Ország-világ

2014.11.16. 08:20

Közfelháborodás - Tüntetők Győrben, Mosonmagyaróváron, Sopronban - újabb fotók és videó

A szónoklatot többször taps és "Orbán, takarodj" rigmus szakította meg Győrben.

kisalfold.hu

 

Sopron - Rendbontás nélkül

Vörös Viktor beszédét követően a mikrofon elé állt és összességében a kormány távozását követelte Jakál Adrienn (Együtt), Szalai László (DK), Tutunzisz Ákos szociális munkás, a hajléktalan ellátás egykori vezetője, valamint egy civil felszólaló. Üdvözlő mondatot szólt Szakács Gyula, az LMP ismert megyei politikusa is.

Közfelháborodás Napja Sopronban



A Közfelháborodás Napján Sopronban együtt tüntetettek a Párbeszéd Magyarországért, a Demokratikus Koalíció, valamint a Jobbik szimpatizánsai.

A tüntetés negyed hétkor, mindenféle rendbontás nélkül véget ért. A tömeg oszolni kezdett és hazamentek.

Győr - Kormányellenes




Tüntetés Győrben a Közfelháborodás Napján

Győr - 350-en a Városházánál

Győrben mintegy 350-en gyűltek össze a Városház téren hétfőn este hat órakor, a Közfelháborodás Napján tartott tüntetésen. A demonstrációt a Facebook közösségi oldalon magánszemélyként Takáts Gergely szervezte. A Kisalföld kérdésére hangsúlyozta: nem kötődik pártokhoz, és a jelenlegi ellenzéket is elfogadhatatlannak tartja. A tömeg előtt mondott beszédében hosszasan sorolta a kormány igazságtalan intézkedéseit, így például a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítását, a munkanélküli ellátás idejének lerövidítését, a jövő évre tervezett adóváltoztatásokat, a szerinte felesleges stadionfejlesztési programot. A szónoklatot többször taps és "Orbán, takarodj" rigmus szakította meg.

A résztvevők elénekelték a Himnuszt, majd önként jelentkezők szólaltak fel. Volt olyan, aki más – a közoktatás átalakítását bíráló – beszédét olvasta fel azzal, hogy az illető félti az állását.

Közfelháborodás Napja Győrben

Mosonmagyaróvár - Helyi ügyekről beszélgettek

18.12 - ˝Nagyon jól sikerült ez a demonstrációnk, és hangsúlyoznám, hogy az MSZP mindenképpen a demokrácia és az erőszakmentesség híve - értékelt a kisalfold.hu-nak [namelink name="Kovács Tamás"], a megmozdulást szervező helyi MSZP képviselője. - Az közel 60-70 ember, aki ma itt megjelent, elmondhatta a véleményét, és egyetértettünk abban, hogy ez így nem mehet tovább. Magyarországnak mutyikormánya van, elég csak a trafik-vagy a földmutyira gondolnunk. Úgy véljük, hogy a harmadik magyar köztársaság elenyészett, ezért egy teljesen új alapokra épülő negyedik köztársaságot kell létrehoznunk, erőszakmentesen, a demokrácia eszközeivel - folytatta a képviselő, majd hozzátette:

˝Szeretném üzenni Nagy Istvánnak, a város és a Szigetköz országgyűlési képviselőjének, hogy jó lenne, ha megjelenne az ilyen rendezvényeken és válaszolna az emberek kérdéseire. Mert azért választották meg, hogy Budapesten a helyiek véleményét képviselje˝ - zárta Kovács Tamás.

Mosonmagyaróvári helyzetkép

Mosonmagyaróvári helyzetkép

A demonstráció végig békésen zajlott, az oktatás, a szociális háló nehézségeiről és a helyi problémákról is beszélgettek, elmondták véleményüket a résztvevők.

17. 40 - Mosonmagyaróváron a Magyar utca Deák tér felőli részén mintegy 60-70 ember gyűlt össze. Munkatársunk a helyszínről azt közölte, az emberek békésen beszélgetnek, főleg helyi ügyekről. A tüntetők 6 óráig használhatják a teret. Transzparenseket senkinél nem láttunk. Az egybegyűltek azt remélik,  legközebb többen lesznek.

Sopron - Orbán Viktor távozását követelték

A szemerkélő eső öt órára elállt, így viszonylag kellemes őszi idő fogadta a Közfelháborodás Napja alkalmából rendezett tüntetésre érkezőket Sopronban. A kisalfold.hu becslése szerint, mintegy 2-300-an vettek részt a Fő téren megrendezett megmozduláson. idősek és fiatalok egyaránt megjelentek, néhányan pedig táblákat, transzparenseket is magukkal hoztak. A Tűztorony lába előtt összpontosult a tömeg, a magasban magyar, illetve Árpád-sávos zászlókat lengettek.

[namelink name="Vörös Viktor"], a Párbeszéd Magyarországért helyi önkormányzati képviselője, az egyik szervező szónoklatában leszögezte: bár a tüntetést pártok szervezik, maga az esemény pártsemleges. Örül annak, hogy a magyar zászlókat is lát, az Árpád-sávosoknak már kevésbe. Így arra kérte a Jobbik szimpatizánsokat, hogy tegyék le azokat. Ennek senki sem tett eleget, igaz, néhányan a tömegből megerősítették a kérést.

Vörös Viktor felidézte, azt az utat, amely a soproni tüntetésig vezetett. Így szólt a tervezett, majd visszavont internet adóról, a kitiltási botrányról.

- Követeljük, hogy távozzon a posztjáról  a NAV elnöke, [namelink name="Varga Mihály"] nemzetgazdasági miniszter, és [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök - nyomatékosította a Szalai László (DK önkormányzati képviselő) által tartott mikrofonba a szónok. A kijelentést nagy taps és bekiabálások fogadták.

A Közfelháborodás Napján Sopronban együtt tüntetettek a Párbeszéd Magyarországért, a Demokratikus Koalíció, valamint a Jobbik szimpatizánsai.

Előzmények

Információink szerint hétfőn délután 5 órakor Mosonmagyaróváron, a Deák téren is tüntetenek.

Korábban

Sopronban november 17-én (hétfő) délután 5 órakor kezdődik a tüntetés a Fő téren.

Az országos politika elmúlt időszakának botrányai miatt, számos magyar városhoz csatlakozva itt Sopronban is meghirdetjük a Közfelháborodás Napját - közölte portálunkkal Vörös Viktor, a Párbeszd Magyarországért önkormányzati képviselője.

A soproni esemény Facebook oldalán azt írják, rendszerváltás óta nem volt egyszerre ennyi városban tüntetés, mint most hétfőn lesz.

Győrben szintén hétfőn, 17.30-20.30 között lesz a tüntetés, a Városháza előtt, a Városház téren.

Az esemény Facebook oldalán azt írják, "Várjuk mindazon emberek jelentkezését, akik megakadályoznák az embertelen adótörvények elfogadását és a korrupciót!"

Győrben már korábban is összegyűltek az emberek, hogy tüntessenek az internetadó ellen >>

 

Fotó: MTi- archív

Fotó: MTi- archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában