: Dreamstime

– A friss, citromos limonádé és a zöld tea is felpörget. De érdemes rápihenni a változásra – magyarázta Ladóczky-Hulló Daniella, akinek javaslatát több kutatás is alátámasztja. 2013-ban michigani, 2015-ben pedig finn orvosok mutattak rá: a nyári időszámításra való átállás után nő a szív- és érrendszeri eredetű panaszok száma, és több a közlekedési baleset is.

Lépésről lépésre a napsütésben

– A hormonműködés és a vérnyomásváltozás ritmusát megtöri az óraátállítás, a rendszeres gyógyszeres kezelésre szorulóknál is eltolódik a pirulák bevétele. Mindenkinek fokozatosan ajánlott átállni – tanácsolta a reumatológus, immunológus.


Más változások, főleg az időjárásé, és a merülő vitaminkészletek is megterhelik a szervezetet. Ennek tudatában az idős emberek lépésről lépésre terheljék testüket, ne kilométeres sétákkal kezdjék a tavaszt. A kicsik is megindulnak az első napsütésben: őket akár fényvédő krémmel is érdemes felszerelni. Emellett vegyük számításba: a több szaladgálás több energiát igényel, ezért hamarabb megéheznek, megszomjaznak.

 Zöldségboom


Saláta- és retekáradat csábítja a Mars vagy a Szent István téren piacolókat. A friss spenót a K-vitamin bajnoka, a petrezselyemzöld karotinban és B1-, B2-vitaminban gazdag, a fejes saláta kiváló biotinforrás, a zeller B6- és E-vitaminban erős. Ne csak a húsvéti sonkához kanalazzunk tormát: egy adag – a benne található glikozidoknak köszönhetően – baktérium- és vírusölő hatása fél napig is kitart. Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb vegyszerrel kezelt zöldséget válasszunk, a kisgyerekeknek pedig csak biztos forrásból származó zöldségeket adjunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában