Ország-világ

2015.08.03. 19:15

A jó egyszerűen nagyszerű

Nagy Eszter zsűritagként dönt a Kisalföld legfinomabb kenyeréről.

Rimányi Zita


– Egyik kedvenc kenyerem még üresen is jóízű, azaz ha magában fogyasztják, nem étel mellé eszik vagy vajjal megkenve, esetleg szendvicsnek elkészítve, akkor is – állítja Nagy Eszter, akit zsűrizni kértünk fel a Kisalföld Kenyere 2015 versenyben.

A környéken készülő legfinomabb kenyeret szeretnénk megtalálni, ehhez kértük olvasóink segítségét és a verseny zsűrijét szakemberek is segítik. Köztük a győri Nagy Eszter, aki hobbiszakácsként nevezett be az RTL Klubon jelentkező gasztronómiai tehetségkutató tévéműsorba. Harmadik lett A konyhafőnökben és már séfek is elismerik tudását.

Finom és tápláló

– Nem tagadom, husi gyerek voltam. Ezt persze már nehéz elképzelnie annak, aki most lát, de szívesen beszélek erről, mert talán a példám segíthet néhány embernek, aki változtatni szeretne az életén, alakján. Én akkoriban a súlyfeleslegem miatt egy karácsony után döntöttem úgy: itt a vége. A szénhidrátok fogyasztását fogtam vissza jelentősen. A köretektől, a tésztáktól, a pizzától, a fehér kenyértől váltam meg. Nehéz volt, de magam jöttem rá, milyen fontos mindannak az összetételére figyelnünk, amit megeszünk – hangsúlyozta Nagy Eszter. Ma már persze olykor fehér kenyeret is fogyaszt a magos barnák mellett.

S ami nála a leglényegesebb: csak azért, hogy egészségeset egyen, nem enged az élvezeti értékből. A kettő együtt az igazi szerinte: finom és tápláló is legyen az étel. S meggyőződése, hogy egy teljes kiőrlésű, mondjuk egy rozsos-szezámmagos vagy egy szénhidrátcsökkentett kenyér is ízletes lehet, ugyanúgy jóleshet, mint a klasszikus fehér kenyér. Igaz, ezeket szerinte nehéz összehasonlítani egy versenyben, és máshol is van a helyük étkezésünkben. Más ételekhez valók. Eszter szerint azonban mindegyikhez csak minőségi alapanyagokat szabad felhasználni és elkészítésüknél érdemes elkerülni a felesleges adalékokat.


Az otthoni sütés öröme

– A jó kenyér egyszerűen nagyszerű, azaz alapvetően nem nagyon kell hozzá más a liszten, a vízen, a kovászon kívül. Amikor neves szakemberekkel együtt próbálhattam ki a kenyérsütést, ezt tapasztaltam. Egyébként eddig ezzel ritkán foglalkoztam, pedig az is nagy élmény, ha olykor otthon házilag készítünk kenyeret. Jóleső érzés, hogy saját munkánk eredményét fogyaszthatjuk el a családdal együtt. Javaslom, hogy erre időnként szánjanak időt a háziasszonyok. Én is ezt fogom tenni többször is az elkövetkezőkben a gyerekeimmel, élvezik a dagasztást. Nem akkora macera, mint sokan gondolják – fogalmaz Eszter. Nagy különbség lehet szerinte kenyér és kenyér között. A minőség, a pék gondossága, tapasztalata, gyakorlata szempontjából és aszerint is, hogyan ízesítik. Annyiféle módon teszik ezt ma már, olívával, tökmagolajjal, hagymával és még sorolhatnánk. S az se elhanyagolható, hogy néz ki a kenyér. Amíg nem kóstolja meg az ember, addig „látásra" dönt. Ezt is figyelembe fogja venni Eszter a zsűrizéskor.

Magában is fogyasztható

– Egyik kedvencem még üresen is jóízű, azaz ha magában fogyasztják, nem étel mellé eszik vagy vajjal megkenve, esetleg szendvicsnek elkészítve, akkor is. Olyan a formája, mint egy cserépnek és egészen sötét színű, tömött állagú. Ausztriában készítik, répát is reszelnek bele. Már egy-két szelettől jóllakik az ember, akkor is, ha mást nem eszik – mondta el Eszter. Több sütési, főzési tanácsát is elolvashatják Facebookon vezetett naplójában (CreativeChef Eszter).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában