Ország-világ

2015.07.20. 21:14

Nemcsak a túlzott tejsavképződés okozza az izomlázat

Mindenki által jól ismert jelenség a megterhelő izommunkát, edzést követő fájdalom. Főként az edzetlen egyéneket érinti, de természetesen létrejöhet élsportolóknál is, amennyiben masszív edzést végeznek.

Dr. Schendl Roland

A jelenség hátterében a tejsav felszaporodása áll, ennek savas, irritatív hatása váltja ki a fájdalmat. A tejsav felszaporodásának az az oka, hogy a megerőltető izommunkánál a vérkeringés nem képes elegendő oxigént szállítani az izmokhoz, ezért elindul az oxigénmentes, azaz anaerob anyagcsere, amely során a tápanyagok energetikailag kedvezőtlenebb tejsavvá tudnak csak lebomlani.

A legújabb kutatások azonban kétségbe vonják a tejsav kizárólagos szerepét. Újabban a túlzott megerőltetés által okozott apró izomsérülések és az általuk keltett gyulladás szerepét hangsúlyozzák.

Edzés előtt melegítsünk 

A megelőzésben elsődleges szempont a felelősen végzett edzés és a fokozatos terhelés. Nagyon fontos a bemelegítés. Sokan elmulasztják, pedig az izmok hirtelen, gyors terhelése rendkívül káros. Ráadásul a legtöbb esetben pont azok nem foglalkoznak a bemelegítéssel, akik edzetlenek, és izomzatuk, ízületeik nincsenek hozzászokva a terheléshez. Náluk a fellépő káros hatások hatványozottan érvényesülnek, a negatív következmények pedig könnyen kedvét szegik a kezdőknek. Természetesen az összes óvintézkedés ellenére is kialakulhat izomláz. Megszüntetni többféle módon is lehet.

 

Ne essünk a testünknek!

 

Nem igaz, hogy akkor jó, ha fáj

Régóta ajánlott eljárás például, hogy a fájdalmas izomcsoportra rádolgozunk, azonban a korán elvégzett ismételt izommunka káros lehet, ugyanis fokozhatja az izomrostok károsodását. Mindenképpen ajánlott legalább 48 óra pihenés, mivel a vizsgálatok azt támasztják alá, hogy a harmadik naptól károsodás nélkül elvégezhetők a kis súllyal végzett könnyített mozgások, illetve a nyújtógyakorlatok.

Óvatosan a masszázzsal

Emellett jótékony minden olyan eljárás, amely növeli az izmok vérkeringését, illetve gyulladáscsökkentő hatású. Ilyen a váltott hideg-meleg vizes fürdő, a szaunázás, a különféle sportkrémek, gyulladáscsökkentő ke-
nőcsök használata vagy a masszázs.
Megjegyzendő azonban, hogy a korai, erőteljes masszázs a sérült és meggyengült izomrostok további károsításával nem előnyös. Jótékony lehet még a magas antioxidáns-tartalmú ételek, italok fogyasztása is.

(Szerzőnk ortopéd-balesetsebész szakorvos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában